Tizedik éve találkoznak a motorok kedvelői az Európa kempingben. A tízezernyi – évről évre növekvő létszámú – látogató idén már szerdától vasárnapig tölthette idejét kellemes társaságban és környezetben. A „tizedik" ugyanis egy nappal több programot kínált a vendégeknek, június 10-14-e között.

 

Tizedik éve találkoznak a motorok kedvelői az Európa kempingben. A tízezernyi – évről évre növekvő létszámú – látogató idén már szerdától vasárnapig tölthette idejét kellemes társaságban és környezetben. A „tizedik" ugyanis egy nappal több programot kínált a vendégeknek, június 10-14-e között.

Dobai Attila a tavaszi születésnapi partin vágta fel a tortát, amellyel a Harley-Davidson Magyarország tizedik születésnapját ünnepelte a Bázison. A céggel egyidős a Harley-Davidson Fesztiválról bizton állítató, hogy a magyarországi fesztiválok legnépszerűbbjei közé tartozik, a motoros találkozók között pedig nem akad hozzá hasonló. Népszerűségére jellemző a folyamatosan emelkedő látogatószám és az évről évre hosszabbá váló menetoszlop, a szombati motoros felvonulás útján. Mi több, sokan már a fesztivál kapuzárásakor készülnek is a következő alsóőrsi találkozóra, amely nem csupán a harleysokat, sőt, nem csupán a motorosokat várja, hanem mindenkit, akit megérintett ez az amerikaias-motoros-szabadságszerető-barátkozós életérzés. Mert ez a fesztivál elsősorban a barátságról szól, az élet társasági élvezetéről, ahol teljesen elengedheti magát a látogató. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben nemigen lehetett hallani arról, hogy a Harley-Davidson Fesztiválon valamilyen atrocitás történt volna, hiszen itt tízezernyi ember békében megfér egymással, annak ellenére, hogy a motorosokról sokan nincsenek jó véleménnyel – nekik ajánlható egy látogatás a 11. Harley-Davidson Fesztiválon.

 

 A jubileum nem lehet ugyanolyan, mint a többi. Ezért idén a fesztivál egy nappal tovább tartott, már szerdán várták a szervezők a vendégeket, így az amúgy még kihalt Alsóőrs hamar életre kelt. Csütörtök reggel a korábbi években már hagyománnyá vált Bochkor-Boros páros élő rádióműsorral ébresztette a táborlakókat és a kempingbéli élet gyorsan felvette a megszokott ritmusát. A hagyományosan népszerű játékos versengések, mint a hordógurító- és szkander verseny, bikalovaglás és más kihívások, valamint bemutatók mellett a szervezők új ötletekkel is gazdagították a jubileumi programot. Egy, az első milwaukee üzemet mintázó épületben rendezett kiállításon pedig a Harley-Davidson születését és fejlődését ismerhették meg az érdeklődők.

 

A fesztivál díszvendége a négy alapító egyikének, Walter Davidsonnak az unokája, Jean Davidson volt, aki saját könyveit dedikálta az amerikai motorok rajongóinak. Vele találkozhattak a fesztivál tíz évéről megemlékező sajtótájékoztató résztvevői is. Ezen részt vett Czeglédy Ákos, Paloznak, Hebling Zsolt, Alsóőrs és dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere is, akik Dobai Attilával, a Harley-Davidson Magyarország vezetőjével, a fesztivál kiötlőjével és igazgatójával egyetértésben, a tapasztalatok alapján a következő tíz évre is biztosítva látják a fesztivál jövőjét, mi több, Dobai Attila elmondta, reményei szerint a Harley-Davidson Fesztivál a későbbiekben akár egy teljes hétig is tarthat. A vendégek között volt a fesztivált és a felvonulást biztosító rendőrség képviselője, valamint dr. Suchmann Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke és dr. Kovács Miklós, turisztikai szakállamtitkár, aki Dobai Attilát az elmúlt tíz évben, a fesztiválért végzett munkája elismeréseképpen Magyar Köztársasági Arany Emlékéremmel tüntette ki.

 

   

A pénteki nagykoncert fellépője Suzi Quatro volt, de a nagyszínpadon és a sörsátorban is egymást érték a fellépők vasárnapig, és nem hiányzott a megújult Harley divatbemutató sem. A szombati hagyományos felvonulásra érkezet motorosok száma évről évre növekszik, idén sem volt ez másképp. A motorosok menetoszlopának utolsó tagja az első után, több mint fél órával kanyarodott ki az indulás helyéről.

 

A következő, tizenegyedik Harley-Davidson Fesztiválra 2010. június 16-24. között kerül sor. Az idei fesztiválról szóló híradásokból pedig hamarosan a http://www.hog.hu/ Web oldalon olvashatnak válogatást az érdeklődők.

Szöveg: Szernai Andrea -Kép: Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük