2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Telitalálatnak bizonyult – a Magyarországon alig egy hónapja debütált az első szabad-felhasználású Jövedelemkiesés-biztosítás.

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14489"><img class="image thumbnail" src="/files/images/jov1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Régiók szerinti megoszlás" title="Régiók szerinti megoszlás" width="100" height="69" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Régiók szerinti megoszlás</strong></span></span> <p>A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra fedezetet nyújtó termék nem csak a sajtó, de a lakosság körében is komoly érdeklődést váltott ki. Május 7-e óta 100 ezernél is többen látogattak el a <a href="http://www.biztositas.hu/">http://www.biztositas.hu/</a> honlapra.A cikk adatai is ebből a statisztikából származnak.</p><p>

 régiók szerinti megoszlásRégiók szerinti megoszlás

A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra fedezetet nyújtó termék nem csak a sajtó, de a lakosság körében is komoly érdeklődést váltott ki. Május 7-e óta 100 ezernél is többen látogattak el a http://www.biztositas.hu/ honlapra.A cikk adatai is ebből a statisztikából származnak.

 régiók szerinti megoszlásRégiók szerinti megoszlás

A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra fedezetet nyújtó termék nem csak a sajtó, de a lakosság körében is komoly érdeklődést váltott ki. Május 7-e óta 100 ezernél is többen látogattak el a http://www.biztositas.hu/ honlapra.A cikk adatai is ebből a statisztikából származnak.

A hazai munkaerőpiaci viszonyok és a gazdasági mutatók tükrében ugyan nem meglepő a rendkívüli érdeklődés, az első hónap mégis jó néhány meglepetéssel szolgált a szakemberek számára.

1. Az ez alatt az igen rövid idő alatt kezdeményezett, mintegy kétezer biztosítási szerződés összesítéséből kiderül, hogy Budapest és Pest Megye – jóllehet munkanélküliség szempontjából jóval kevésbé veszélyeztetett, mint az ország számos más területe – magasan vezeti a kötési statisztikát.

Érdekes, hogy bár a biztosítás díja még a munkanélküliségnek jobban kitett vidéki átlagkeresetekhez viszonyítva is megfizethető, mégis kevesebben kezdeményezték a szerződéskötést ezekből a régiókból. Azt, hogy ennek mi az oka, pontosan még nem lehet tudni.

Mivel a termék az országos reklámkampánynak köszönhetően minden területre egyformán eljutott, és az internetes szerződéskötés is országosan elérhető, az információ hiánya nem magyarázza a különbségeket.

2. A nemek és a végzettség szempontjából is találkozhatunk érdekességekkel.

végzettség és nemek szerinti megoszlásVégzettség és nemek szerinti megoszlásAz alábbi grafikonból kitűnik, hogy az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők jóval kisebb arányban kötnek Jövedelemkiesés-biztosítást, mint a magasabb végzettséggel rendelkező társaik, pedig az elhelyezkedési esélyük statisztikai valószínűsége jóval kisebb, mint a magasabb végzettségűeké.

További érdekesség, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezők körében feltűnően alacsony a nők aránya. Ez annál is inkább érdekes, mert Magyarországon több felsőfokú végzettséggel rendelkező nő van, mint férfi.

3. Az első hónap talán legnagyobb meglepetése, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem csak az alacsonyabb jövedelműek kötik meg a biztosítást! Mostanra már jól látható, hogy a Havi Fix biztosítás nem kizárólag az alacsonyabb jövedelműek biztosítása. Nem ritka hogy azok is megkötik a biztosítást, akik 6-700 ezer forintos bruttó havi fizetésért dolgoznak, és sokan választják a maximális (havi 120 ezer forintos) biztosítási összeget is. Mindez jól mutatja, hogy Magyarországon jelenleg felkínált 120 ezer forintos csomag, a magasabb jövedelműek számára is vonzó ajánlat.

4. A beérkező telefonok és a kötések során megadott adatok rávilágítottak egy alapvető félreértésre is. Többen akkor kezdeményezik a szerződéskötést, amikor már elveszítették állásukat(!). Ekkor azonban már késő, a szerződés megkötését ilyen esetekben sajnos el kell utasítanunk.

A Jövedelemkiesés-biztosítást az emberek egy része valamiféle állami juttatásnak tekinti, pedig mint bármely más biztosításnál, a Jövedelemkiesés-biztosítás esetében sem köthető szerződés a (kár)esemény bekövetkezését követően. Kulcsszó: az előgondoskodás!

Összefoglalásképpen megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi tapasztalatok alapján

–           a budapesti és Pest megyei ajánlatok túlsúlyban vannak a vidékiekkel szemben, annak ellenére, hogy a Havi Fix biztosítás megkötése a vidékiek számára is elérhető, és a veszélyeztetettség miatt legalább olyan mértékben, sőt még inkább indokolt lenne;

–           az alacsonyabb végzettségűek és a felsőfokú végzettségű nők körében túl alacsony az ajánlattevők száma, bár a munkaerőpiaci helyzetük miatt, illetve a népességen belüli arányukat figyelembe véve jóval nagyobb számban kellene kötniük;

–           a biztosítás nemcsak az alacsonyabb, hanem a magasabb jövedelmű csoportok számára is megfelelő fedezetet biztosít; a havi fix nagyobb értékű csomagjai a magasabb jövedelműek számára is vonzó megoldást kínálnak;

–           sokan csak akkor kötnének, amikor már elvesztették állásukat, de akkor már késő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.