2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Még vannak olyanok akik szeretnék: az állam kopassza meg őket…

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13077"><img class="image thumbnail" src="/files/images/azspehmegysz_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span>  <p>Azt mondják: a szocialista, és a munkáspártok érzékenyek az emberek anyagi helyzetére, kényesek a szolidarításra. Nos láthattuk, hogy Angliában olyan nagyot bukták mint két ólajtó. És sikerült a rossz állami egészségügyet még rosszabbá tenni. A munkavállalókat elkergetni. Mos eszik amit főztek. A gazdák földjein az elüldözött vendégmunkások híján nincs aki leszedje a termést. Rájuk rohad, és közben importra szorulnak. Németországban a Merkel kormány adó-elmebaja és adó kémkedése miatt szintén erőteljesen csökken - azaz nullához tart - a növekedés és aki tud menekül máshova. Például Ausztriába, Csehországba, Szlovákiába vagy éppen Romániába. Ausztriában a szabályok stabilitása a vonzó. Mindenütt másutt az egykulcsos adó.</p><p>

azspehmegysz 0.thumbnail 

Azt mondják: a szocialista, és a munkáspártok érzékenyek az emberek anyagi helyzetére, kényesek a szolidarításra. Nos láthattuk, hogy Angliában olyan nagyot bukták mint két ólajtó. És sikerült a rossz állami egészségügyet még rosszabbá tenni. A munkavállalókat elkergetni. Mos eszik amit főztek. A gazdák földjein az elüldözött vendégmunkások híján nincs aki leszedje a termést. Rájuk rohad, és közben importra szorulnak. Németországban a Merkel kormány adó-elmebaja és adó kémkedése miatt szintén erőteljesen csökken – azaz nullához tart – a növekedés és aki tud menekül máshova. Például Ausztriába, Csehországba, Szlovákiába vagy éppen Romániába. Ausztriában a szabályok stabilitása a vonzó. Mindenütt másutt az egykulcsos adó.

azspehmegysz 0.thumbnail 

Azt mondják: a szocialista, és a munkáspártok érzékenyek az emberek anyagi helyzetére, kényesek a szolidarításra. Nos láthattuk, hogy Angliában olyan nagyot bukták mint két ólajtó. És sikerült a rossz állami egészségügyet még rosszabbá tenni. A munkavállalókat elkergetni. Mos eszik amit főztek. A gazdák földjein az elüldözött vendégmunkások híján nincs aki leszedje a termést. Rájuk rohad, és közben importra szorulnak. Németországban a Merkel kormány adó-elmebaja és adó kémkedése miatt szintén erőteljesen csökken – azaz nullához tart – a növekedés és aki tud menekül máshova. Például Ausztriába, Csehországba, Szlovákiába vagy éppen Romániába. Ausztriában a szabályok stabilitása a vonzó. Mindenütt másutt az egykulcsos adó.

Ne gondoljuk hogy Magyarországon nincsenek agyament szervezetek. Nos itt is akad belőlük jópár a baloldalon. Olyanok akikre nem gondolnánk, és ahol a szolidarítási szövege csak lózung.

A hazai vállakozók, már kiköpve belület is adóznak, a Magyar Szociális Fórum éppen a napokban bizonyította be, hogy fillérek maradnak az adóterhek mellett a háztartásban. Ugyanakkor azok az országok, ahol az egykulcsos és méltányos adó van: Románia, Szlovákia, Csehország, Albánia, szárnyal a gazdaság, Másutt meg fontolgatják ezt vagy a még egyszerűbb, de hatékony (érdekes módon éppen az EU gurui által javasolt) 3×10 % os modell bevezetését. Ezt 10 % SZJA-t, 10 % vállalkozási nyereségadót, 10 % TB-t, jelentene méltányos számítással (azaz egymás után levonva és a maradék összegnek a 10 %-a egy adott sorrend szerinti számításban). A szociális-költségvetési demagógia miatt eddig a kománypárt keresztbe feküdt ennek.

De vannak nálánál demagógabbak, akik egyenesen társadalmi összefogást sürgetnek azért, hogy adózzunk még többet. És közben a médiák , „az Illetékes elvtárs által"  megadott kezdőhangon polifon dallamban kántálják: „Büdös adócsaló nemzet vagyunk, aki megérett arra, hogy a HATÓSÁG törvényesen kifosszon minden vállalkozót. A Multik bezzeg nem csalnak, nem áll érdekükben."

Nos ehhez csatlakozott egy újabb szólam, hátha megeszi valaki ezt a szociálisan demagóg szöveget. A dologban az a veszélyes, hogy a kiáltványban vannak olyan dolgok, am3elyek tényleg fontosak, mert tényleg kifosszák az embereket. Ilyenek a nyugdíjasokat megsarcoló munkavállalási korlátozási rendelkezések. De nem az az alternatíva, hogy ezek eltörlése mellett nem állunk át a lineáris egykulcso adóra. Ha nem tesszük, akkor még az alábbi szervezet is saját magát köpi szembe a tükör előtt: Hiszen a nyugdijasokkal is kiszúr, mert alig kap kézhez pénzt. Ehhez csak annyi kell, hogy talalékony és innovatív pénzügyminiszterünk alkalmazza a korábbi szabályt.A nyugdij nem adózik, de a legfelső sávba nyomja fel a kereset adóját, és természetesen ezt lehet fokozni: …..

Társadalmi összefogást az egykulcsos adórendszer ellen!

A Munkáspárt 2006 a szakszervezetek, a civil szervezetek és más szociálisan érzékeny társadalmi szervezetek közös fellépését kezdeményezi a szegényeket sújtó egykulcsos adórendszer bevezetése ellen.

           

A Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint egyszerűbb, igazságosabb, az arányos közteherviselést figyelembe vevő adórendszer kidolgozására van szükség, olyanra, amely stabilitást, s egyúttal költségvetési többletbevételt eredményez a jelenlegi kaotikus helyzet helyett. Meg kell szüntetni a nyugdíjas munkavállalókat sújtó különadót, a különféle jogcímeken adóként kivetett sarcokat és progresszív személyi jövedelemadó rendszert kell kialakítani.

Az utóbbi hetekben minden parlamenti pártban megszólaltak a neoliberális politika képviselői, és erős nyomást fejtenek ki a közvéleményre és a kormányra az egykulcsos adórendszer bevezetése érdekében. A kisebbségi kormányzás körülményei között még az is lehetséges, hogy a kormány akarata ellenére át tudják erőltetni javaslataikat a parlamenten.

A Munkáspárt 2006 ellenzi az egykulcsos adórendszert, azt igazságtalannak tartjuk a társadalom többségét alkotó átlagos vagy kisebb jövedelmű emberekkel szemben. Az egykulcsos jövedelemadó – attól függően, hogy milyen kulcsot állapítanak meg – többnyire az alacsonyabb jövedelműek adóterheit növeli, és a magasabb jövedelműekét csökkenti. Az egykulcsos adórendszert szinte már minden kelet-európai országban bevezették, és a tapasztalatok igazolták az aggodalmakat. Ez az adórendszer nem növelte az összes adóbevételt, érdemben nem csökkentette a bürokráciát, viszont jelentősen növelte a jövedelmi különbségeket. Az energiahordozók és az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése, a hitelpiaci válság hatásával együtt, világszerte súlyosbította a szociális konfliktusokat, még nehezebb helyzetbe hozta az alacsony keresetű és elszegényedett rétegeket. Magyarországon a költségvetési megszorítások miatt is erősen csökkentek a reálkeresetek, nőtt a munkanélküliség és romlott a nyugdíjasok helyzete. Ilyen körülmények között nem szabad további terheket róni a társadalom többségére.

A Munkáspárt 2006 a szakszervezetek, a civil szervezetek és más szociálisan érzékeny társadalmi szervezetek közös fellépését kezdeményezi a szegényeket sújtó egykulcsos adórendszer bevezetése ellen. Részletes közgazdasági és szociológiai elemzéseket kell a döntéshozókhoz eljuttatni, a nyilvánosság minden eszközének felhasználásával fel kell hívni a társadalom figyelmét a demagóg ígéretek mögött megbújó veszélyekre. Szükség esetén népi kezdeményezéssel éljünk, hogy a törvényhozásban megakadályozzuk az igazságtalan adórendszer bevezetését. Ne hagyjuk, hogy a tisztességes munkából élő munkások és alkalmazottak zsebéből ilyen trükkökkel több tízezer forintot vegyenek ki.

Kiadó: Magyarországi Munkáspárt 2006

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.