2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ceterum censeo: A Turul szobor marad, az önkormányzat kifizeti a büntit…

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14805"><img class="image thumbnail" src="/files/images/turul1.thumbnail.jpg" border="0" alt="A XII. Kerület (Hegyvidék) Turulszobor a marakodás tárgya" title="A XII. Kerület (Hegyvidék) Turulszobor a marakodás tárgya" width="70" height="100" /></a><span style="width: 68px" class="caption"><strong>A XII. Kerület (Hegyvidék) Turulszobor a marakodás tárgya</strong></span></span> <p>Áldatlan vita és politikai acsarkodás végére került pont: Marad a XII. Kerületi Turul szobor. Salamoni döntéssel az I. kerülettől megkapta a fennmaradási engedélyt, ugyanakkor a XII. kerületi önkormányzatot mint minden engedely nélküli építkezőt birsággal - jelen esetben 190 ezer forinttal - büntették.</p><p>

 a xii. kerület (hegyvidék) turulszobor a marakodás tárgyaA XII. Kerület (Hegyvidék) Turulszobor a marakodás tárgya

Áldatlan vita és politikai acsarkodás végére került pont: Marad a XII. Kerületi Turul szobor. Salamoni döntéssel az I. kerülettől megkapta a fennmaradási engedélyt, ugyanakkor a XII. kerületi önkormányzatot mint minden engedely nélküli építkezőt birsággal – jelen esetben 190 ezer forinttal – büntették.

 a xii. kerület (hegyvidék) turulszobor a marakodás tárgyaA XII. Kerület (Hegyvidék) Turulszobor a marakodás tárgya

Áldatlan vita és politikai acsarkodás végére került pont: Marad a XII. Kerületi Turul szobor. Salamoni döntéssel az I. kerülettől megkapta a fennmaradási engedélyt, ugyanakkor a XII. kerületi önkormányzatot mint minden engedely nélküli építkezőt birsággal – jelen esetben 190 ezer forinttal – büntették.

Az ügyben  mindvégig az I. kerület volt a kijelölt elsőfokú hatóság:  a közigazgatási hivatali határozat szerint  július 3-ig dönteni kellett a szobor további sorsáról. A határozat a korábbi bírósági ítélet  alapján értelemszerűen nem lehetett volna más, csakis a bontás elrendelése. Szerencsére nem így történt!

A TV2 kereskedelmi televízió 2008 jűlius 4-I esti híradójában jelentette be,  hogy a  a hegyvidéki Turul-szobor fennmaradásához az I. kerület  hozzájárult, bírság kiszabása mellett. Ezt a Budapest I Kerület önkormányzata a sajtóirodáján keresztül megerősítette.A hatósági eljárás során megállapították, hogy az építmény városképileg és műszakilag elfogadható, és alkalmas a rendeltetésszerű és biztonságos használatra. – áll az I. Kerület közleményében.

A hírműsorban ismertették a szobor-cirkusz történetét. Az emlékműre a szobrot a budapest közgyűlésének engedélye nélkül – és természetesen a városképi bizottság engedélye nélkül – emelték, mert tudták, hogy a szocialista-szdsz többség ilyen engedélyt nem ad ki. Nem is csalódtak, mert ezek a politikusok és a holdudvaruk "megantifázták" az egész eljárást, még azt is ki akarták mondatni, hogy a Turul – azaz a kerecsensólyom, a magyarság ősi jelképe – fasiszta szinbólum. Erre talán azért nem került sor a fenyegetéseken kívül, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal is alkalmazza a kardot tartó Turul madarat hivatalos címerében.

 marad az őrhelyén, nem reptetik...Marad az őrhelyén, nem reptetik…Ilyen kiélezett helyzetben épült a szobor még 2005-ben. A bíróságtól kicsikartak egy jogerős ítéletet, mely szerint -a törvény betűjét olyan szigorúan alkalmazva, ahogy nem nagyon szokásos – bontani kell. A Fővárosi Bíróság márciusban hozott és 2008. április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani a II. világháború helyi áldozatainak emlékművéről. A Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette XII. kerületi önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az I. kerülettől a fennmaradási engedélyt. Közlésük szerint a Fővárosi Közigazgatási Hivatal azért kért tájékoztatást az eljáró hatóságként eljáró I. kerülettől, hogy miért áll még mindig a szobor. A csatorna információi szerint az I. kerület azt válaszolta, hogy "elutasításnak okot adó körülmény időközben megváltozott".

www.nbh.hu -a nemzetbiztonsági hivatal hivatalos logójawww.nbh.hu  -a Nemzetbiztonsági Hivatal hivatalos logójaA kerület polgármestere korábban kompromisszumként azt javasolta – az "antifázás" elkerülésére, hogy a Turul szobra csak a városrész második világháború katonai áldozatainak legyen az emlékműve, a polgári áldozatoknak a Csörsz utcában szánnak emlékművet. A kerület ezután szoborpályázatot írt ki és már készül a nyertes pályamű is A XII. kerületi Turul-szobor fennmaradásához azonban 2009 május 29-én nem adott tulajdonosi hozzájárulást ennek ellenére a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége.

Az emberek nagy részének fontos volt a kerületben és a kerületen kívül is az emlékmű, és a hiresztelésekkel szemben nem csak a jobboldalnak. Azoknak, akiknek valamely hozzátartozója esett el az első vagy második világhaború csatatarein. Sokan ezért sem értették az "antifázást"mert ezzel az elesetteket kollektive háborús bűnösöknek nyilvánították volna, s a Turult önkényuralmi jelképnek. Ezen az alapon, feljelentlést lehet tenni a Baross Gábor tér ellen, mert a háború előtt volt egy Baross Társaság, akiknek a tagjai nem minden esetben viselkedtek úriemberként (finoman szólva…) az akkor magyarok jó részével.

Az egész Turul cirkusz irritáló  politikai bohózat volt, aminek remélhetően ezzel vége szakad és a MSZP-SZDSZ csapatának nem jutnak újabb ötletek eszükbe a megnyugodott indulatok felkorbácsolására. Ráadásul a szobor tényleg szép. A szépség pedig szubjektív kategória. És nem is szocreál….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.