2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Környezeti ártalmak és a szaporodás

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13353"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ppf2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="98" /></a></span>  <p>Idén 15. alkalommal került megrendezésre az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Primer Prevenciós Fóruma (PPF). A 2008. év témája a <em>„Környezeti ártalmak és a szaporodás összefüggései".</em></p><p>

ppf2.thumbnail 

Idén 15. alkalommal került megrendezésre az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Primer Prevenciós Fóruma (PPF). A 2008. év témája a „Környezeti ártalmak és a szaporodás összefüggései".

ppf2.thumbnail 

Idén 15. alkalommal került megrendezésre az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Primer Prevenciós Fóruma (PPF). A 2008. év témája a „Környezeti ártalmak és a szaporodás összefüggései".

Elgondolkozott már azon, hogy milyen lesz a Föld néhány év, évtized, évszázad múltán? Milyenek lesznek az emberek? Milyen egészségi állapotban, és hány évig fognak élni? A gyermekek születése hogyan változik a környezeti hatásokra? Ami a legmegdöbbentőbb: Hogyan tehetjük (tesszük) tönkre születendő gyermekünk egészséget? Gondolok itt nem csupán arra, hogy nem vigyázunk élőhelyünkre, bolygónkra, hanem sokszor a terhesség alatt sem törődünk gyermekeinkkel. A dohányzás, az alkohol, iszonyatos hatással tud lenni magzatunkra.

1993. óta, immáron 15. alkalommal került megrendezésre az a fórum-sorozat, mely olyan embereknek, szakembereknek szól, akik tudnak, akarnak tenni a népesség egészségi állapotának javulása érdekében. A fórum főleg a betegségek elsődleges megelőzésével kapcsolatos ismeretek terjesztésére, és a legújabb eredmények ismertetésére hivatott.

3251.thumbnailAz idei előadássorozat is igen széles körűre sikerült, rengeteg témában juthattak ismeretekhez a résztvevők.  Szó esett a táplálkozás és reprodukció összefüggéseiről, környezeti hatásokról, veleszületett fejlődési rendellenességekről, fiatalok szexuális magatartásáról, szokásairól, anyai dohányzásról, annak hatásáról a születendő gyermekre, alkoholról, elhízásról, stresszről. Az előadásokat kitűnő szakemberek tartották, érdekesek, tájékoztatóak, nem kevés helyen megdöbbentőek, és egyben érthetőek is voltak.

Elszomorít, hogy a prevenció szót igen keveset hallom aktív használatban. Emlegetjük, tudjuk mit jelent, néha olvasunk róla, de vajon teszünk is valamit? Sok esetben összesen annyit kell(ene) tennünk, hogy leszokunk a dohányzásról, nem fogyasztunk nagy mennyiségű alkoholt (kismamaként semmit), helyesen táplálkozunk, sportolunk, odafigyelünk magunkra, környezetünkre, utódainkra. Úgy gondolom, ez a legkevesebb, amit megtehetünk.

Németh Krisztina

http://www.okbi.hu/ppf/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.