Digitális Híd Fest néven kétnapos rendezvénysorozatot szervez 2009. május 29-30-án a Magyar Telekom Baranya megye több kistelepülésén. A Magyar Telekom önkéntesei a kísérő programokban gazdag rendezvények keretében az internet használatára tanítják a települések lakosait, ezzel is elősegítve a digitális felzárkózást.

Digitális Híd Fest néven kétnapos rendezvénysorozatot szervez 2009. május 29-30-án a Magyar Telekom Baranya megye több kistelepülésén. A Magyar Telekom önkéntesei a kísérő programokban gazdag rendezvények keretében az internet használatára tanítják a települések lakosait, ezzel is elősegítve a digitális felzárkózást.

 

  Május 29-én Királyegyháza, Nagyharsány és Sellye, május 30-án pedig Kővágószőlős, Máza és Orfű ad otthont a Digitális Híd Fest rendezvényeinek. Mindegyik helyszínen az internetet bemutató előadásokra és személyre szabott internetoktatásra kerül sor, ezeket gyermekvetélkedők is kísérik, továbbá Novák Péter énekes, zenész, koreográfus vezetésével megrendezik a Kulturpart.hu tehetségkutató program versenyeit kicsiknek és nagyoknak.

A rendezvénysorozat első napjának helyszínein egy újdonságnak számító internetes állásbörze keretében a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a Pécsi Regionális Képzési Központ munkatársai bemutatják, milyen munkához jutási és szakképzési lehetőségeket kínál az internet, és tanácsokat adnak a világháló segítségével történő álláskeresésben.

A Digitális Híd Fest programjaiban, így az internetes állásbörze és a munkaügyi tanácsadás szervezésében közreműködik az Internet Terjesztéséért Alapítvány által indított WiFi Falu program is. A WiFi Falu program révén olcsó használt számítógépekhez és ingyenes vezeték nélküli (wifi) internetkapcsolathoz juthatnak a kevésbé fejlett észak-magyországi és dél-dunántúli régiókban élő hátrányos helyzetű, köztük roma fiatalok.

Jelenleg már 115 településen összesen mintegy 2000 háztartásban működik szélessávú internetkapcsolat a programnak köszönhetően, ami hatékony segítséget jelent az információkhoz való hozzájutásban, a tanulásban, az álláskeresésben is. A program wifi szolgáltatásához a Magyar Telekom építi ki az infrastruktúrát, aminek használatát 2009 végéig támogatásként, ingyenesen biztosítja.

A Magyar Telekom az ország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként évek óta támogatja az információs társadalom erősítését, a kommunikációs felzárkózást és a digitális írástudás, az internethasználat terjedését segítő kezdeményezéseket.

A 2004-ben indított Digitális Híd kezdeményezés keretében külön kistelepülési program működik azzal a céllal, hogy a digitális felzárkózás elősegítése érdekében megmutassa a kistelepüléseken élők számára, mi is a világháló, mire használható, hogyan tudja közelebb hozni az internet a földrajzilag egymástól távol élő embereket, és mennyire tud segíteni a hétköznapok problémáinak megoldásában.

A Digitális Híd Kistelepüléseken program állomásain jellemzően a 3000 főnél kisebb lakosságú településeken a Magyar Telekom önkéntes munkatársai tartanak hatékony, egyénre szabott oktatást, a gyermekeknek pedig vetélkedőket szerveznek ismereteik bővítése céljából.

A résztvevők ingyen használhatják az internetet, és személyes érdeklődésüknek megfelelően kérdéseikre szakszerű választ kapnak, illetve együtt kereshetik a válaszokat a világhálón.

A Digitális Híd Kistelepüléseken program keretében a mostani hat rendezvény lesz sorrendben a 115-120. Az elmúlt öt évben a Magyar Telekom több mint 250 önkéntes munkatársa vett részt a digitális ismeretterjesztésben. A jubileumi 100. rendezvényre 2008 júliusában került sor, amikor a Digitális Híd visszatért a program legelső helyszínére, a hajdú-bihari Bakonszegre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük