2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyitnák a rádióspektrumot a fejlett mobiltechnológiák elõtt

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3893"><img class="image thumbnail" src="/files/images/SAM-Communicator-wLetter-Di.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="72" height="100" /></a></span><strong>A mobiltelefon-szolgáltatók nyomásának engedve a Bizottság szerdán javaslatot tett közzé a vezeték nélküli szolgáltatások rádióspektrumhoz jutását korlátozó tényezõk felszámolásáról.  </strong> <p>

 1A mobiltelefon-szolgáltatók nyomásának engedve a Bizottság szerdán javaslatot tett közzé a vezeték nélküli szolgáltatások rádióspektrumhoz jutását korlátozó tényezõk felszámolásáról.  

 1A mobiltelefon-szolgáltatók nyomásának engedve a Bizottság szerdán javaslatot tett közzé a vezeték nélküli szolgáltatások rádióspektrumhoz jutását korlátozó tényezõk felszámolásáról.  

A jelenleg kizárólag a GSM-technológiát használó mobiltelefon-szolgáltatások számára fenntartott frekvenciák más, fejlettebb technológiák elõtti megnyitását javasolta szerdán a Bizottság. Ez az indoklás szerint könnyebbé és jövedelmezõbbé teszi a vezeték nélküli innovatív szolgáltatások kifejlesztését és fenntartását az európai mobilszolgáltatók számára. Brüsszel megnyitná a rádióspektrumot a fejlett mobil adatátviteli és multimédia-szolgáltatások elõtt (ilyenek például az úgynevezett harmadik generációs szolgáltatások, amelyek révén mobilkészülékünkrõl tévéadásokat nézhetünk).

Jelenleg egy 1987-es irányelv értelmében a 900 és 1800 MHz-es sávokon csak a GSM-szolgáltatók mûködhetnek. A gyors internetes letöltéseket lehetõvé tevõ és tévémûsorok nézésére is alkalmas harmadik generációs szolgáltatók számára 2100 MHz-es sáv áll rendelkezésre, de ilyen nagy frekvencia már egészen sûrûn telepített átjátszókat és antennákat tesz szükségessé. Ezért a GSMA ágazati lobbi-szövetség becslései szerint 2100 megahertz használata esetén mintegy 40 százalékkal magasabbak a magas lefedettséget biztosító hálózat kiépítésének költségei, mint a 900 megahertzes sáv használatánál. A GSMA úgy számítja, hogy a 900 MHz-es frekvencia felszabadítása 2012-ig 300 millióval elõfizetõ számára teszi lehetõvé a mobil szélessáv használatát, mint ha meg kellene maradni a 2100 MHz-nél.

A mûszaki fejlõdés és az új páneurópai hírközlési szolgáltatások megjelenése arra indította a Bizottságot, hogy az 1987-es GSM-irányelv hatályon kívül helyezésére irányuló javaslata mellett egy új határozatot is kidolgozzon, amely lehetõvé fogja tenni, hogy az új technológiák a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es sávban párhuzamosan üzemelhessenek a GSM-mel. Eközben az a GSM továbbra is mûködhet az egész EU-ban.

Ezt az új határozatot a Bizottság nemzeti rádióspektrum-szakértõk közremûködésével dolgozta ki. A spektrumgazdálkodási és távközlési hatóságok európai szervezete, a CEPT által készített mûszaki tanulmányokon alapuló új jogszabály arra is figyelmet fordít, hogy harmóniát teremtsen a frekvenciasávban és annak közvetlen környezetében üzemelõ különbözõ rendszerek párhuzamos mûködésében mind ez Európai Unión belül, mind a szomszédos országok viszonylatában.

A Bizottság elõzetes elemzései alapján a javasolt intézkedések kedvezõ gazdasági hatást fognak kiváltani az ágazatban, és elõ fogják segíteni az újszerû vezeték nélküli szolgáltatások bevezetését. Az ágazati elõrejelzések szerint a vezeték nélküli szolgáltatások ágazatában Európában a következõ öt év során összesen akár 40%-kal is csökkenhetnek a hálózatok kiépítésére és üzemeltetésére fordított kiadások.

A GSM-irányelv hatályon kívül helyezésére irányuló javaslatot még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának. A határozat pusztán a Bizottság formális jóváhagyását igényli. A várakozások szerint az év végéig mindkét jogszabály hatályba léphet.

BRUXINFO

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.