A teljesen felesleges, akadályozó álla(t/m)polgár a gyerek!A teljesen felesleges, akadályozó álla(t/m)polgár a gyerek!

Fagyi, lufi, majális, programok reggeltől estig. Ami belefér! Lelkes szervezők, elégedett árusok, boldog gyermekek, fáradt szülők. Nemzetközi gyermeknap. A gyermekek ünnepe.

 A teljesen felesleges, akadályozó álla(t/m)polgár a gyerek!A teljesen felesleges, akadályozó álla(t/m)polgár a gyerek!

Fagyi, lufi, majális, programok reggeltől estig. Ami belefér! Lelkes szervezők, elégedett árusok, boldog gyermekek, fáradt szülők. Nemzetközi gyermeknap. A gyermekek ünnepe.

Aztán jönnek a hétköznapok .

– Este nem akarsz ágyba bújni, mert a csodára vársz: Ma lefekvés előtt hazaér apa . De a multiknál nincsenek csodák, hát álomba ugrálod magad.

– Az üres lakásba hazatérve a délutáni kibeszélő show -ból igyekszel tájékozódni a helyes családi viselkedésformákról.

– A szüleid üldöző-üldözött játszmát játszanak, és nem tudják, hogy nem a távolságtartás, hanem a családterápia segíthetne rajtuk.

– A szüleid üldöző-üldözött játszmát játszanak, tudják, hogy nem a távolságtartás, hanem a családterápia segíthetne rajtuk, de nincsen rá pénzük.

– Szüleid nem tudnak olyan trendin öltöztetni, ahogy az iskolátokban járnak a gyerekek, de megpróbálják, hogy legyen barátod.

– Hetente csak egyszer találkozol a fejlesztő pedagógusoddal, aki most jár tanfolyamra, pedig integrált nevelést hirdetve tárt karokkal várt az iskola, mert gyógypedagógust ígért érted az önkormányzat.

– Világgá mész, mert közeledik a bizonyítványosztás, és az intenzív osztályon ébredsz, mert nem olvastad el a táblát a vagyonát védő cég kerítésén: KUTYÁVAL ŐRZÖTT TERÜLET! ,

– El fogod veszíteni barátaidat, mert gazdasági okokból bezárják az iskoládat.

– Hazafelé menet megvernek és kirabolnak új iskolatársaid.

– Rájöttél, akkor szeretnek igazán, ha a láthatásról hazaérve a másik szülődet mószerolod.

– A tizedik nevelőapád veszíted el, és nem akarod megismerni a tizenegyediket.

– Tisztán mutatod a gyermekkori neurózis tüneteit, de megpróbálod kinőni, mert pechedre takarékossági okokból megszüntették a nevelési tanácsadótokat.

– Várod a hétfőt az iskolai ebéd miatt, mert szüleid piára költötték a segélyt.

– Otthon megdicsérnek, mert hazahoztál valahonnan egy biciklit.

– Reggel te is visszaalszol, mint a többiek: nálatok senki sem indul munkába, vagy iskolába.

– Hiányzásaid miatt társaidtól lemaradtál, és most hat tárgyból bukásra állsz, mert a család idén már harmadszor utazott el két hétig tartó lagziba.

– Nem ismered az apádat, és nem is fogod megismerni, mert még születésed előtt felszívódott, mert anyádnak így jó, mert a gyámügy nem érzi kötelességének, hogy előhalássza neked.

De most ne gondolj ezekre. Ünnep van. Gyermeknap. Tiéd ez a nap: akinek a szavazataiért nem harcolnak politikusok, aki a családi konfliktusokká szelídített társadalmi feszültségek miatt kapsz majd gyakrabban pofonokat, aki a rendszerváltás óta türelmesen vársz mindenek feletti érdekeid érvényesülésére.

Pár éve még tiéd is volt ez a nap, te nagy gyerek, aki most kukákat borogatsz, és gyújtasz fel, mert feszültségeidet nem tudod sporttal levezetni: szüleidnek nem volt pénzük felszerelésre, nem találtál ingyenes edzési lehetőséget, focipályátokat pedig az önkormányzat már régen bérbe adta egy parkolási társaságnak.

Tiéd is lehetett volna ez a nap, akit a nyílt utcán büntetlenül megerőszakoltak és meggyilkoltak.

Tiéd is lehetett volna, aki emésztőgödörben végezted születésed napján.    De ha felnőttek lesztek, és ti talán már beleszólhattok a világ dolgaiba, ne feledkezzetek el erről a 364 napról sem, hogy gyermekeitekkel ne történhessenek meg azok a dolgok, amik ma megtörténhetnek veletek. Addig se felejtsetek el álmodozni. Képzeljetek el egy másik világot, amelyben nincsenek pártok. A képviselőket a helyi közösségek választják, csak egyéni jelöltek vannak, akiket közelről ismertek. A jelölésben a civil szervezetek, köztük a gyermekeket védők tesznek ajánlatokat. A képviselők visszahívhatók. A civil szervezetek támogatását 10 %-ra növeltétek. Nem pártprogramokra, hanem környezetvédő, gyermek- és ifjúságvédő, állatvédő, egészségvédő, stb. programokra adjátok a pénzeteket, és ezekben a szervezetekben tevékenykedtek. Nincs pártfinanszírozás, választási hadjárat, nem a pártok osztogatják a pénzt a civil szervezeteknek, hanem közvetlenül az egyénektől kapják.

Jól tennétek, ha ebben a pártok nélküli civil demokráciában 16 éves kortól szavazati jogot adnátok a fiataloknak. Ti tudjátok a legjobban, hogy mindenről van véleményetek, és mivel a felnőttek világát kívülről, alulról nézitek, meglehetősen tisztán látjátok hibáikat is. Nélkülözhetetlen a ti tapasztalatotok. Pontosan olyan értékes, mint az öregeké, akik már kívülről, és felülről látják a felnőttek világát.

Ma még nem érett minderre a társadalom. Emlékezzetek rá, hogy most mit gondoltok róla, hogy meg tudjátok változtatni, ha eljött az ideje. Engedjétek meg gyermekeiteknek, hogy alakítsanak érdekvédő szervezeteket, amelyekben részt vehetnének szüleik, nagyszüleik, tanáraik, gyermekvédő szervezeteik, és a gyermekek ügyeivel foglalkozó szakmai csoportok szervezetei is, ha azt szeretnétek, hogy a gyermek legyen a legfőbb érték társadalmatokban. Csak így akadályozhatjátok meg, hogy gyermekeitek ki legyenek téve a profitéhes médiák hatásának, hogy a vagyon tisztelete megelőzze az ember, a gyermek tiszteletét. Hogy a gyermek joga valóban az első helyre kerüljön.

De ez csak úgy megy, ha eltörlitek ezt a kirakat-napot, és az évente egy helyett 365 Gyermeknap lesz a ti társadalmatokban. Szurkolok nektek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük