A sanofi-aventis csoport (EURONEXT: SAN és NYSE: SNY) oltóanyaggyártó üzletága, a Sanofi Pasteur 2009. május 29-én bejelentette, hogy megérkezett az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumától az új A-típusú H1N1 influenza ellen védelmet nyújtó oltóanyag gyártásának megkezdésére vonatkozó megrendelés, amelyet várhatóan több is követ.

A sanofi-aventis csoport (EURONEXT: SAN és NYSE: SNY) oltóanyaggyártó üzletága, a Sanofi Pasteur 2009. május 29-én bejelentette, hogy megérkezett az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumától az új A-típusú H1N1 influenza ellen védelmet nyújtó oltóanyag gyártásának megkezdésére vonatkozó megrendelés, amelyet várhatóan több is követ.

 

   Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma a kormány és a Sanofi Pasteur között korábban megkötött pandémiás készletezési szerződés folyományaként adta le ezt a megrendelést, ugyanis a szerződés értelmében a minisztérium világjárvánnyal fenyegető vírusok ellen oltóanyagot szerezhet be. Ezen első megrendelésen túl a vállalat más kormányokkal is tárgyal az A(H1N1) elleni vakcinával kapcsolatosan felmerülő igények kielégítéséről.

A szaktárca megrendelése a töltés előtti vakcina késztermék gyártására és a kapcsolódó tevékenységekre vonatkozik. Az új vakcina adagolási szabályait klinikai vizsgálatok alapján fogják megállapítani, melyek akár már augusztusban elkezdődhetnek. A végső formulálás, töltés és forgalmazás tekintetében egyelőre nem született döntés. A megrendelés értéke 190 millió dollár.

„A fennálló szerződésünk értelmében az A(H1N1) vakcinára ma kapott megrendelés a Sanofi Pasteur azon jelentős erőfeszítésének része, mellyel a világban folyó közegészségügyi intézkedéseket kívánjuk támogatni a lehetséges influenza-világjárványra való felkészülésben," – mondta Wayne Pisano, a Sanofi Pasteur elnök-vezérigazgatója. „Az új vakcina előállítása nem egyszerű feladat, és számos elengedhetetlen és bonyolult lépést kell megtennünk, mielőtt az oltóanyagot elérhetővé tesszük mindenki számára, de ehhez nekünk megvan a kellő tapasztalatunk. Korábban mi fejlesztettük ki, és engedélyeztettük az első pre-pandémiás H5N1-vakcinát, és most remélhetőleg ismét bebizonyíthatjuk, hogy az A(H1N1) vírussal szembeni felkészülés során is hasznosítható a tapasztalatunk és szaktudásunk."

A Sanofi Pasteur az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjától várja az oltóanyaghoz szükséges oltócsíra-vírus átadását. Amint megérkezik az oltócsíra, a Sanofi Pasteur megkezdi a fejlesztési munkát, hogy előállíthassa a vakcina gyártásához szükséges oltócsíra-szaporító tételt.

A Sanofi Pasteur készen áll, hogy júniusban megkezdje az ipari méretű gyártást az oltócsíra-szaporító tétel Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) általi jóváhagyását követően. A vállalat becslése szerint néhány hónap múlva elkészülhet a töltés előtti első vakcina koncentrátum. Pontosabb becslést lehet majd adni, ha megérkezik az oltócsíra, és megkezdődhet az oltócsíra-szaporító tétel előállítása.

A Sanofi Pasteur influenza-ellenes oltóanyaggyártó üzemeket működtet az Egyesült Államokban, a Pennsylvania állambeli Swiftwaterben és Franciaországban, Val de Reuil-ben.

A minisztérium megrendelésére készülő új A(H1N1) elleni vakcina gyártása a Sanofi Pasteur Pennsylvania állambeli swiftwateri üzemében kezdődik el, mely nemrég kapott működési engedélyt. Amint a másik swiftwateri üzemben befejeződik a szezonális influenza-elleni vakcina gyártása, mindkét swiftwateri üzem átáll az A(H1N1) elleni vakcina gyártására.

„Mi azt valljuk, hogy rugalmasnak kell lennünk az influenza-elleni oltóanyagok gyártásában, mert csak így tudunk megoldást találni a közegészségügyi gondokra, bárhol jelentkeznének is azok," – mondta Pisano. „Tudjuk, hogy a szezonális influenza az egész világot fenyegeti, és nagyon sok helyen, különösen a fejlődő országokban, a H5N1 továbbra is nagyobb veszélyt jelent, mint az A(H1N1). Éppen ezért folytatjuk az aktív párbeszédet az Egészségügyi Világszervezettel és az érintett kormányokkal, hogy a lehető legtöbb ember számára hozzáférhetővé tegyük életmentő vakcináinkat."

http://www.sanofipasteur.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük