2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A fogyasztóvédelmi törvény változásával tényleg változnak a fogyasztók jogai is?

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/8868"><img class="image thumbnail" src="/files/images/feosz.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="www.feosz.hu" title="www.feosz.hu" width="100" height="52" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.feosz.hu/">www.feosz.hu</a> </strong></span></span><p>A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint az egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megvitatása most van napirenden az Országgyűlés előtt.</p><p>

 www.feosz.huwww.feosz.hu

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint az egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megvitatása most van napirenden az Országgyűlés előtt.

 www.feosz.huwww.feosz.hu

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint az egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megvitatása most van napirenden az Országgyűlés előtt.

Bár a fogyasztóvédelmi törvény tervezett módosítása megpróbál az évek óta felmerülő fogyasztóvédelmi problémákra megoldást találni, azonban számos fogyasztói problémát nem old meg. Tény viszont, hogy a fogyasztó fogalmának tisztázására, a békéltető testületek eljárási szabályainak részletesebb rendezésére, a fogyasztóvédelmi bírság szabályainak megváltoztatására a tervezetben sor kerül, azonban több hiányossága is van a rendelkezéseknek.

A békéltető testületek működését illetően a határozatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozó javaslat elfogadhatatlan, finanszírozásuk kérdése továbbra sem megoldott. Így jövőre is megismétlődhet az a helyzet, hogy a békéltető testületek még májusban sem kapják meg az adott évre meghatározott költségvetési támogatásukat. Mindemellett szervezetrendszerük átalakítása – a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felépítését követve – most sem történik meg.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez érkezett panaszok alapján  elmondható, szükséges a gazdálkodó szervezetek azon kötelezettségének előírása, hogy a telefonon keresztül történő szerződéskötésről készített hangfelvétel írásos változatát a fogyasztó kérésére át kell adni.

A gyermek és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezések véleményünk szerint külön jogszabályban kell, hogy rendezésre kerüljenek, nem a tervezet szerinti egy paragrafus keretén belül. Megvannak az ezt a területet szabályozó egészségvédelmi, kereskedelmi normák, melyek szigorításával a fiatalok védelme hangsúlyosabbá válhat.  

A közérdekű keresetek ügyében sem történik előrelépés, a fogyasztók még mindig nem kapnak megfelelő jogorvoslatot egyéni fogyasztói panaszaikra a jogerős ítéletet követően és a fogyasztóvédelmi bírság jelenlegi rendszerének megváltoztatása sem elegendő önmagában a fogyasztók kiszolgáltatottságának csökkentésére.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításánál a jogalkotóknak elsődlegesen a fogyasztók érdekeit kell szem előtt tartaniuk. A fogyasztókét, akik nem szeretnének hónapokat várni a meghibásodott mosógép javítására vagy esetleg külföldre menni egy hiányzó alkatrész beszerzése végett.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.