2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MEDIA MUNDUS: a Bizottság a filmszakmán belüli globális együttműködési program létrehozását tervezi

5 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/14000"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mediamundus1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="23" /></a></span>A Bizottság fel kívánja tárni annak előnyeit, ha az 1991-ben az európai filmipar fejlesztésére és az európai filmek határokon túli terjesztésének elősegítésére létrehozott uniós MEDIA program kiegészülne az új MEDIA MUNDUS programmal, amelynek célja az európai filmipar és a harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatok erősítése. </p><p>

 

mediamundus1.thumbnailA Bizottság fel kívánja tárni annak előnyeit, ha az 1991-ben az európai filmipar fejlesztésére és az európai filmek határokon túli terjesztésének elősegítésére létrehozott uniós MEDIA program kiegészülne az új MEDIA MUNDUS programmal, amelynek célja az európai filmipar és a harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatok erősítése.

 

mediamundus1.thumbnailA Bizottság fel kívánja tárni annak előnyeit, ha az 1991-ben az európai filmipar fejlesztésére és az európai filmek határokon túli terjesztésének elősegítésére létrehozott uniós MEDIA program kiegészülne az új MEDIA MUNDUS programmal, amelynek célja az európai filmipar és a harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatok erősítése.

A program létrehozásával az európai audiovizuális szakemberek és az EU-n kívüli filmgyártók számára lehetőség nyílna arra, hogy az audiovizuális alkotások fejlesztésére, terjesztésére és reklámozására irányuló közös projektekben rejlő lehetőségeket kiaknázva kölcsönösen javítsák versenyképességüket. A MEDIA MUNDUS program a 2001-ben már működő ERASMUS program kiegészítéseként létrejött, az európai és a harmadik országokbeli egyetemek közötti diákcserék lehetővé tételét célzó ERASMUS MUNDUS diákcsereprogram mintáját követné. A kialakulóban lévő MEDIA MUNDUS program főbb pontjaival és célkitűzéseivel foglalkozó, 2008. június 15-ig tartó nyilvános online konzultációt június 25-én Brüsszelben nyilvános meghallgatás követi.

„Az európai mozi kulturális sokszínűsége és a MEDIA program jó példája nyomán dél-amerikai, ázsiai, orosz és más kontinenseken működő filmgyártók a lehetőségek kibővítésére több ízben kezdeményezték az európai audiovizuális piaccal való együttműködést. A MEDIA-hoz hasonlóan, amely az európai egységes piacban rejlő lehetőségek teljes mértékű kihasználására törekszik, a MEDIA MUNDUS célja az lenne, hogy elősegítse az európai filmek terjesztését világszerte, valamint a nem európai partnerországok filmalkotásainak népszerűsítését Európában. Ez a kulturális szempontból gazdagabb és nagyobb filmválasztékot jelentene a polgárok számára – mindezt a kulturális sokszínűségről szóló UNESCO-egyezmény szellemében" – mondta a médiáért felelős biztos, Viviane Reding.

Az Európai Parlament és a kulturális miniszterek tanácsának támogatásával a Bizottság már 2007 decemberében útjára indította a „MEDIA International" nevű előkészítő intézkedést. A 2008-ban 2 millió eurós költségvetésű „MEDIA International" célja az európai audiovizuális szakemberek cseréjének ösztönzése az EU és a kulturális sokszínűség mellett hasonlóan elkötelezett országok között. Az intézkedés legfeljebb három éves időtartama alatt megvizsgálják az európai és harmadik országokbeli szakemberek közötti megállapodások ösztönzésének és hálózataik kiterjesztésének lehetőségeit, amelyek mindkét fél javát szolgálják. A 2008-ban támogatott intézkedések között szerepelnek a folyamatosan szervezésre kerülő közös képzések (ez a következő években kiterjed majd a filmművészeti iskolák együttműködésére is); a filmművészeti alkotások kereskedelmi forgalmazásával kapcsolatos közös reklámkampányok; valamint a mozihálózatok közös projektjeinek támogatása. Ez mind hozzájárul majd ahhoz, hogy a harmadik országok mozilátogatói saját hazájukban több európai filmet élvezhessenek és viszont.

A Bizottság által a MEDIA MUNDUS program létrehozásáról indított nyilvános konzultáció az érdekeltek álláspontját hivatott feltárni az európai film népszerűsítésére, fejlesztésére és terjesztésére irányuló (évi kb. 100 millió eurós költségvetésű) MEDIA programnak egy új nemzetközi programmal való kiegészítéséről. Az érdekeltekkel az alábbi konkrét kérdésekről folyik konzultáció:

  • megállapodások kötése EU- és harmadik országbeli forgalmazók/exportőrök/jogtulajdonosok között a saját filmalkotás kizárólagos jog alapján történő első bemutatásának elősegítése érdekében a partnerország(ok) területén (különösen események, pl. koprodukciós piacok révén);
  • európai és harmadik országbeli filmek műsorra tűzése a partnerországok mozihálózataiban, valamint a közönség tájékoztatása a kölcsönös terjesztési megállapodások keretében megjelenő filmekről;
  • közös képzések szervezése az európai és harmadik országokbeli filmművészeti iskolák összefogásával.

A nyilvános vita során tett hozzászólások alapján a Bizottság 2008 végéig dönt arról, hogy javaslatot tesz-e a MEDIA MUNDUS programra. A program gondolata máris támogatókra talált a 2008-as Európa-napra és május 19-én a cannes-i filmfesztiválra látogató kulturális miniszterek körében.

A közösségi MEDIA program ma 32 ország filmgyártóit támogatja az audiovizuális alkotásaik világszintű terjesztéséhez szükséges pénzforrások előteremtésében. Az európai audiovizuális ipar számára a 2007-2013-as időszakra 755 millió euró áll rendelkezésre a program keretében (IP/07/169).

A múlt havi cannes-i fesztiválon négy, a MEDIA támogatásával létrejött filmalkotást tüntettek ki neves díjakkal: a Falak közt (Entre Les Murs) Aranypálma-díjat kapott, a Gomorra című film pedig zsűrinagydíjas lett (IP/08/800). A fenti filmek azon 14, a fesztiválon bemutatott alkotások közül valók, amelyeket az Európai Unió MEDIA programjából származó több mint 900 000 eurós támogatással készítettek és terjesztettek (IP/08/741). A MEDIA támogatásával készült filmek között Oscar-díjas alkotás is van: az idei Oscar-nyertesek A pénzhamisítók (Die Fälscher, osztrák-német koprodukció) és a Piaf (La Môme, francia film) (IP/08/298).

A nyilvános online konzultációról

A nyilvános meghallgatásról

A MEDIA Internationalról

A MEDIA programról és a 2008. évi cannes-i díjakról

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.