Az ingatlanpiacon évről-évre megfigyelhető a szezonalitás csökkenése, ez a tendencia az eddig nagyon is szezonálisnak mondható nyaraló piacra is begyűrűzött.

 

 

Az ingatlanpiacon évről-évre megfigyelhető a szezonalitás csökkenése, ez a tendencia az eddig nagyon is szezonálisnak mondható nyaraló piacra is begyűrűzött.

 

A Balaton legfőbb gazdasági ágazata az idegenforgalom és a turizmus, – a nagy fejlesztések ennek megfelelően szállodákra, nyaralókra, lakásokra, vendéglátóhelyekre koncentrálódnak. „A tipikus turisztikai ingatlan fejlesztésekhez kiegészítő, infrastrukturális fejlesztések kapcsolódnak, komplex szolgáltatással." – emelte ki Király György a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletág igazgatója.

A balatoni ingatlanpiac pangása látszólag véget ért. A fellendüléssel egy új korszak is kezdődik. Az ingatlanpiacon évről-évre megfigyelhető a szezonalitás csökkenése, ez a tendencia most az eddig nagyon is szezonálisnak mondható nyaraló piacra is begyűrözött. A fizetőképes kereslet az elmúlt két évben télen is jelen volt a Balaton partján. A kereslet az egész évben használható, magasabb minőséget nyújtó ingatlanok irányába tolódik el. Ez egyrészt az árak emelkedését hozhatja ebben a szegmensben, ugyan akkor az alacsonyabb színvonalú nyaralók piacán tovább erősítheti a stagnálást. Népszerűek az apartmanok, ahol nem kell a ház és a kert gondozásával törődni, és a betörés ellen is nagyobb biztonságot nyújt ez az ingatlanforma. A kereslet átrendeződése főleg nagyobb városokban figyelhető meg.

A Balaton legfőbb gazdasági ágazata az idegenforgalom és a turizmus. A tópart körüli nagy fejlesztések ennek megfelelően szállodákra, nyaralókra, lakásokra, vendéglátóhelyekre koncentrálódnak. A tipikus turisztikai ingatlan fejlesztésekhez kiegészítő, infrastrukturális fejlesztések kapcsolódnak. A túlnyomórészt hazai befektetők, vásárlók között egyre nagyobb teret kapnak a külföldi, ír, orosz, spanyol befektetők is.

Balatonfüreden új szakmai koncepció mentén gondolják újra a Görögfalu hasznosítását. Ez a beruházás is a magasabb minőségi kategóriát célozza meg, az új funkció a szórakoztatás és vendéglátás lesz. A beépíthető telkek piacán szűkös kínálatot találunk, mivel a város régen vont be új területeket, ezért a telekárak 10-15 millió forint körül kezdődnek.

Siófok városa a 2008 szezon kezdetre tervezi átadni a felújított balatonkiliti repülőteret. A magántőkével együtt folyó beruházás korszerűsíti a légikikötőt és előkészíti a nagyobb gépek befogadásához szükséges fejlesztéseket.

Zamárdiban 350 állásos hajó kikötő épül, amitől az önkormányzat 20%-os turisztikai bevétel növekedést vár.

Kereskedelmi beruházásokat is találunk, Siófokon például a Siófok Áruház helyén épül a Siófok Pláza, a beruházás volumene egy milliárd forint.

Tavaly nyár végén nyitotta meg kapuit a Balaton első 18 lyukú golfpályája. A létesítmény idén nyárra hajó kikötővel és luxus rezidenciákkal fog kiegészülni, eleget téve a felső szegmens egyre erősödő keresletének. A komplexum színvonalát az is mutatja, hogy a golfpálya nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas.

A balatoni fejlesztések egyik meghatározó szereplője, az SCD Holding fejlesztésében épül Badacsonytomajon 5,5 milliárdos beruházás keretében a bor és gasztronómiai turizmust célzó négy plusz egy csillagos hotel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük