2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jégkorszak: Miniszteri segédlettel kicsomagolták 40 ezer éves Mamutbébit

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11400"><img class="image thumbnail" src="/files/images/IMG_2229.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span> <p>Szőröstől-bőröstől bemutatta a Magyar Természettudományi Múzeum a Jégkorszak című nagyszabású interaktív kiállítás sztárját, Gyimát, a 40 000 éves mamutborjú-múmiát. A páratlan leletet <em>Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter</em> és <em>Matskási István, a múzeum főigazgatója </em>segítségével helyezték el egy különleges vitrinben, ahol 2008. április 2. és június 8. között tekintheti meg a nagyközönség.</p><p>

 img 2229.thumbnail

Szőröstől-bőröstől bemutatta a Magyar Természettudományi Múzeum a Jégkorszak című nagyszabású interaktív kiállítás sztárját, Gyimát, a 40 000 éves mamutborjú-múmiát. A páratlan leletet Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Matskási István, a múzeum főigazgatója segítségével helyezték el egy különleges vitrinben, ahol 2008. április 2. és június 8. között tekintheti meg a nagyközönség.

 img 2229.thumbnail

Szőröstől-bőröstől bemutatta a Magyar Természettudományi Múzeum a Jégkorszak című nagyszabású interaktív kiállítás sztárját, Gyimát, a 40 000 éves mamutborjú-múmiát. A páratlan leletet Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Matskási István, a múzeum főigazgatója segítségével helyezték el egy különleges vitrinben, ahol 2008. április 2. és június 8. között tekintheti meg a nagyközönség.

A miniszter a sajtótájékoztatón ismertette a tárca Klíma Programját, valamint a parlament által egyhangúan elfogadott éghajlat-változási kormányprogramot is, amelynek célja, hogy megállítsa a folyamat azon részét, amelyért egyértelműen az emberiség felelős. A kiállítás aktualitását ugyanis a napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató globális klímaváltozás adja. A múzeum a tárlat megrendezésével az e körül forgó tévhiteket kívánja tisztázni és a jégkorszakról szóló ismereteinket bővíteni.

img 2268.thumbnailA kiállítás sztárja Gyima, a 40 000 éves mamutborjú-múmia, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy szőröstől-bőröstől megőrződött. A leletet 1977-ben találták Szibériában. Konzerválása után a Szentpétervári Zoológiai Intézetbe került tudományos vizsgálatra. A kis mamutbébi feltehetőleg véletlenül csúszott bele egy mély, folyós iszappal teli árokba és megfulladt. A fagyos iszap tartósította a testet, amire később vastag homokrétegek rakódtak. Ez a fedőréteg és az újra hidegre forduló időjárás teljesen konzerválta és megőrizte a tetemet, egészen addig, mígnem 1977-ben egy szibériai aranyásó kotrógépe feltárta. A mamutbébi hosszúsága 1,38 méter, a magassága egy méter, fülei 17 cm hosszúak. Lábnyomának mérete: 14×15 cm. Tömege 95 kg lehetett, de a múmia csak 49,6 kg-ot nyom. Végtagjain világosbarna szőrzet volt. A tejfog-agyarának hossza 6 cm. A méretét tekintve kora 6-7 hónaposra becsülhető. A borjú gyomrában kevés füvet és mohát találtak, de alapvetően még anyatejjel táplálkozhatott.

a mammutbaby a tárlóbanA mammutbaby a tárlóbanA kiállításban szigorú körülmények között és állandó felügyelet mellett őrzik majd Gyimát egy speciális vitrinben, amelynek hőmérséklete nem lehet magasabb 24 Celsius foknál, a bejutó fény erőssége nem lehet több 50 luxnál (ez azt jelenti, hogy a környezetében sem lehet 150 luxnál erősebb fény) és a benti páratartalmat folyamatosan 50-60%-on kell tartani, nehogy a kiszáradás következtében megrepedjen a múmia.

A világon megtalált mamut-múmia leletek rendkívül fontosak a tudósok számára. Rajtuk olyan részletekbe menő vizsgálatok is elvégezhetők (pl. DNS vizsgálatok, abszolút kormeghatározás), melyek pontos képet adnak az akkori élővilágról, a klíma változásairól. Ezek az eredmények a ma zajló globális klímaváltozások megértésében is segítenek.  A mamut a klímaváltozás (felmelegedés) és az emberi tevékenység első áldozatai közé tartozik. Kihalásában nagy szerepet játszott a vadászata.

röntgenfelvétel a mammut múmiárólRöntgenfelvétel a mammut múmiárólGyimát 2008. április 2. és június 8. között tekintheti meg a nagyközönség. Bár a kiállítás vége előtt világkörüli útra indul, melynek következő állomása Spanyolország lesz, tudományosan hiteles életnagyságú rekonstrukcióját, Dömét november 17-ig láthatja a nagyközönség.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.