www.szin.orgwww.szin.org

Európa legzöldebb fesztiváljai közé pályázik a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), mely az itthoni fesztiválok közt elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés illetve az ökotudatos életmód népszerűsítését

 www.szin.orgwww.szin.org

Európa legzöldebb fesztiváljai közé pályázik a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), mely az itthoni fesztiválok közt elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés illetve az ökotudatos életmód népszerűsítését

A Greener Festival egy not-for-profit szervezet, melynek célja, hogy segítse világszerte a zenei és egyéb művészeti események, fesztiválok zöld törekvéseit. A Greener Festival csapata évente egy díjat is meghirdet, melyre a világ bármely pontjáról pályázhat az a rendezvény, mely a különböző környezetvédelmi kritériumok többségének megfelel. Így például rendelkezni kell környezetvédelmi politikával, számot kell adni, mennyire támogatja a zöld kezdeményezéseket és például milyen erőfeszítéseket tesz az újra felhasználás és újra hasznosítás területén.

A Szegedi Ifjúsági Napok környezetvédelmi politikájában (http://www.szin.org/fpolicy.html) a hulladékkezelés, a közlekedés, a vizgazdálkodás, az energiafelhasználás, az élővilág védelme, a zajszennyezés területén határozta meg a legfontosabb irányvonalakat. Kiemelt célként pedig a szemléletformálást hirdette meg. A folyamatosan bevezetett ökomegoldások közt például a SZIN – elsőként a hazai fesztiválok közt – tavaly bevezette a re:pohár intézményét, így az újrafelhasználással jelentősen csökkentve a szemétterhelést a fesztiválon. Idén már az egész rendezvény területén lesz re:pohár illetve komposztálható pohár is. Ugyanígy elsőként alkalmazta a SZIN a biológiailag lebomló étkészletet is. Mindezek mellett található a SZIN-en fair trade kávézó, a szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártározó stb. A SZIN szervezői a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében szorosan együttműködtek a MÁV-val, újraélsztették a Telekocsi intézményét és a helyszínen riksa-taxikat állítottak be.

A SZIN-re tavaly kilátogató környezetvédelmi szakértő arra bíztatta a szervezőket, hogy a Greener Festival meghirdetett pályázatán induljanak el. A SZIN jelentkezésére nagy örömmel válaszoltak a Greener Festival munkatársai, hiszen – mint elmondták – javarész angol esemény nyert a tavalyi pályázaton illetve a nemzetközi nyertesek között többnyire ausztrál és Egyesült Államok beli fesztivál szerepel. A tavalyi "Zöldebb Fesztivál" nyertesk közt szerepel például a The Glastonbury Festival, a T-in-the-Park, a Reading Festival, vagy az amerikai Rothbury Festival. Ha a SZIN megfelel a követelményeknek, akkor az első "Zöldebb Fesztivál" lehet a régióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük