ff

Az internetes zaklatás jelei sokfélék lehetnek és nehezen értelmezhetőek. A legfontosabb, hogy nyíltan, őszintén beszéljünk az internethasználathoz kapcsolódó terrorizálás témájáról. Tudatosítani kell gyermekben azt is, hogy a netes terror nem ártalmatlan játszadozás, és komoly következményei lehetnek. A szülők többsége (67%) azt hiszi, tudja, mit csinál gyermeke a neten. A kamaszok nagy része viszont elismerte, hogy olyasmit tesz a virtuális világban, amit a szülei soha nem engednének meg neki.

 ff

Az internetes zaklatás jelei sokfélék lehetnek és nehezen értelmezhetőek. A legfontosabb, hogy nyíltan, őszintén beszéljünk az internethasználathoz kapcsolódó terrorizálás témájáról. Tudatosítani kell gyermekben azt is, hogy a netes terror nem ártalmatlan játszadozás, és komoly következményei lehetnek. A szülők többsége (67%) azt hiszi, tudja, mit csinál gyermeke a neten. A kamaszok nagy része viszont elismerte, hogy olyasmit tesz a virtuális világban, amit a szülei soha nem engednének meg neki.

Az erőszakoskodás és zaklatás régen egyértelműbb volt: a gyerekek megverekedtek a játszótéren, vagy egyeseket nem hívtak meg a születésnapi bulira. A kevésbé népszerű gyerekeket vették be utoljára a focicsapatba, vagy néha komiszkodó cetliket adtak körbe az osztályban, amin valamelyik osztálytársukat becsmérelték.

Ma már azonban, amikor az internet és a mobiltelefon sok gyerek életében központi szerepet kap, a gorombáskodás sokkal gonoszabb formát öltött. Nem korlátozódik az iskolára vagy a játszótérre, és akár éjjel-nappal is tarthat – magyarázza Gombás László, a Symantec szakembere.

A netes terrorizálás az internet névtelensége mögé rejti a kötekedőket, és az anonimitás miatt csökken a visszatartó erő is. A netes terror lelki hatása ugyanakkor gyakran ártalmasabb, mint a fizikai erőszak.

A netes terrorizálásnak sok fajtája van. Rosszindulatú pletykák terjedhetnek e-mailben vagy SMS-ben, készülhet sértő vagy megalázó videó mobiltelefonnal, amit sokszor az internetre is feltöltenek. Néhány gonoszkodó hamis közösségiháló-oldalt is készít az áldozat nevében, vagy „gyűlöletlapokat" hoz létre, ahol az emberek durva és sértő megjegyzéseket tehetnek a kiszemeltre. Az interneten terjesztett anyag igen gyorsan nagyon széles körhöz eljuthat. És mivel sokan látják az eredményt, a netes zaklatás még megalázóbb a gúny céltáblájának. 

A szülők segíthetnek

Az internetes zaklatás jelei sokfélék lehetnek és nehezen értelmezhetőek, ezért a szülők nehezen tudják megvédeni gyermekeiket. A legfontosabb, hogy nyíltan, őszintén és természetesen beszéljünk az internethasználathoz kapcsolódó terrorizálás témájáról. A szülőknek tudatosítaniuk kell gyermekeikben, hogy a netes terror nem ártalmatlan játszadozás, és komoly következményei lehetnek. A gyerekeknek meg kell érteniük a netes erkölcsi normák szükségességét. Úgy kell bánniuk másokkal, ahogyan a való világban is szeretnék, hogy velük bánjanak.

Gombás László azt tanácsolja, hogy a szülők tevékenyen vegyenek részt gyermekük netes életében. "Kérje meg például a gyerekeket, hogy mutassák meg a közösségi hálón levő adatlapjukat, és ne engedje meg, hogy túl sok személyes információt adjanak ott meg. A szülőknek arra is kell gondolniuk, hogy a közösségi hálón saját adatlapot hozzanak létre, és szerepeljenek ott gyerekeik egyik ismerőseként. Így láthatják, hogy a gyerekek kivel lépnek kapcsolatba, vagy milyen szövegek szerepelnek az üzenőfalon."

„Emellett érdemes elmagyarázni nekik, mit jelentenek a vírusok, a trójaiak és a kémszoftverek, hogy a gyerekek tudjanak ezekről a veszélyekről. A megfelelő internetvédelmi szoftverek, mint például a Norton Internet Security, megvédik a számítógépet az adathalászat, a kártékony szoftverek és a hackertámadások ellen. Mindemellett nem szabad elhanyagolni az óvatosságot az internettel kapcsolatban: a szülőknek tudatosítaniuk kell a gyerekekben, hogy nem szabad például rákattintani az e-mailben talált, ismeretlen hivatkozásra, mivel ezek esetleg kártékony szoftvert telepíthetnek a számítógépre. A kártékony szoftverek révén a bűnözők hozzáférhetnek a számítógépéhez, és onnan kényes, bizalmas adatokat lophatnak, amivel aztán azonosság-hamisítást követhetnek el.

Gyakorlásul például a szülő és a gyerek együttesen írja be egy keresőbe mindkettejük nevét. „Egy ilyen kereséssel a szülők és a gyerekek rájöhetnek, hogy személyes adataik hol találhatók meg a neten, és tudatosodhat bennük, hogy azt bizony bárki elérheti" – hangsúlyozza Gombás László.

Sokan alábecsülik a netes biztonság és óvatosság fontosságát. A Symantec közelmúltbeli felmérése kimutatta, hogy a szülők 67 százaléka azt hiszi, tudja, mit csinál gyereke a neten. Sok kamasz viszont elismerte, hogy olyasmit tesz a neten, amit a szülei nem engednének meg[1] „Az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy meg tudja védeni gyermekét a neten az, hogy bizalmon alapuló, egészséges kapcsolatot tartson fenn velük. A gyerek biztos lehessen abban, hogy nyíltan beszélhet mindarról, amivel a neten találkozik, legyen az pozitív vagy negatív élmény" – tanácsolja végül Salbreiter asszony.

 http://www.symantec.com/de/de/norton/themes/familyresource/

Gombás László 4 tanácsa szülőknek és gyerekeknek:

1. Magyarázza el gyermekének a netes zaklatás és erőszakoskodás mibenlétét: "Beszéljen nyíltan gyermekével, és magyarázza el, mi a netes zaklatás, és mi lehet az ilyesmi következménye! Legyen teljesen világos: A netes zaklatás nem ártalmatlan szórakozás, hanem közönséges és tisztességtelen dolog.

2. Vegyen részt gyermeke netes életében: Üljön mellette, amikor netezik! Nézze meg kedvenc webhelyét! Anélkül mutassa meg, hogy érdekli, mit tesz a neten, hogy ujjal mutogatna vagy ítélkezne, hogy gyermeke bízhasson Önben a netes tapasztalatszerzésével kapcsolatban!

3. Szabja meg a határokat: Gyermeke életkorától függően állítson időbeli korlátokat a számítógépezéshez! Gondoskodjon arról, hogy gyermeke ne böngészhessen felügyelet nélkül korlátlan ideig a neten. Határozza meg egyértelműen, hogy milyen helyeket látogathat meg gyermeke, és melyek azok, amelyek kívül esnek a megengedett körön. Ehhez a szülői felügyeletet segítő szoftverek lehetnek segítségére, amelyek meg tudják akadályozni, hogy gyermeke nem helyénvaló webhelyeket nézegessen.

4. Jelentse a kellemetlen eseményeket: Ha arra gyanakszik, hogy gyermekei netes zaklatás vagy megfélemlítés áldozatai lettek, jelezze azt internetszolgáltatójának vagy a netes fórum webmesterének! A rendőrséget is értesítheti.


[1]Forrás: Norton Online Living Report, 2008. február

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük