Bálint József OSJBálint József OSJImmár hetedik alkalommal adták át a Parma fidei – a Hit pajzsa díjat február 23-án, „A kommunizmus áldozatainak emléknapja" alkalmából. A díjat Bálint József jezsuita szerzetes kapta.

Bálint József OSJBálint József OSJImmár hetedik alkalommal adták át a Parma fidei – a Hit pajzsa díjat február 23-án, „A kommunizmus áldozatainak emléknapja" alkalmából. A díjat Bálint József jezsuita szerzetes kapta.

A Mária utcai Jézus Szíve-templomban megrendezett díjátadó ünnepségen részt vett többek között Erdő Péter bíboros, Spányi Antal és Varga Lajos püspökök, Mádl Ferenc köztársasági elnök, Németh László a KALOT főtitkára, valamint közreműködött Bőzsöny Ferenc és a Váci Piarista Gimnázium kórusa.

Az ünnepség elején Vértesaljai László SJ, a templom plébánosa köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet, idézve Szent Istvánnak fiához, Szent Imre herceghez írt intelmeiből: „Ha a hitnek pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is." A kommunista diktatúra áldozataira emlékezve hangsúlyozta, múltunkkal együtt meg kell őriznünk őket emlékezetünkben.

Az ünneplő díjátadókAz ünneplő díjátadókHorváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Hit Pajzsa díj egyik alapítója beszédében számba vette az elmúlt évek díjazottjait, ismételten megemlékezve hősies kitartásukról és példamutató tanúságtételükről.

Bálint Józsefről Bolberitz Pál mondott laudációt hangsúlyozva, hogy a jezsuita rend mindig is fő ellensége volt az ateista, materialista államrendszereknek. Bálint Józsefnek „Magyarország dzsungelében kellett misszionáriusnak lennie" – s tette ezt derűvel, és minden helyzetben megtalálva a lehetőséget Isten igéjének hirdetésére.

A díjat, amelyet azon egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz, Mádl Dalma adta át Bálint Józsefnek.

A jezsuita rend nevében Vértesalja László köszöntötte Bálint Józsefet, külön kiemelve azt a derűt és bizakodást, amely rendtársa egész életére jellemző.

A dijA dijE díjnak három közösségi vonatkozása is van – mondta köszönő beszédében Bálint József -, a KALOT mozgalom, amelynek tagjai tízezrével adták életüket a keresztény magyar hazáért, a jezsuita rend, valamint a rend áldozatai, akik a kommunista diktatúra alatt szenvedtek. Róluk márványtábla emlékezik a templom falán: 64 rendtagot koholt vádak alapján összesen 1067 év börtönre ítéltek. Bálint József hálát adott a rendnek, amelynek 18 éves kora óta tagja, és amelynek lelkiségét, tudását és üldöztetését köszönheti.

E kitüntetést olyan egyházi személyek kapják, akiknek börtönben vagy internáló táborban kellett szenvedniük hitükért való munkálkodásuk miatt, és akiknek példája egyházunk lelki értékei közé tartozik – mondta szerkesztőségünknek Erdő Péter bíboros. Az ő tapasztalataik felelevenítése segít minket a helyes önismeretre. Hozzátette: példaértékű, hogy ők, akik hitükért valóban szenvedtek, soha nem a gyűlölködés vagy bosszúállás lelkületével élték ezt meg, s gondolnak ma vissza rá, hanem hiteles, keresztény lelkülettel.

Bálint József 1916-ban született. A Jézus Társaságába 1934-ben lépett be. Szegeden 1946-ban szentelték pappá. Ugyancsak 1946-ban fizikai bántalmazás után letartóztatták és két évig fogva tartották. 1964 decemberében ismét letartóztatták, majd államellenes összeesküvés vádjával bebörtönözték, ahonnan 1968-ban szabadult. Részletesebb életrajza itt olvasható.

A Hit pajzsa-díj alapítói: Horváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő – akinek országgyűlési határozati javaslatára vezették be 2001-ben a „kommunizmus áldozatainak emléknapját" -, valamint Gyurkovics Tibor író. A kitüntetést azon egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.

A Hit pajzsa-díj eddigi kitüntetettjei:

2002 – Bolberitz Pál professzor
2003 – Olofsson Placid bencés szerzetes
2004 – László Gábor, a Regnum Marianum papi közösségének akkor legidősebb tagja (†2005)
2005 – Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek
2006 – Punk Gemma ciszterci apátnő
2007 – Kerényi Lajos piarista szerzetes

Török Viktória/MK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük