2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Elek: Az Ínyesmester szakácskönyve.

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/12800"><img class="image thumbnail" src="/files/images/inyesm.thumbnail.jpg" border="0" alt="cimlap" title="cimlap" width="68" height="100" /></a></span>Egy szakácskönyv, mely közel hetven éve íródott, mégis majd mindenki ismeri. Ez a mű, nem egyszerű receptgyűjtemény, hanem kultúrtörténet és gasztronómiai időutazás is egyben.</p><p>

 

cimlapEgy szakácskönyv, mely közel hetven éve íródott, mégis majd mindenki ismeri. Ez a mű, nem egyszerű receptgyűjtemény, hanem kultúrtörténet és gasztronómiai időutazás is egyben.

 

cimlapEgy szakácskönyv, mely közel hetven éve íródott, mégis majd mindenki ismeri. Ez a mű, nem egyszerű receptgyűjtemény, hanem kultúrtörténet és gasztronómiai időutazás is egyben.

Az eredeti 1939-es kiadás nyomán idén az Alexandra Kiadó jelentette meg Magyar Elek „irodalmi szakácskönyvét". Az új kiadás előszavában Cserna- Szabó András így ír: „Ínyesmester műve a múlt kékes lángja, ha beletekintünk, egy letűnt Magyarországot látunk, ahol még voltak ízek és illatok"

Magyar Elek életútja is figyelemreméltó, jogot végzett hírlapíró volt, lapszerkesztő, az ő hangján szólalt meg először a Telefonhírmondó hazánkban. Könyvében az ínyesmesterség fogalomkörébe nemcsak azokat sorolta, akik mesteri étkeket tudnak készíteni, hanem azokat is, akik ezeket kifinomult érzékkel tudják elfogyasztani. Azt vallotta,  – Brillat-Savarin és Apicius nyomán, – hogy aki a finomságot és a szépséget felleli az evésben, csak finom lelkű és megértő ember lehet.

Bevezetésként egész menüsorozatot kínál, különleges ünnepekre és heti bontásban.

Ismerteti a terítés, tálalás módozatait és az italok rendjének illemtanát is.

Az ételek elkészítési módját sajátos tudnivalókkal fűszerezi.  Most a reneszánsz évében például megtudhatjuk, hogy a karfiolt ismerte és szerette a klasszikus ókor, elfelejtette a durva középkor, új életre keltette a reneszánsz. Egész életképek rajzolódnak ki a sorokból, elénk lép a sörgyáros öreg Dreher alakja, „aki lapos karimájú és kályhacső formájú „fiaker" cilinderéről, rövid drapp felöltőjéről és trombitanadrágjáról rögtön megismert mindenki, ha magas, szikár alakja feltűnt a pesti turfon". Felidézi a káposztáshajók érkezését, amikor október elején megérkeztek a Dunán és kikötöttek a pesti rakparton, az Eskü tér és Vámház között…" A Dunasor matrózkocsmáiból sietve bújtak elő a zsákhordó legények és a parton rövidesen egész káposztahegylánc emelkedett. Felsorakoztak zergeszakállas vagy fajdkakastollas kalapjukban, zöld térdnadrágban a Krajnából, Tirolból Pestre látogató nagy bajszú atyafiak is. Hatalmas hárfához hasonlatos, fiókos gyalu lógott a vállukon, mert az ő feladatuk volt meggyalulni a sok-sok káposztafejet."

A mai olvasó némi nosztalgiával forgatja a lapokat, a valódi tejfelt és tejszínt, a meghitt kisvendéglőket hiába keresné, de azt a hentest is, akinél ízlése szerint válogathatná össze a minőségi húsokat.

De a hatszáz oldalas receptkönyvben mindenki megtalálhatja azon étkeket, melyek élvezete ma is bárkit ínyesmesterré avathat.

 inyesm.thumbnail

Magyar Elek: Az Ínyesmester szakácskönyve

EAN : 9789633704653
ISBN : 9633704653
Megjelenés : 2008.
Kötésmód : ragasztott kötött
Oldalszám : 608
Méret [mm] : 172 x 235 x 48
Tömeg [g] : 960

Kiadja a Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója.

 Pécs,2008

Tausz Anikó  

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.