2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Törvények, javaslatok

4 min read
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/12793"><img class="image thumbnail" src="/files/images/biz%2005-06.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Két törvény módosításával kapcsolatos indítványok vitája is szerepelt az ának napirendjén a legutóbbi ülés alkalmával. Volt, ahol egyszerűen dönteni tudtak, feltűnő volt viszont a tartózkodások nagy száma - ezúttal a kormányoldal képviselőinek részéről.</p><p>

 

Két törvény módosításával kapcsolatos indítványok vitája is szerepelt az ának napirendjén a legutóbbi ülés alkalmával. Volt, ahol egyszerűen dönteni tudtak, feltűnő volt viszont a tartózkodások nagy száma – ezúttal a kormányoldal képviselőinek részéről.

 

Két törvény módosításával kapcsolatos indítványok vitája is szerepelt az ának napirendjén a legutóbbi ülés alkalmával. Volt, ahol egyszerűen dönteni tudtak, feltűnő volt viszont a tartózkodások nagy száma – ezúttal a kormányoldal képviselőinek részéről.

 A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5589. szám) vitájakor a Kormány álláspontját dr. Gergalics Annamária főosztályvezető helyettes képviselte. Már az eredeti törvény elfogadásakor, 2000-ben megállapodtak abban, hogy azt ötévenként felül kell vizsgálni. Azóta sok minden megváltozott, az első felülvizsgálatot tovább halasztani nem lehetett. Új EU irányelvek léptek életbe, a 2007-13. közötti időszakra elkészült a térség részletes fejlesztési terve. A tóparthoz közelebbi területekre vonatkozó szabályok szigorodtak. Egy bizonyos határig igyekeztek figyelembe venni a települések igényeit. A beépítésre szánt területek növekedése például átlagosan nem haladja meg az öt százalékot, van ahol még csökkent is, de máshol viszont meg kívánták duplázni. Itt különösen arra figyeltek a döntéshozók, minek a rovására kívánnák ezt a kérvényezők elérni. Kiderült: gyakran manipulációs céllal történtek a változások, itt további engedélyt nem adtak. A javaslatot a Bizottság egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta.

 Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5311. szám) esetében a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatására került sor. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot a Bizottság előtt Makó Erzsébet és Gyarmati Edit képviselte. Az összesen 114 módosító indítványról a képviselők egyenként szavaztak. Volt közöttük, amit egyáltalán nem, volt viszont, amit egyhangúan támogattak. Akadt olyan ellenzéki indítvány, ami a tervezett váci híd megvalósítása ellen szólt, de azt a bizottság – a tárcával egyetértésben – maga sem támogatta. Több egyenkénti javaslat hangzott el a vidéki repülőterekre vonatkozóan, melyek végül nem kerültek be a módosítások közé. Ugyanakkor – a Minisztériummal egybehangzóan – támogatást kapott egy olyan átfogó indítvány, ami az összes kereskedelmi, nemzetközi repülőtérré fejleszthető vidéki repülőtér helyzetét kezelné.

 A Bizottság állandó kötelezettségei közé tartozik, hogy időről-időre beszámoltassa az állami tisztségviselőket. Mányai Roland, turisztikai nagyberuházásokért felelős miniszteri megbízott a meghallgatása során a lehetőségekről, célokról, feladatokról beszélt. A fejlesztésekre – EU forrásból – 300 milliárd(!) forint áll rendelkezésre. Ki kellet alakítani az „egyablakos" ügyintézési rendszert a beruházók számára, mert csak ebben az esetben érhető el, hogy a munkahelyek, a vendégéjszakák, és ezek nyomán a GDP is gyorsabban növekedjen. A kormány által elfogadott, kiemelt, nagy tervek közül kettőnél már a támogatói szerződéseket is megkötötték. Soron következik a Pannonhalmi Főapátság és az Esztergomi Bazilika környezetével összefüggő turisztikai tervek tárgyalása. Megjelent egy nagy befogadóképességű Kongresszusi Központ építéséről szóló pályázati felhívás és sikerült fontos, sok látogatót vonzó, nemzetközi sporteseményt is Budapestre hozni. Többen szeretnének az ország különböző területein tematikus parkokat létrehozni. Április végéig 543 pályázatot nyújtottak be a turisztikai attrakciók fejlesztésére, ezek elbírálása megkezdődött.

A turisztikai desztináció-menedzsment rendszer kialakításával kapcsolatos intézkedésekről, a kapcsolódó ROP-pályázatokról szóló tájékoztatót ugyancsak Mányai Roland tartotta. Kiderült, van olyan régió, ahol erre a területre kezdetben egyáltalán nem fordítottak figyelmet, máshol viszont észrevették, hogy lehetőség van a régiós határokon átnyúló fejlesztések támogatására is.

A beszámolókat a Bizottság elfogadta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük