2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az UniCredit fiókot nyit az Abu Dhabi Global Market zónában nemzetközi vállalati és befektetési banki ügyfelei számára

4 perc olvasás

foto-unicredit-fiok-abu-dzabiban-sajtotajekoztato.jpgAz UniCredit bejelentette, hogy új, vállalati és befektetési banki (CIB) szolgáltatásokat nyújtó fiókot nyit Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A fiók támogatja a határon átnyúló üzleti lehetőségek további fejlődését, valamint bővíti a bank vállalati ügyfelek és pénzügyi intézmények rendelkezésére álló nemzetközi kínálatát. Az UniCredit új egységének székhelyéül a térség vezető szabad pénzügyi zónáját, az Abu Dhabi Global Marketet választotta.

Az új fiók, amely a 2001-ben létrehozott helyi képviseleti iroda továbbfejlesztésének tekinthető, csomópontként működik majd az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET)[1], valamint a szélesebb közel-keleti és afrikai (MEA) régió számára, fokozott támogatást nyújt az UniCredit európai ügyfeleinek, ugyanakkor támogatja a helyi ügyfeleket is, köztük a régió multinacionális vállalatait, a helyi pénzügyi intézményeket és az állami befektetési alapokat (SWF).

Az UniCredit új kínálata azon szilárd üzleti kapcsolatokra épül, amelyeket a bank a közel-keleti és afrikai partnereivel alakított ki, akiknek a régióban 2016-ban összesen 6,5 milliárd euró értékű ügylet lebonyolításához nyújtott támogatást[2].

Az ÖET az EU teljes kereskedelmi forgalmának hozzávetőlegesen 6 százalékát teszi ki, és az EU ötödik legnagyobb exportpiaca. Ugyanakkor a régió a feltörekvő piacok kereskedelmi csomópontjaként egyre fontosabb szerepet játszik Ázsia és Afrika számára, és a becslések szerint az ÖET és Kína közötti kereskedelem volumene meghaladja az évi 110 milliárd dollárt. A Perzsa-öböl országaiban található továbbá számos állami támogatással működő vezető befektetési társaság székhelye, és a térség nagy mennyiségű nemzetközi közvetlen külföldi tőkebefektetés forrása.

A fióknyitásához kapcsolódóan Jean Pierre Mustier, az UniCredit S.p.A. vezérigazgatója a következőket mondta:

„Az ÖET fontos célpont az UniCredit ügyfelei számára, mivel már több mint 1000 európai szervezet működik az ÖET fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú iparágak – például a kereskedelem, a feldolgozóipar, az építőipar, a közművek, valamint az olaj- és földgázipar – piacán.

Ezek a piaci jellemzők, valamint a sokéves abu-dzabi jelenlétünknek köszönhetően a régióról rendelkezésünkre álló ismeretek lehetővé teszik az UniCredit számára, hogy a lehetőségeket ügyfeleink érdekében hasznosítsuk. A „One Bank, One UniCredit” jövőkép – amelynek középpontjában egy sikeres páneurópai kereskedelmi bank áll, amely teljesen integrált vállalati és befektetési banki szolgáltatásaival, valamint egyedülálló nyugat-, közép- és kelet-európai hálózatával áll az ügyfelek rendelkezésére – a régió multinacionális vállalatainak és pénzügyi intézményeinek is értékes szolgáltatásokat kínál.”

Az Abu Dhabi Global Market szabad pénzügyi zónában működő fiók eleinte főként tranzakciós banki és finanszírozási szolgáltatásokat nyújt majd (túlnyomórészt euróban és dollárban).

A kereskedelmi hiteltermékek kínálatában szerepelnek forgóeszközhitelek, közép- és hosszú lejáratú hitelek, árufinanszírozási ügyletek és strukturált hitelek (konzorciumok, felvásárlások finanszírozása, strukturált kereskedelem- és exportfinanszírozás) is.

A tranzakciós banki szolgáltatások keretében az UniCredit akkreditíveket (import és export akkreditíveket), okmányos beszedvényeket, bankgaranciákat, tranzakciós banki szolgáltatásokat nyújt majd, továbbá egy fejlett eBanking platformot bocsát az ügyfelek rendelkezésére.

A piaci tevékenységeket főként a milánói és londoni kompetenciaközpont nyújtja majd offshore módon.

Az újonnan megnyílt abu-dzabi fiók fontos új eleme az UniCredit nemzetközi hálózatának, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a csoport ügyfeleinek nemzetközi terjeszkedésükhöz, és kezelje az Európába áramló vagy onnan kiinduló befektetéseket. Az új fiók megnyitására az UniCredit madridi spanyol fiókjának 2016-os sikeres megnyitását követően került sor.

Az abu-dzabi fiók irányítását Yahia El Assadi, a közel-keleti és afrikai régió igazgatója és az abu-dzabi fiók vezetője látja majd el, munkáját közvetlenül a Vállalati és befektetési banki divízió két társigazgatója, Olivier Khayat és Gianfranco Bisagni felügyeli.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.