A Deloitte közzétette az Európát, a Közel-Kelet országait és Afrikát magában foglaló EMEA térség leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatainak rangsorát. Az 500 leggyorsabban fejlődő cég közé idén 14 magyar vállalat is bejutott.

 

A Deloitte közzétette az Európát, a Közel-Kelet országait és Afrikát magában foglaló EMEA térség leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatainak rangsorát. Az 500 leggyorsabban fejlődő cég közé idén 14 magyar vállalat is bejutott.

 

Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletága Technológia, Média és Telekommunikáció területre szakosodott munkacsoportjának igazgatója elmondta: A Deloitte Technology Fast 500 EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióra vonatkozó teljes rangsora ma a térség 23 országára kiterjedően, az állami és a magánszektor olyan technológiai cégeit rangsorolja, amelyek működésük első évében legalább 50.000 eurós árbevételt realizáltak. A Fast 500 a legobjektívebb azon iparági rangsorok közül, amelyek a technológiai szektorra összpontosítanak. A kezdeményezést a Deloitte globális Technológia, Média és Telekommunikáció csoportja (TMT) irányítja.

A Deloitte szakértője kiemelte: Az idei Fast 500-as listán 14 magyar cég is szerepel, közülük kettőnek sikerült a legjobb száz közé is bekerülnie. Az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., legjobb magyar helyezettként az ötszázas lista 27. helyén végzett, az elmúlt öt év alatt elért 3677 százalékos árbevétel-növekedésével. Az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó, az elmúlt öt év során 2233 százalékos árbevétel-növekedést elérő Onlinet Kft. pedig 63. lett a térség leggyorsabban fejlődő technológiai cégeinek rangsorában. Az ötszázas listában idén 14 magyar cég szerepel, ami a közép-európai régiót tekintve vezető pozíció. Hazánk a Fast 500 rangsorba bekerült cégek számát tekintve ezzel Csehországot (11 cég) és Lengyelországot (8 cég) is megelőzte.

Kigyós Zsuzsa : Az idei rangsor alapján megállapítható, hogy a vállalkozások öt év átlagában mért árbevétel-növekedése 1 297 százalék volt. Az idei Fast 500 rangsor felállítása során egyértelműen megmutatkozott, hogy a világméretű gazdasági megrendülés ellenére erős a gazdaságba vetett bizalom. Egy, a Fast 500 listán szereplő vállalkozások ügyvezetői körében végzett felmérés alapján idén a rangsorolt cégek ügyvezetőinek 58 százaléka biztos volt abban, hogy vállalataik az elkövetkezendő két évben ugyanilyen arányú növekedést fognak produkálni. Idén Franciaország tudja felmutatni a legtöbb, listán szereplő vállalkozást, az 500-ból ugyanis 75 vállalat francia. Franciaországot szorosan követi az Egyesült Királyság 69 céggel, ami egyben azt is jelenti, hogy a két ország tavaly óta helyet cserélt a listán. Figyelemre méltó azonban, hogy az Egyesült Királyság cégei közül kettő is bekerült a legjobb öt közé – az első illetve a harmadik helyen.

A Deloitte szakértője: A Fast 500-as rangsor alapján egyértelműen látszik, hogy továbbra is meggyőző a szoftverpiac fölénye, ugyanis az 500 cégből 197 ebben az iparágban tevékenykedik. Ezt az Internet/Média kategória követi 98 résztvevővel, majd a Telekom/Hálózat csoport 64 képviselője következik. Megállapítható továbbá, hogy a környezet egyre fontosabb szerepet játszik az EMEA régió vállalatainak a működésében. A legfontosabb törekvések között a vizsgált vállalkozások körében a hulladékmennyiség-csökkentés szerepelt az első helyen, 21 százalékkal. Ugyanakkor a válaszadók 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem foglalkozik környezeti kérdésekkel. Ez ellentétben áll az Ázsia-Csendes óceáni térség adataival, ahol csak 12 százalék állította, hogy még nem vezettek be a környezet védelmét szolgáló programokat.

Kigyós Zsuzsa : A Deloitte Technology Fast 500 EMEA lista némi csökkenést mutat az átlagos növekedési ütemben az elmúlt évhez képest: 2008-ban az ötszázas lista 1 297 százalékkal növekedett, szemben a tavalyi év rekordszintű, 1 443 százalékos növekedésével, bár az idei teljesítmény is figyelemre méltó, ha tekintetbe vesszük a globális gazdasági tendenciákat.

A Deloitte Technology Fast 500 EMEA térségre vonatkozó 2008-as rangsorának első öt helyezettje

1

Thunderhead Limited: Egyesült Királyság

28 558,39%

vállalati kommunikációs szoftverek

2

Albumprinter: Hollandia

21 952,02%

nyomtatott fotóalbumok

3

Ubisense: Egyesült Királyság

15 323,53%

valós idejű lokációs szoftver

4

Morphic Technologies AB (publ).: Svédország

10 838,96%

megújuló energia termékek

5

Nextevolution AG: Németország

10 206,51%

szoftver SAP nyilvántartás-kezelés

 

Kigyós Zsuzsa közölte: A Technology Fast 500 EMEA térségbeli rangsorában szereplő vállalatok ügyvezetői körében Az elvégzett Deloitte-felmérés áttekintést nyújt a győztes cégekre jellemző üzleti trendekről és háttérstatisztikákról, valamint összefoglalja az ágazatban működő vállalatok vezetői által azonosított kockázatokat, és lehetőségeket.  A felmérésből kiderült, hogy az egyre nyugtalanabb gazdasági környezet ellenére erős a gazdaságba vetett bizalom, ugyanis idén a vezérigazgatók 58 százaléka volt "tökéletesen" vagy "nagyon" biztos abban, hogy képesek lesznek az elkövetkező két évben is fenntartani ugyanezt a növekedési ütemet. Ez ugyan alacsonyabb, mint a tavalyi 78 százalékos arány, ugyanakkor az idén több vezérigazgató mondta – 37 százalék szemben a tavalyi 20 százalékkal –  hogy "közepesen biztos" ebben, mint tavaly.

Kigyós Zsuzsa: A megkérdezett vezérigazgatók 37 százaléka nem érzékelt jelentős kedvezőtlen hatást a globális gazdasági visszaesés kapcsán. Ugyanakkor 30 százalék nyilatkozott úgy, hogy felülvizsgálja stratégiáját az aktuális gazdasági körülmények fényében. A felmérés rámutatott arra is, hogy változatlanul nehéz jó műszaki munkaerőt találni. A tavalyi évhez hasonlóan az ügyvezetők 42 százaléka számára ugyanis a szakképzett munkaerő toborzása, felvétele és megtartása jelenti a legnagyobb operatív kihívást.

A Deloitte szakértője: A világméretű gazdasági megrendülés nem tompítja vagy téríti el az EMEA régió legnagyobb technológiai vállalatai vezetőinek a figyelmét. A gyorsan növekvő vállalkozások továbbra is optimizmussal tekintenek a jövőbe, és változatlanul a tehetségek fejlesztésére, és az innovációra koncentrálnak. Az EMEA régió rangsorát alátámasztó adatok nyolc éve tartó vizsgálata alapján már egyértelműen kirajzolódnak az erősebb tendenciák. Az összesített számadatok alapján változatlanul Franciaország a vezető technológiai hatalom, s őt követi az Egyesült Királyság, de szorosan a nyomukban van az Izraelből, Skandináviából, Írországból és Hollandiából álló feltörekvő technológiai elit klub is.

A Deloitte Technology Fast 500 EMEA program a régió legobjektívabb iparági sorrendje a technológiai ágazatban.  Azért hozták létre 2000-ben, hogy elismerjék az EMEA régió 500 leggyorsabban növekvő technológiai vállalkozásának erőfeszítéseit és elkötelezettségét. A program kiterjed a technológia minden területére, az Internettől a biotechnológiáig, az orvosi és tudományos kutatástól a számítástechnikáig.  Tőzsdén jegyzett és magánkézben lévő társaságok is részt vesznek a versenyben. A díjakat – amelyet 7 éve minden évben kiosztanak az EMEA régióban – az előző öt év átlagos, százalékban kifejezett árbevétel-növekedése alapján ítélik oda.

http://www.deloitte.com/fast500emea

Az idei programot a UK Trade & Investment támogatta.

A Deloitte Technology Fast 500 EMEA térségbeli rangsorában szereplő vállalatok ügyvezetői körében végzett 2008 évi felmérésről készült  jelentésében átfogóan elemzi a győztes vállalkozásokra jellemző üzleti trendeket és háttérstatisztikákat, valamint összefoglalja az ágazatban működő cégek vezetői által beazonosított kockázatokat és lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük