2009. Május 31-én vasárnap – a korábbi évek hagyományainak megfelelően – egy napra ismét a gyermekeké lesz a budapesti Kossuth tér.

 

 2009. Május 31-én vasárnap – a korábbi évek hagyományainak megfelelően – egy napra ismét a gyermekeké lesz a budapesti Kossuth tér.

 

 A kormány által szervezett gyermeknapi programokon a gyerekek különböző szórakoztató játékokon keresztül, interaktív formában sajátíthatják el a biztonsággal és a segítségnyújtással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint megismerkedhetnek az emberek hétköznapi biztonságáért felelős szervezetek munkájával is. A programok helyszínei akadálymentesek, kerekesszékkel megközelíthetőek, a színpadon pedig jeltolmácsok segítik a siket és nagyothalló gyerekek bekapcsolódását az interaktív programokba.

 

  
    A kormány gyermeknapi rendezvényén 10.00 és 18.00 óra között igazi családi programok fogadják a Kossuth térre érkezőket. A legkisebbek szórakoztatására a szervezők babajátszó sátort állítanak fel, emellett táncház, valamint a helyes táplálkozást népszerűsítő interaktív műsor és bábelőadás várja a gyerekeket. A nagyobbak a Szuper Csapat tagja cím elnyeréséért versenyezhetnek. A gyerekek a vetélkedőn az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság munkatársainak iránymutatásával biztonságos körülmények között gyakorolhatják a veszélyhelyzetek esetén követendő helyes magatartást. Az egész napos program során a térre látogató gyerekek kipróbálhatják a tűzoltó fecskendő használatát, az Országos Mentőszolgálat szakembereinek közreműködésével elsősegély-ismereteket sajátíthatnak el, míg a kerékpáros és kerekesszékes mini KRESZ-pályán a legfontosabb közlekedési szabályok elsajátítására is lehetőségük nyílik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sátránál az érdeklődők kipróbálhatják, hogy valódi veszélyhelyzetben vajon elég gyorsan tudnák-e magukra ölteni a vegyvédelmi védőfelszerelést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy komplett meteorológiai állomást mutat be a helyszínen, amelynek segítségével az egész ország területén követhető az időjárás változása.

    A vetélkedők mellett különleges járműbemutató keretében rendőrségi motorokat, terepjárót, motorcsónakot, gumikerekű harckocsikat, tűzszerész robotot, quadokat, valamint új és veterán mentőautókat, tűzoltóautókat tekinthetnek meg az érdeklődők. 

    A rendezvényt a fogyatékos személyek érdekvédelmi szervezeteinek közreműködésével szervezik. A programok akadálymentesek, kerekesszékkel megközelíthetőek, a színpadon jeltolmácsok segítik a siket és nagyothalló gyerekek bekapcsolódását az interaktív programokba.

Az esemény részletes programja elérhető a kormányzati portálon a www.magyarorszag.hu/gyereknap címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük