2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bizottság az építési termékekkel kapcsolatos bürokrácia csökkentését javasolja

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/13425"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tegla.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="86" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>Az építési termékek belső piacának javítása érdekében az Európai Bizottság a mai napon új rendeletjavaslatot tett közzé, amely az építési termékekről szóló irányelv (89/106/EGK) helyébe lépne. </p><p>

tegla.thumbnailAz építési termékek belső piacának javítása érdekében az Európai Bizottság a mai napon új rendeletjavaslatot tett közzé, amely az építési termékekről szóló irányelv (89/106/EGK) helyébe lépne.

tegla.thumbnailAz építési termékek belső piacának javítása érdekében az Európai Bizottság a mai napon új rendeletjavaslatot tett közzé, amely az építési termékekről szóló irányelv (89/106/EGK) helyébe lépne.

 

Az új rendelet célja, hogy megszüntesse az építési termékek szabad áramlásának valamennyi fennmaradó jogszabályi és technikai akadályát az Európai Gazdasági Térségben. Az építőipar a feldolgozásból származó uniós hozzáadott érték 15%-át, ugyanakkor a Közösségen belüli kereskedelem csupán 5%-át teszi ki: az építőipari termékek piaca tehát az egyéb feldolgozóipari termékekékhez képest kevésbé nyitott. Az „építési termékek" több mint 40 termékfajtát (pl. ajtók, hőszigetelő termékek, cement, cserepek, téglák stb.) foglalnak magukban. A javaslat az egyes termékek teljesítményének bemutatására „közös műszaki nyelvet" kíván létrehozni, amely egyszerűsítené és egyértelműbbé tenné a jelenlegi helyzetet. A gyártók költségeinek csökkentése érdekében egyszerűsíti emellett a CE-jelölés odaítélésének folyamatát, miközben biztosítja, hogy a termékek teljesítményére vonatkozó nyilatkozat pontos és megbízható legyen. A javaslat a mikrovállalkozások működésének megkönnyítése érdekében különleges intézkedéseket vezet be.

Günter Verheugen, a Bizottság vállalkozás- és iparpolitikáért felelős alelnöke a következőket nyilatkozta: „E javaslattal folytatjuk az uniós jogszabályok modernizálására, valamint a felesleges bürokrácia és a túlszabályozás megszüntetésére irányuló törekvéseket. Célom, hogy megkönnyítsük az ipari szektor (különösen a kkv-k) mindennapjait. A változásokat követően az építési termékeket kevesebb költséggel lehet majd a piacra bocsátani, az újítók pedig egyszerűbb és hatékonyabb eljárásokkal állnak majd szemben."

A mai javaslat meg fogja könnyíteni az áruk mozgását: a gyártók közös műszaki nyelv alkalmazásával írhatják majd le az európai piacra bocsátott termékeik teljesítményét és jellemzőit. E közös műszaki nyelv – amely legfőképpen harmonizált szabványokból és európai műszaki értékelésekből áll majd – a megfelelő nemzeti műszaki engedélyek helyébe fog lépni és átláthatóbbá fogja tenni a piacot a felhasználók, a tervezők, az építettők, építési vállalkozók számára. Az építészek például könnyebben jutnak majd megbízható információkhoz a használni kívánt termékek teljesítményéről, így könnyebben garantálják az építési munkák biztonságát a nemzeti szabályokkal összhangban. A javaslat emellett megkönnyítheti a tagállamok közigazgatási szervei számára az építéshez kapcsolódó különféle feladatok elvégzését.

A cél az építési termékek teljesítményével kapcsolatos megbízható és pontos információk nyújtása a szabványok hitelességének növelésével, illetve a bejelentett szervekre vonatkozó új és szigorúbb kritériumok létrehozásával, valamint a piac fokozottabb megfigyelésével.

A javaslat konkrét szabályokat tartalmaz valamennyi gazdasági szereplő kötelezettségeinek meghatározása kapcsán. Egyértelműen megjelöli azokat a helyzeteket, amelyben a gyártónak teljesítményre vonatkozó nyilatkozatot kell tennie. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy a jelenlegi minimumkövetelményeken túlmenően jelentsék be termékeik teljesítményét.

Egyértelműen meghatározza az építési termékek tekintetében a CE-jelölés alkalmazását és különleges jelentését. A CE-jelölés azt bizonyítja, hogy a terméket kísérő információkat a javasolt rendelettel összhangban nyújtották be, és ezáltal pontosnak és megbízhatónak tekinthető.

A CE-jelölés odaítéléséhez vezető folyamatokat néhány különleges esetben leegyszerűsítik, hogy a gyártók költségei ezáltal jelentősen csökkenjenek. Ez legfőképpen a mikrovállalkozásokat (amelyek 10 munkavállalónál kevesebbel dolgoznak), illetve az olyan egyedi termékeket érinti, amelyeknél nem merülnek fel biztonsággal kapcsolatos aggodalmak. Ugyanezen oknál fogva a termékek ismételt tesztelése helyett engedélyezni fogják a korábbi megbízható teszteredmények vagy az ilyen termékekkel kapcsolatos meglévő adatok felhasználását. Az innovatív termékekre vonatkozóan egyszerűsített és racionalizált eljárásokat vezetnek be.

A rendeletjavaslat szerinti szabványosítási folyamatok hozzájárulhatnak a fenntartható iparpolitika kialakításához, mivel harmonizált eszközökkel segíti elő annak végrehajtását, például az energiahatékonyság vagy a fenntartható építés területén. E javaslat tehát kiegészíti a fenntartható fejlődés fokozását megcélzó egyéb uniós fellépéseket.

Az építőipar egésze az uniós GDP több mint 10%-át teszi ki. Az építőipar Európa legnagyobb ipari munkaadója: 15 millió munkavállalót és 2,7 millió vállalatot számlál. Ezen belül az építőipari termékek több mint 5 millió munkavállalót jelentenek, és az uniós GDP több mint 3%-át adják.

http://ec.europa.eu/enterprise/construction/cpdrevision/cpd_revision_intro_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.