33. alkalommal várja közönségét világsztárokkal 2013. március 22. és április 7. között Budapest legrangosabb összművészeti fesztiválja a Budapesti Tavaszi Fesztivál.Fellép többek között a világhírű Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe vezényletével, Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain, Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields, valamint Claudio Abbado és az Orchestra Mozart.

 

33. alkalommal várja közönségét világsztárokkal 2013. március 22. és április 7. között Budapest legrangosabb összművészeti fesztiválja a Budapesti Tavaszi Fesztivál.Fellép többek között a világhírű Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe vezényletével, Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain, Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields, valamint Claudio Abbado és az Orchestra Mozart.

 

A Tavaszi Fesztiválon 17 helyszínen 70 program lesz. A fesztivál kísérőrendezvényeként a Budapesti Tavaszi Vásár 2013. március 22. és április 14. között lesz látogatható, valamint további 9 budapesti kerületben valósulnak meg a fesztivál idején programok.

Az előzetes érdeklődés nagyságát mutatja, hogy a fesztiválra értékesíthető 28.891 db jegy több mint 50%-a került értékesítésre.

 

Az alábbiakban az első nap, március 22-e rendezvényeire szeretném jó szórakozást kívánva felhívni Olvasóink figyelmét.

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Vonzások és változások – 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben

A Magyar Nemzeti Múzeummal és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal közös program.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány egyedülálló kiállítása nyílik a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A tárlat egyfajta művészettörténeti áttekintést kínál nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről, ugyanakkor ritka kultúrtörténeti pillanat is, hiszen a kiállítás néhány hónapos idejére alig ismert képek „bújnak elő" a magángyűjtemények védett és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután hosszú időre ismét „láthatatlanokká" váljanak a nagyközönség számára. A mintegy 120 festmény között olyan kiemelkedő alkotások is szerepelnek, mint a magyar tájfestészeti hagyományokat megteremtő id. Markó Károly nagyméretű mitológiai kompozíciói, a 19. század szinte minden fontosabb hazai személyiségének portréját megfestő Barabás Miklós arcképei, Székely Bertalan és Madarász Viktor történelmi kompozíciói vagy Munkácsy Mihály Poros útja. Utóbbi a Magyarországon valaha eladott legdrágább képek közé tartozik. E mesterek mellett Mányoki Ádám, Donát János, Telepy Károly, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly és még félszáz további jeles festő alkotásai színesítik a tárlat anyagát.

 

Bárka Színház

Anna Karenina – bemutató
A Bárka Színház előadása

Szereplők: Szorcsik Kriszta, Száraz Dénes m.v., Ilyés Róbert, Pásztor Tibor,
Parti Nóra, Szilágyi Csenge e.h., Spolarics Andrea, Gados Béla, Kovács Ádám m.v.,
Ágoston Péter e.h., Nagy-Kálózy Eszter m.v., Szoták Andrea m.v.
Rendező: Vlad Troickij
Zene: Szakál Tamás m.v., Pagonyi András m.v.,
Díszlet: Vlad Troickij
Jelmez: Bánki Róza

A Bárka Színházzal közös előadás.

A Magyarországon már többször dolgozó Vlad Troickij rendezésében láthatjuk a világirodalom egyik remekművének színpadi változatát. Tolsztoj regényét az orosz és ukrán színházi élet egyik legendás, különleges életutat bejárt, szinte besorolhatatlan alkotója, Volodimir Klimenko dolgozta át. Klimenko olyan kiemelkedő mesterek tanítványa, mint az orosz Anatolij Efrosz és Anatolij Vasziljev, vagy az ukrán Volodimir Ogloblin, de már a múlt század 90-es éveitől saját iskolateremtő útját járja, amely a színházművészet szakrális dimenzióit kutatja. Rendezőként, drámaíróként, színházpedagógusként, illetve művészetfilozófusként is jelentős életművet hozott létre. Az utóbbi években leginkább önálló, szürreális hangvételű színpadi műveivel, valamint klasszikus irodalmi alkotások eredeti látásmódú feldolgozásaival hívta fel magára a figyelmet. Újraértelmezte több antik görög szerző, illetve Shakespeare, Gogol és Dosztojevszkij műveit. Klimenko egyik legizgalmasabb, legdrámaiabb műve a Lev Tolsztoj regényének inspirációjára született Anna Karenina, amely nem a prózai mű egyszerű színpadi adaptációja, hanem a végzetes szerelem egyetemes, költői igényű megfogalmazása, a női sors metafizikai lényegének szívbemarkolóan szép, szavakból és csendből szőtt misztériuma.

 

Thália Színház

Carmen Cortés és barátai (Carmen Cortés en Compañía)
A Carmen Cortés Compañía előadása

Koreográfia: Carmen Cortés

Közreműködik: Kelian Jiménez, José Maldonado, José Carmona "Rapico",Daniel Arencibia – tánc, Rafael De Utrera, Miguel Ortega – ének, Manuel Valencia, Javier Patino – gitár, Antonio Miguel – bőgő, Marc Miralta – dobok, Rafael Serrano – ütőhangszerek
Zene: Gerardo Núñez
Világítás: Olga García/Carmen Cortés
Díszlet: Carlota

A legendás táncos, Carmen Cortés a kortárs flamenco egyik meghatározó alakja. Barcelonában, andalúz szülők gyermekeként született. Művészetének forrása az ősi flamenco, ugyanakkor a színház és a tánc minden új formájára fogékony. Előadói stílusát elegancia, törékenység és intenzív személyesség jellemzi. Koreográfusként vezető spanyol társulatok mellett dolgozik. 1994-ben elnyerte hazája legrangosabb táncművészeti díját. En Compañía című előadását 2012 augusztusában mutatta be a madridi nyári fesztiválon (Veranos de la Villa). „Az a közel 25 év – vallja Carmen Cortés -, amit a zene és a tánc közelében az együttesemmel eltölthettem, különösen boldoggá tett, azt hiszem, hogy ez az időszak színházi életem leggazdagabb periódusa. Bízom abban, hogy az a szeretet és öröm, amit magam újra és újra átélek a legkiválóbb flamencoművészek társaságában, a közönséget is magával ragadja majd." Egy múlt évi New York-i fellépéséről így írt a kritika: „Cortés, a flamenco ikonja egyedülálló tánccal kápráztatta el közönségét. Elsőre úgy tűnhetett, mintha bizonytalan volna, ám egyszer csak megszólalt a zene, és a test valósággal lángra kapott a flamencótól. Kristálytiszta virtuozitása az est fénypontja volt." Cortés egyik állandó partnere Gerardo Núñez, Spanyolország vezető gitárművésze. Stílusában izgalmasan, ugyanakkor harmonikusan keveredik az ősi és az új flamenco, a jazz és a latin zene ritmikája.

 

Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Il Giardino Armonico

Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno
Szépség: Roberta Invernizzi
Gyönyör: Julia Lezsnyeva
Józanság: Sara Mingardo
Idő: Krystian Adam

Vezényel: Giovanni Antonini

Az oratórium Händel egyik korai remekműve. Az allegorikus tantörténet páratlanul invenciózus és gyönyörteli muzsikára inspirálta alkotóját. Főhőse a „Szépség", aki a „Józanság" és az „Idő" figyelmeztetésére hallgatva nem hisz többé a „Gyönyör" örök fiatalságról szóló meséjében. A stílusteremtő Il Giardino Armonico egykor a régizene renitense volt, manapság szép számmal akadnak követői és utánzói. Biztosak lehetünk viszont abban, hogy Händel zenéjét utánozhatatlanul szólaltatják majd meg.

A Szépség szólamát éneklő Roberta Invernizzi a barokk és a klasszikus korszak zenéjének egyik legelismertebb specialistája, több mint hatvan lemezfelvételen működött közre. Händel-albumáért – Cantate per il Cardinal Pamphili – 2007-ben elnyerte a tekintélyes Stanley Sadie-lemezdíjat. A koncertezés mellett Invernizzi tanít is, a nápolyi barokk zenei központ tanára.

A Gyönyör szerepében a fiatal orosz koloratúrszopránt, Julija Lezsnyevát hallhatjuk, aki pályája kezdetén, 2006-2009-ben több rangos énekversenyen is kiemelkedő sikert ért el. Karrierje 2010-től ível meredeken felfelé, elsősorban Mozart- és Rossini-szerepek találják meg. A brüsszeli La Monnaie Színházban Meyerbeer A hugenották című operájában debütált, a tekintélyes német operalap, az Opernwelt e produkciója alapján a 2010/2011-es évad legjobb fiatal énekesévé választotta.

A Józanság alt szólamát Sara Mingardo formálja meg. Az olasz művésznő a legnevesebb operaházakban énekel, fellépett már a milánói Scala, a velencei La Fenice, a torinói Teatro Regio, a nápolyi San Carlo színpadán, s olyan rangos fesztiválokra kap meghívást, mint például a salzburgi. Itt 2012-ben Claudio Abbado vezényletével Mozart és Schubert miséiben hallhatta a közönség.

Az Idő szavát a fiatal lengyel tenor, Krystian Adam tolmácsolja. A tanulmányait Wroclawban, majd Milánóban folytató énekes 2008-ban hazájában „Az év felfedezettje" volt. Többnyire barokk operákban és oratóriumokban énekel, de játszotta már Almaviva szerepét Rossini Sevillai borbélyában, de nagy feltűnést keltett Kálmán Imre Marica grófnő című operettjében is. Gyakori vendég Olaszországban, olyan karmesterekkel dolgozott már, mint Claudio Abbado, Diego Fasolis vagy Giovanni Antonini.

 

http://btf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük