A dance4life AIDS ellenes kezdeményezés először érkezik Magyarországra.

A dance4life AIDS ellenes kezdeményezés először érkezik Magyarországra.

 

   A Magyar Epidemiológiai Központ 2008-as HIV/AIDS statisztikái alapján 2006 óta évente átlagosan egyharmadával nő a vírussal fertőzöttek száma. Nemzetközi adatok arra is rávilágítanak, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportot a tizen- és huszonévesek alkotják, akik sok esetben nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő védekezésre.

A „Kezdj táncolni! Állítsd meg az AIDS-et!" mottójú dance4life nemzetközi kezdeményezés azért jött létre, hogy szórakozás közben figyelmeztessen a betegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire. Magyarországon május 30-án a Citadellán rendezik meg az első AIDS ellenes bulit, valamint a belvárosban cirkálva bulibusszal is kampányol a lelkes fiatalokból álló csapat.

„A riasztó magyarországi adatok miatt szükségét láttuk, hogy a dance4life rendezvénysorozat következő állomása hazánkban legyen. Mi vagyunk a huszadik csatlakozó ország a sorban. Nyugat-európában és az AIDS által különösen sújtott Afrikában már hagyománya van ennek a rendezvénynek. Célunk, hogy Magyarországon is természetes legyen, hogy a fiatalok felelősséget vállalnak saját egészségükért." – indokolta Riczkó István, a kezdeményezés egyik főszervezője miért tettek meg mindent annak érdekében, hogy a hazai tizen- és huszonévesek is tájékozottabbak legyenek.

A fiatalokból álló szervezőcsapat munkájára valóban nagy szükség van, ugyanis a Magyar Epidemiológiai Központ adatai szerint míg 2006-ban még „csak" 81 HIV vírussal fertőzött személyt regisztráltak, addig tavaly már majdnem ennek a dupláját.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján 2007-ben 33 millió regisztrált HIV fertőzött élt a világon, akiknek fele még nem múlt el 25 éves. Bár Magyarországon még nem érkezett el a környező országokban már pusztító „AIDS-robbanás", szakemberek szerint hatékony figyelemfelhívás nélkül hazánk sem menekülhet.

A dance4life nemzetközi kezdeményezés célja pont az, hogy a fiatalokat olyan közegben és olyan módon szólítsa meg, ahol a leginkább fogékonyak lehetnek az üzenetre: tánc közben hívják fel a figyelmet a HIV vírus terjedési módjaira és megelőzési lehetőségeire.

A világszerte több ezer önkéntest számláló megmozduláshoz számos neves lemezlovas is csatlakozott. Ilyen Mauro Picotto is, akit a dance4life magyarországi partnerének, a LoveShine-nak sikerült hazánkba csábítania annak érdekében, hogy a magyar fiataloknak is lehetőségük nyíljon szórakozva tanulni május 30-án a Citadellán.

Itthon azonban nem csak egy eseménnyel készültek a szervezők. „Kreatív szakemberként nap mint nap szembesülök azzal, hogy milyen nehéz a fiatalokat megszólítani. A bulibusz az elmúlt négy este közel félszáz szórakozó önkéntessel járta a várost, ami úgy látszik működik. Eddig több száz fiatalt sikerült tájékoztatnunk a HIV vírus veszélyeivel és megelőzési módjaival kapcsolatban, a szombati bulira pedig több mint ezerötszáz embert várunk." – értékelte Kaizer Gábor, a ReVISION gerilla marketing ügynökség alapítója a kezdeményezés eddigi eredményeit.

A dance4life rendezvénysorozat eredményességét igazolja, hogy a 2008-as AIDS világnap alkalmából több mint ötvenezer fiatal táncolt egyszerre a világ minden pontján, hogy tovább terjessze a biztonságos szex szemléletét és ezáltal aktívan közreműködjön az AIDS terjedésének megállításában.

http://www.dance4life.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük