2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fogyasztók: az EU és az UEFA segélyvonalat indít a futball-Eb-re utazóknak

5 perc olvasás
<p><a name="_Hlt198545040" title="_Hlt198545040"></a><a name="_Hlt198545030" title="_Hlt198545030"></a><a name="_Hlt198545015" title="_Hlt198545015"></a><a name="_Hlt198545016" title="_Hlt198545016"></a><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/13006"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euwm.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="43" /></a></span>Az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva 2008. május 15-én bejelentette, hogy az EU és az UEFA tájékoztató kampányt és egy segélyvonalat indít, hogy tanácsot adjon az EURO 2008-ra utazó szurkolóknak fogyasztói jogaikról, illetve segítségére legyen a problémákba ütközőknek. </p><p>

euwm.thumbnailAz EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva 2008. május 15-én bejelentette, hogy az EU és az UEFA tájékoztató kampányt és egy segélyvonalat indít, hogy tanácsot adjon az EURO 2008-ra utazó szurkolóknak fogyasztói jogaikról, illetve segítségére legyen a problémákba ütközőknek.

euwm.thumbnailAz EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva 2008. május 15-én bejelentette, hogy az EU és az UEFA tájékoztató kampányt és egy segélyvonalat indít, hogy tanácsot adjon az EURO 2008-ra utazó szurkolóknak fogyasztói jogaikról, illetve segítségére legyen a problémákba ütközőknek.

A kampány témáját fogyasztóvédelmi kérdések alkotják, mint például hamis stadionbelépők, jegyek átruházása betegség esetén, repülőgépes utazás, mobiltelefonos barangolási díjak, egészségbiztosítás az EU-n belül, továbbá külföldi vásárlásnál felmerülő nehézségek. Az http://www.euro2008.com/ honlapján és az Európai Bizottság weboldalán http://www.supportersrights.eu/ mától kezdve elérhető on-line fogyasztói szórólap, amely világos tanácsokkal szolgál a tornára utazóknak.

Június 1-jétől kezdve – az EU összes hivatalos nyelvén – az egész torna alatt ingyenes fogyasztóvédelmi tanácsadó telefonvonal fog működni a 00 800 6 7 8 9 10 11 számon.

Meglena Kuneva biztos kijelentette: „Üzenetünk egyértelmű: az EU polgáraként rendkívül erős fogyasztói jogaink vannak. Ismerjük és használjuk őket! Azt akarjuk, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságra utazó szurkolók a lehető legszebb élményekben részesüljenek – ebben pedig nagyban segítségükre lehet, ha fogyasztóként tisztában vannak jogaikkal. A kampány során gyakorlati fogyasztói tanácsokat adunk. A szórólap éppen ezért 10 olyan dolgot sorol fel, amivel elindulás előtt mindenkinek tanácsos tisztában lennie, a telefonos segélyvonal pedig a helyszínen tartózkodók problémáinak elrendezésére szolgál. Jó szórakozást a tornához!"

Az UEFA elnöke, Michel Platini hozzátette: „Nagy örömmel tölt el, hogy az UEFA és az Európai Bizottság közös munkája nyomán létrejött a segélyvonal és az útmutató. A kezdeményezés segítséget jelent a világ összes országából érkező szurkolónak, hogy ausztriai és svájci tartózkodásukat maradéktalanul kiélvezhessék."

A telefonos segélyvonal

Az EU fogyasztói segélyvonala egész júniusban működni fog, hogy választ adjon a szurkolók fogyasztói jogokkal kapcsolatos kérdésire: attól kezdve, hogy mire jogosultak, ha repülőjáratukat törlik, azon keresztül, hogy mit kell tenniük, ha az általuk vásárolt termék hibás, egészen addig, hogy milyen orvosi ellátásra jogosultak. A Europe Direct szolgáltatás segítségével megvalósuló segélyvonal valamennyi uniós országból tárcsázva ingyenes[1], és az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető.

A szurkolók és a fogyasztók hétköznap közép-európai idő szerint 9.00-től 18.30-ig hívhatják a 00 800 6 7 8 9 10 11 számot, az EU-ból bárhonnan. A rendes telefonszám +32-2-299 96 96, amely a világon bárhonnan hívható (rendes díjjal). A Svájcban tartózkodó szurkolóknak az utóbbit kell használniuk.

A segélyvonal a szórólapon felsorolt fogyasztói jogokkal foglalkozik: légi utasok jogai, vásárlók jogai, külföldi mobiltelefon-hívások díjai és belépőjegyek. Amennyiben a kérdés nem közvetlenül fogyasztói ügyre irányul, a segélyvonal lehetőség szerint ajánl egy olyan kapcsolatot, ahol segítséget tudnak adni.

További információra van szüksége?

Az EU-UEFA kampány a 27 Európai Fogyasztói Központ hálózatának támogatásával zajlik. Az európai fogyasztói központok hálózata már indulás előtt tanácsot ad a drukkereknek, hazaérkezésük után pedig tovább támogatásban részesíti őket (például a vállalatokkal való kapcsolatfelvételben vagy panaszok sorsának nyomon követésében). A 27 Európai Fogyasztói Központ elérhetősége megtalálható az alábbi dokumentumban:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf

Miközben az Európai Gazdasági Térség részét képező Norvégiában és Izlandon vannak Európai Fogyasztói Központok, Svájcban nincs ilyen.
A meccsek látogatóinak elsősorban az Ausztriában működő Európai Fogyasztói Központ fog segítséget adni. A fogyasztói jogokról és a tornáról bőséges információ található a központ EURO 2008-as oldalán angolul és németül:

www.europakonsument.at/euro2008
Az Ausztriában tartózkodó fogyasztók és szurkolók a központ forródrótján is érdeklődhetnek a 0 810 810-225 számon (angolul és németül).

UEFA EURO 2008

Az „EURO" az UEFA labdarúgó-Európa-bajnoksága, amelyre négyévente kerül sor. Az UEFA EURO 2008-nak Ausztria és Svájc közösen ad otthont. Várhatóan körülbelül 5 millió futballszurkoló utazik a tornára és követi a mérkőzéseket a stadionokban vagy a különlegesen kialakított szurkolói tereken felállított óriásképernyőkön.

A nyitómérkőzést június 7-én Baselben, a döntőt pedig június 29-én Bécsben játsszák. A rendezvény a két ország nyolc városában zajlik. A megmérettetésen összesen 16 csapat vesz részt, amelyeket négy, egyenlően 4-4 csapatból álló csoportba osztottak. A. csoport: Cseh Köztársaság, Portugália, Svájc és Törökország; B. csoport: Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Németország; C. csoport: Franciaország, Hollandia, Olaszország és Románia; D. csoport: Görögország, Oroszország, Svédország és Spanyolország.

EURO 2008:

http://www.euro2008.com/

A fogyasztói jogok:

http://ec.europa.eu/consumers/index_hu.htm

Europe Direct:

http://ec.europa.eu/europedirect/index_hu.htm

[1] * Egyes mobiltelefon-szolgáltatók nem adnak hozzáférést a 00800 kezdetű számokhoz vagy a hívásért fizetni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.