2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

D-Link Multimedia Gateway – komplex eszköz elérhető áron

5 min read
  <p><span class="inline left"><a href="/node/13455"><img class="image thumbnail" src="/files/images/DVG-5802S_A1_Image_Front+LED_L.thumbnail.jpg" border="0" alt="D-link DVG-5802S" title="D-link DVG-5802S" width="100" height="62" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>D-link DVG-5802S</strong></span></span>A D-Link tovább fejlesztve kisirodai és otthoni vezeték nélküli megoldás portfolióját kifejlesztett egy olyan mindentudó routert, mely a piacon egyedülálló alkalmazkodó-képességgel reagál a hálózati igényekre legyen szó VoIP hívásokról, online játékokról vagy éppen IPTV és más digitális szolgáltatásokról - akár egyidejűleg, egyetlen szélessávú Internet kapcsolat birtokában.</p><p>

 

D-link DVG-5802SD-link DVG-5802SA D-Link tovább fejlesztve kisirodai és otthoni vezeték nélküli megoldás portfolióját kifejlesztett egy olyan mindentudó routert, mely a piacon egyedülálló alkalmazkodó-képességgel reagál a hálózati igényekre legyen szó VoIP hívásokról, online játékokról vagy éppen IPTV és más digitális szolgáltatásokról – akár egyidejűleg, egyetlen szélessávú Internet kapcsolat birtokában.

 

D-link DVG-5802SD-link DVG-5802SA D-Link tovább fejlesztve kisirodai és otthoni vezeték nélküli megoldás portfolióját kifejlesztett egy olyan mindentudó routert, mely a piacon egyedülálló alkalmazkodó-képességgel reagál a hálózati igényekre legyen szó VoIP hívásokról, online játékokról vagy éppen IPTV és más digitális szolgáltatásokról – akár egyidejűleg, egyetlen szélessávú Internet kapcsolat birtokában.

A multimedia gateway saga

A gateway tudásának bemutatását kezdjük eredettörténetével: Norvégiában igény merült fel egy olyan mindentudó gateway-re, mely egyetlen gyártó kínálatában sem szerepelt. Legyen 7 Gigabites LAN portja, tudja a 802.11n vezeték nélküli szabványt, képes legyen kezelni multimédiás és triple-play alkalmazásokat valamint legyen benne legalább két SIP port VoIP-hoz.

Bár nem lehetetlen egy helyi igényre gyorsan reagálni, mégis a D-Link bizonyult a legrugalmasabbnak. Ehhez persze jelentős segítséget nyújtott a gyártó számos nemzetközi és magyar szaklap által is elismerten a piacon legjobb vezeték nélküli routere, a DIR-655. Ebben már megvolt a Wireless N felület, 4 Gigabites port, a VoIP és multimédiás alkalmazások zökkenőmentes futtatását segítő Quality of Service (QoS) funkciók – így „mindössze" 3 extra Gigabites portot, ezek kiszolgálására erősebb processzort és két SÍP portot kellett belepasszírozni a termékbe. Sikerült.

A gatewayről röviden

A D-Link Multimedia Gateway (DVG-5802S) elnevezése arra utal, hogy az otthoni és a kisebb irodák egy minden szükséges hálózati szolgáltatást egyetlen eszközbe integráló megoldást kapnak – optimális teljesítmény mellett, de minőségi kompromisszumok nélkül.

A DVG-5802S dinamikusan kezeli a streaming szolgáltatásokat, a böngészést, az online játékokat, a VPN kapcsolatokat vagy éppen a több, egymás mellett futó P2P szálat. Ennek eredményeként érzékelhetően javul a szélessávú teljesítmény, eltűnnek az Internet kapcsolat megosztásából eredő korábban tapasztalt negatívumok, az online játékoknál zavaró lag-ek aránya akár 65%-kal csökken.

Tökéletes VoIP hívások

A DVG-5802S tökéletesen tiszta, csúszások nélküli Internetes telefonhívásokat garantál. A Quality of Service (QoS) mechanizmusok biztosítják, hogy egyetlen VoIP hívás sem szakadhat meg, vagy veszhet el adatcsomag. Ha a DVG-5802S-en áthaladó adatcsomag szűk keresztmetszetet észlel a szélessávú kapcsolatban, az intelligens QoS motor, a StreamEngineTM biztosítja az időbeli csúszásra leginkább érzékeny adatcsomagok áthaladását dinamikus priorizálással.

Ezen felül a DVG-5802S tartalmaz egy GIPS NetEQTM nevű funkciót, egy olyan VoIP hívásfogadó modult, mely bővített jitter puffert és csomagveszteség elleni védelmet biztosít, drámaian emelve a bejövő VoIP hívások hangminőségét. A NetEQTM még magas csomagvesztési arány mellett is kiváló hangminőséget képes garantálni – úgy, hogy a bejövő forgalom hibáiból a hívásfogadó fél észre sem vesz semmit.

A versenytársak rendszerint fenntartanak egy bizonyos sávszélességet a VoIP csomagoknak, így egyrészt csökken áteresztőképességük, másrészt bonyolulttá teszik a menedzsmentet – sok esetben mégsem érik el a kívánt hatást. Ezzel szemben a DVG-5802S automatikusan észleli a VoIP csomagokat, és pontosan a számukra szükséges sávszélességet biztosítja – pontosan annyi ideig, ameddig az szükséges.

A DVG-5802S egy vezeték nélküli router, mely a legújabb 802.11n technológiát alkalmazza, de természetesen kompatibilis a korábban elterjedt 802.11b és 802.11g hálózatokkal is. 7 Gigabites LAN switch portot és egy Gigabites WAN portot kínál.

Készen a digitális jövőre

A routert felkészítették a multimédiás alkalmazások várható elterjedésére, hiszen rövidesen egyazon eszköznek kell biztosítania a vezetékes és vezeték nélküli hálózati forgalom mellett az online játékok, az IPTV szolgáltatások és számos újonnan megjelenő digitális eszköz kiszolgálását. A DVG-5802S a szolgáltatás kereső képességével a bekapcsolást követően azonnal felderíti a rendelkezésre álló VoIP szolgáltatókat, és kapcsolódik az esetlegesen beállítotthoz vagy kiválasztotthoz. Ezzel a VoIP telefonálás valóban a mobil telefónia egyszerűségével vetekedhet.

 

Természetesen ma már szinte bármilyen tudású készülék összeállítható, azonban a DVG-5802S kiválasztásában az utolsó érv az ár volt: a termék alig 10 000 Ft-tal kerül többe, mint az alapját képező készülék – ez a felár pedig teljesen versenyképes a kapott extra funkciókért cserébe. A termék végfelhasználói ára 50 000 Ft körül alakul. A termék már rendelhető a D-Link kiemelt partnereinél.

A DVG-5802S főbb funkciói:

∗ StreamEngineTM – A legfejlettebb QoS motor a piacon

∗ Vezetés telefon minőség, VoIP vétel javítás – GIPSTM

∗ Wireless Intelligent Stream Handling, WISHTM

∗ SIPv2- szolgáltatás-támogatás

∗ Online gaming

∗ IPTV vagy zene streaming

∗ 160Mb WLAN és 7 10/100/1000 LAN

∗ Network Address Translation (NAT) @ >300Mbps

∗ Stateful packet inspection

∗ MAC-cím szűrés

∗ Virtuális szerver és játékszerver

∗ Port triggering

∗ Cyber attack védelem

∗ Routing és RIP announcer

∗ Széelskörű ALG támogatás

∗ Multi-VPN átengedés

∗ Dynamic DNS támogatás

∗ Távoli menedzsment

∗ Automatikus telepítés és konfiguráció

∗ Hibalehetőség nélküli firmware frissítés

∗ Eszköz monitoring

∗ Szolgáltatás monitoring

∗ Szolgáltató-független – dinamikus alkalmazkodás

∗ FMC-ready

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük