2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felelősség a gyárkapun túl

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11228"><img class="image thumbnail" src="/files/images/IMG_2580.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="66" /></a></span> <p>Egyre több vállalat dolgoz ki olyan minősítési rendszert, amelyben a minőség és a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi, szociális és munkaügyi elvárásokat is támasztanak beszállítóikkal szemben.</p><p>

 img 2580.thumbnail

Egyre több vállalat dolgoz ki olyan minősítési rendszert, amelyben a minőség és a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi, szociális és munkaügyi elvárásokat is támasztanak beszállítóikkal szemben.

 img 2580.thumbnail

Egyre több vállalat dolgoz ki olyan minősítési rendszert, amelyben a minőség és a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi, szociális és munkaügyi elvárásokat is támasztanak beszállítóikkal szemben.

Fenntarthatóság a beszállítói láncban címmel rendezett konferenciát a KÖVET (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület), melynek témája a környezeti és szociális felelősség érvényesítése az alvállalkozók és a beszállítók körében. A vállalatok elsősorban a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos társadalmi elvárások és a kockázatkezelés miatt építenek be fenntarthatósági szempontokat a beszállítók kiválasztásába. Egyes iparágakban az elmúlt évtized során több botrány, bojkott hívta fel a figyelmet arra, hogy a munkaügyi és környezetvédelmi normákat érvényesíteni kell az ellátási lánc minden elemében.

A vállalatok által leggyakrabban alkalmazott eszköz írott elvek, pl. Magatartási kódex elfogadtatása a beszállítóikkal. Egyre több cég biztosít ezen elvárásokat megfogalmazó önértékelési kérdéssort, illetve audit során ellenőrzi a megfelelő működést. „A beszerzéssel foglalkozó munkatársak fenntarthatósági képzése azonban jelenleg gyakran nem kielégítő, és sokszor nem megfelelő a motivációs rendszer sem a környezetvédelmi szempontból előnyösebb beszállítók kiválasztásához." – mondta el Kapusy Pál, a KÖVET ügyvezető igazgatója.

img 25511.thumbnailA kutatások szerint kölcsönös és hosszútávon előnyössé akkor válhatnak a hasonló kezdeményezések, ha nem csak egyre szigorodó elvárások jelennek a vevő oldaláról, hanem hosszú távú együttműködés alakul ki a felek között. Például összehangolt kutatás-fejlesztési tevékenységgel hatékonyabban kiválthatóak az egészségre kockázatos anyagok egy termékből.

A győri Audi Hungária Motor Kft. „Környezetbarát Beszállítói Díjat" hirdetett, elismerve és ösztönözve partnereit magasabb szintű környezeti teljesítmény elérésére. Az értékelés módszertana az ISO 14001 ill. EMAS környezetirányítási rendszerek célkitűzéseivel is összehangolt, és hozzásegít a jó gyakorlatok elterjedéséhez is.

A fenntarthatósági kérdések a beszállítói láncban a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni: a zöld tárca elkötelezett amellett, hogy a közbeszerzések során a fenntarthatósági szempontok minél hangsúlyosabban jelenjenek meg.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.