2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent az elsõ DisplayPort adapterrel rendelkezõ LCD

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/3903"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Panel_2.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="100" height="69" /></a></span>A Samsung Electronics, a világ legnagyobb vékonyfilm-tranzisztoros folyadékkristályos képernyõpanelek (TFT-LCD) gyártója bejelentette, hogy a világon elsõként kifejlesztette a DisplayPort-ra épülõ következõ generációs LCD paneljét. A VESA (Video Electronics Standards Association) jóváhagyásával a DisplayPort várhatóan a DVI, az LVDS valamint a VGA portokat fogja leváltani a jövõben.</p><p>

 

1A Samsung Electronics, a világ legnagyobb vékonyfilm-tranzisztoros folyadékkristályos képernyõpanelek (TFT-LCD) gyártója bejelentette, hogy a világon elsõként kifejlesztette a DisplayPort-ra épülõ következõ generációs LCD paneljét. A VESA (Video Electronics Standards Association) jóváhagyásával a DisplayPort várhatóan a DVI, az LVDS valamint a VGA portokat fogja leváltani a jövõben.

 

1A Samsung Electronics, a világ legnagyobb vékonyfilm-tranzisztoros folyadékkristályos képernyõpanelek (TFT-LCD) gyártója bejelentette, hogy a világon elsõként kifejlesztette a DisplayPort-ra épülõ következõ generációs LCD paneljét. A VESA (Video Electronics Standards Association) jóváhagyásával a DisplayPort várhatóan a DVI, az LVDS valamint a VGA portokat fogja leváltani a jövõben.

A Samsung új 30 colos LCD paneljén a DisplayPort adapter 10,8 Gbps-os adatátviteli csúcssebességet biztosít a grafikus adatok számára. Ez a sebesség lehetõvé teszi a 2560×1600-as felbontást bárminemû színtorzulás nélkül. Azáltal, hogy az átviteli sebesség több mint duplája a manapság használatban lévõ interfészeknek, a Samsung új LCD paneljének mindössze egy DisplayPort adapterre van szüksége a ma használt két DVI csatoló helyett.

A Samsung a Gensesis  Microchip-pel közös vállalkozásban fejlesztette ki az új 30 colos panelt, ami egy szintén új, négy csatornás, csatornánkénti 2,7 Gbps sebességû interfész chipre épül. Az új vezérlõ 2560×1600 pixelt képes egységnyi idõ alatt feldolgozni 10 bites színmélységben vagy 1,07 milliárd színben. Ez akkora teljesítmény, amihez hagyományos esetben három DVI vagy négy LVDS interfész chipre lenne szükség.

2?Örülünk, hogy mi mutathattuk be a világ elsõ LCD paneljét DisplayPort interfésszel" – mondta Brian Berkeley, a Samsung LCD üzletág alelnöke, aki a cég DisplayPort fejlesztési részlegét is vezeti. ?Sok érdeklõdés érkezett rendszerintegrátoroktól a DisplayPort alapú LCD panelek iránt, amely kihívásra kutatási-fejlesztési részlegünk a lehetõ leghamarabban reagált, és megalkotta az elsõ DisplayPort panelt." – tette hozzá. A Samsung az egyetlen LCD gyártó vállalat a világon, amely a kezdetektõl, 2004-tõl fogva részt vett a DisplayPort szabványt kidolgozó testületben.

A Samsung új 30 colos LCD-je ezen felül a vállalat egyedülálló Super Patterned Vertical Alignment (S-PVA) folyadékkristályos technológiájával is rendelkezik, ami elvileg180°-os betekintési szöget tesz lehetõvé, és 300nit fényerõt biztosít.

A 30 inches panelek tömeggyártását 2008 második negyedévére tervezi a Samsung.

Specifikációk

Képernyõ mérete

30"

Felbontás

WQXGA (2560 x 1600 pixel)

Válaszidõ

6ms

Betekintési szög

180°/180°

Kontrasztarány

1000:1

Üzemmód

S-PVA

Fényerõ

300 nits

Színskála

16 777 000

Színlefedés

100%

Csatolófelület

DisplayPort

Szómagyarázat

DisplayPort: Ez az interfész támogatja mind a belsõ (pl.: notebook, PC), mind a külsõ (box-to-box) csatlakozást PC-k és monitorok között. A DisplayPort skálázható AUX csatornája kétirányú kommunikációt is lehetõvé tesz, beágyazott idõzítõje magasabb sebességet garantál, a kevesebb kábel csökkentett elektromágneses kisugárzást biztosít, fizikai kialakítása pedig lehetõvé teszi a rugalmas, minden kábelvezetési igényhez alkalmazkodó vezetést. Az adatátviteli sávszélessége nagyobb, ráadásul könnyebben bõvíthetõ, mint a hagyományos interfészeké. A Samsungon kívül a DisplayPort-ot a VESA-n keresztül számtalan rendszerépítõ, grafikus kártya készítõ, idõzítõlapka-gyártó, és a világ vezetõ digitáliscsatlakozó-gyártója is támogatja.

Digital Visual Interface (DVI): Napjainkban elterjedt interfész a számítógép és  a monitor között, amelynek átviteli csúcssebessége 1,65 Gbps csatornánként.

Low-Voltage Differential Signaling (LVDS): Napjainkban elterjedt interfész a monitorokban az analóg/digitális (A/D) lapka és a monitorba épített idõzítõ között. Átviteli csúcssebessége 0,945 Gbps csatornánként.

DVI/LVDS: A manapság használatban lévõ monitor videó interfészek DVI-t használnak, hogy adatokat közvetítsenek külsõ források és a monitor A/D lapkája között. Az LVDS-t az idõzitõ és az A/D lapka között használják.

Nit: A fényerõsség meghatározására szolgál, úgy is hivatkoznak rá, mint candela per négyzetméter (cd/m2).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.