Amikor a jog jogtalanságba fordul...Amikor a jog jogtalanságba fordul…

A múlt héten az Országgyűlés elfogadta a standolásról szóló új törvényt, a következő szöveggel:

Amikor a jog jogtalanságba fordul...Amikor a jog jogtalanságba fordul…

A múlt héten az Országgyűlés elfogadta a standolásról szóló új törvényt, a következő szöveggel:

110.paragrafus ( 10 ) „A vonatkozó jogszabály szerinti vendéglátás üzletkörökben alkoholterméket forgalmazó nem jövedéki engedélyes kereskedőnek az alkoholtermékek forgalmának adatait ( beszerzés, értékesítés, nyitó- és zárókészlet ) – a külön jogszabályban foglaltak szerint – a vámhatóság által hitelesített nyomtatványon naponta rögzítenie kell. A nyomtatvány helyett a vámhatóság által jóváhagyott számítógépes nyilvántartás – vezetés is elfogadható".

A törvényt a Pénzügyminisztériumban a feketegazdaság elleni küzdelemmel indokolják, ui. ezzel kívánják megakadályozni a nem legális szeszfőzdékben termelt és vendéglátó egységekben számla nélkül átvett alkoholtermékek számla nélküli, illegális, adóelkerülő értékesítését. A törvényt a szeszipari érdekvédelmi szervezet – a vendéglátás képviselőivel nem megosztott kutatásukra, elemzésükre alapozva – kezdeményezte. Sajnálatos, hogy a törvény előkészítése során nem készült hatásvizsgálat, nem történt egyeztetés az érintettekkel, szakmai szövetségeikkel és nincs tudomásunk az ágazatot felügyelő szaktárcák véleményéről sem. Vendéglátós vélemények szerint a törvény céljait nem éri el, eredményesebb lett volna a fekete termelés üldözését a termelés területén végezni és nem áttolni egy másik ágazatba, továbbá a már meglévő törvények és rendeletek ( pl. számla nélküli értékesítést tiltó) szigorúbb, következetesebb betartatása jóval hatásosabb lenne.

A törvénnyel kapcsolatos aggályokkal, a szakszerűtlenül megfogalmazott, a vállalatok számára jelentős többletköltséggel járó, nehezen végrehajtható, a törvényalkotó céljait kielégíteni nem képes törvénnyel kapcsolatosan a VIMOSZ tárgyalást folytatott a Pénzügyminisztérium illetékeseivel és – más szakmai és érdekvédelmi szövetségekkel együtt – lehetőséget kapott arra, hogy a végrehajtási utasítás részleteire egy 2008. december 4-én tartandó egyeztetésen javaslatokat tegyen. A Turizmus Panoráma Bulletin tudomására jutott, hogy a tervezet számtalan végrehajthatatlan elképzelést tartalmaz (pl. műszakonkénti naprakész nyilvántartást, szállítók, telephely szerinti nyilvántartást) és ágazati vélemények szerint a világon ez példa nélküli, a vállalatok napi működését érintő állami intézkedés.

Az ágazati szakmai szövetségek – VIMOSZ, MSZSZ, MVI, MÉSZ – kérik, hogy a szállodai, vendéglátós szakemberek észrevételeiket, javaslataikat december 2-ig küldjék meg szövetségeiknek. A szövetségek birtokában van a tervezett végrehajtási utasítás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük