A Német Turisztikai Hivatal (DZT) aktuális tájékoztatója kötetlen klub-formában zajlott 2008. november 26-án.A szóbakerült témák:-a „Romantikus út" bemutatása, az OrangeWays busztársaság ajánlatai,az örök sláger, az „Autostadt" élménypark, a nürnbergi karácsonyi vásár.

 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) aktuális tájékoztatója kötetlen klub-formában zajlott 2008. november 26-án.A szóbakerült témák:-a „Romantikus út" bemutatása, az OrangeWays busztársaság ajánlatai,az örök sláger, az „Autostadt" élménypark, a nürnbergi karácsonyi vásár.

Jürgen Wünschenmeyer, a Romantische Strasse GbR  ügyvezető igazgatója szólt a „Romantikus út"-ról, amely Németország legrégibb, legismertebb és legkedveltebb turisztikai tematikus útja.  A bajor területen átvezető útvonalat már a 19. századtól turistalátványosságként kezelték, még a városépítészetben is ehhez igazították a rendeletek a fejlődést.

A nagymultú látványossághoz fűződik az első németországi turisztikai prospektus is. Az útvonal szervezett formában 1944-ig létezett.  A háborút vesztett ország újjáépítésekor,  újjászervezésekor felmerült az útvonal ideájának felélesztése, de korábbi elnevezését elvetették, mert kellemetlen képzet-társítások fűződtek hozzá.

Würzburg, Rothenburg, Augsburg és Füssen polgármesterei ültek össze az út megújítására, s az új elnevezést az országról sugározni kívánt új képhez igazították,  Würzburg és Füssen között ez a német vidék képeskönyvhöz hasonlít, innen a Romantikus út  elnevezés.  1950-től datálható az újjászerveződő alakulás.  28 település (korábban 27)  van felfűzve erre az útvonalra, melyet többféle módon is bejárhatunk: 374 km-nyi közúton saját gépkocsival, vagy az Europabus társasággal,   439 km-t tehetünk meg kerékpárutakon, vagy gyalogosan 474 km-en vehetjük szemügyre a látnivalókat.

Az útvonal ismertetéséhez fűzte Wünschenmeyer úr észrevételét; „mily sokban is hasonlít Bajorország és Magyarország egymáshoz; jó borok, jó sörök, jó konyha jellemzi mindkét országot…"

A kiindulóhely Würzburg, Frankföld barokk fővárosa, jó borral,  katedrálisával majd következik a Tauber folyó völgye kisvárosaival, szőlőivel, középkori városfalakkal, tornyokkal, kapukkal, éjszaka hagyományos éjjeliőrökkel. Rothenburg is a Tauber folyó mentén fekszik,  nevezetes szuvenírje lehet a boxboitel , a kis, köralakra formált borosüveg, melybe a vidék nedűjét palackozzák.  Augsburg a Fugger család és az ezüst városa, a legolaszabb város Németországban,  majd Pfaffenwinkel, barokk templomaival és sok más varázslatos hely, mint a kis Dinkelsbühl, Landsberg, Nördlingen,  Bad Mergentheim a Teuton Lovagrend kastélyával és Feuchtwangen.

Mindezen helyek a kétezer éve, a rómaiak építette  Via Claudia Augusta út mentén fekszenek, amely eredetileg Rómát kötötte össze Augsburggal, később meghosszabbították, egészen a Dunáig.   Az eredeti útvonal a Lech folyó kanyargását követi végig Füssentől Augsburgig.

Az úttól kisebb távolságban Walldumot jó borai miatt érdemes felkeresni. A legegészségesebb sörnek tartják a vidéken felső erjesztéssel készülő, pincében érlelt, szűretlen italt.

(A német ízlés korábban a borok közül a fehéret helyezte előbbre, ma már bőven fogyasztják a vöröset is.)

A településeken mindenütt található turista iroda, 35  bérelhető busszal, egyéni programokat is szívesen összeállítanak, a területen saját buszjárat is közlekedik, amelyen a kerékpárok szállítására is helyet alakítottak ki.

A két legnagyobb település Würtzburg és Augsburg, ezeken évente 5,2 millió vendégéjszakát tölt el a 24 millió látogató.

www.romantischestrasse.de/

http://www.nemetorszag.travel/

http://www.ahkungarn.hu/ 

Az  Orangeways   nemzetközi személyszállító társaságot  a magyarországi Zrt. egyik vezetője, Szabó Gyula mutatta be.  2007 novembere óta működnek hazánkban, s a „fapados" járatok üzleti filozófiáját követik; „komfortos buszokkal komfortos áron" utaztatnak, kizárólag nemzetközi járatokon.  Hazai helyközi és helyi járatatok üzemeltetésére pályázatokon vesznek részt, sikeresen nyerték el  Pápa és Dombóvár tömegközlekedésére kiírt pályázatot. 

Az utasok megkülönböztetett kényelmére törekednek az új buszok komfortja (bőrből készült repülőülések) és az ellátás tekintetében, ami jólképzett gépkocsivezetőt, előzékeny utaskísérőket és ingyenes reggeli-italok kínálatát is jelenti.

A Volán társaságnál olcsóbbak áraik,  a Budapest-Bécs útért  2.450 Ft-ot kérnek, részletes árlistát a honlapon közölnek.  Mindezt a minimálisra szabott adminisztrációval, saját benzinkút és szerviz üzemeltetésével tudják elérni. Jegyet az interneten lehet útjaikra vásárolni.  Kooperálnak a Blaguss Reise GmbH-val, más szállítóvállalatoknak is szívesen dolgoznak alvállalkozóként, mindenkivel egyéni megállapodás alapján tudnak tárgyalni.

Német viszonylatuk pl.;  Budapest-Nürnberg-Frankfurt repülőtér-Köln-Düsseldorf-Amsterdam.

December 15-től indítják napi két Budapest-Berlin járatukat, oda-vissza 19.900 Ft-ért. (A busz Drezdában nem állhat meg.)  További járatok;  Prága, Kolozsvár, Csíkszereda, Nagyvárad, rövidesen Belgrádba is utaztatnak. Terveik között szerepel Ukrajna,  ill. a napi két Berlin járat Parndorf bevásárlófalu és  Schwehát repülőtér érintésével (csatlakozási lehetőség a SkyEurope fapadoshoz).

A budapesti indulás az FTC pálya mellől történik (szemben a Volán pályaudvarral).

http://www.orangeways.com/

Michaela Hofmann, a Volkswagen képviseletében a wolfsburgi Autostadt élményparkot ismertette, mint kiváló családi programot mindenki számára.  Az egyedülálló létesítmény Berlinből 55 perc alatt érhető el InterCity vonattal.

Hangsúlyozta, Magyarország nagyon fontos az önálló üzleti tevékenységet folytató Autostadt számára, a Magyar Autóklub Iroda minden munkatársát Wolfsburgban képezték ki, szívesen adják át az információkat, pl. a Porsche Hungária élt is ezzel a lehetőséggel. 

Nagy akciós kedvezményekkel, árvisszatérítéssel is találkozhatnak az utak szervezésével foglalkozók.

Az adventre is külön programokat szerveznek.  Kétnapos kirándulás háromcsillagos hotelben éjszakánként és fejenként  36 euróval számolható.

A világban felállított karácsonyfák méretversenyében a wolfsburgi a második helyet foglalja el (a legnagyobb a new-yorki). Idén az „amerikai karácsony" jegyében ünnepelnek.

Az alaptémához gazdasági vonatkozásban kapcsolódó újságírói kérdésre válaszolva, a hölgy elmondta, a jelenlegi világgazdasági nehézségek a Volkswagennél nem okoznak olyan bonyodalmakat, mint más autógyártóknál, mivel a csúcsvezetés már 15 évvel ezelőtt megsejtette a válság lehetőségét és saját alkalmazottainak adott el részvényeiből nagyobb mennyiséget, így ők ma a részvénytömeg 30%-át birtokolják.

Czeiszing Miklós az Autóklub Travel Utazási Iroda ügyvezető igazgatója az Autostadt-al való kooperációt ismertette.

http://www.autostadt.de/

A nürnbergi karácsonyi vásárra ajánlott tájékozódási webhelyek („karácsonyi ajánlatok szuper áron") :

http://www.christkindlesmarkt.de/

http://www.tourismus.nuernberg.de/

http://www.shop-nuernberg.de/

http://www.weihnachtsmarkt-deutschland.de/

http://www.sternenhaus.nuernberg.de/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük