2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Neves teológusok a génmódosított vetőmagokról

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/13144"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_34.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>„Súlyos erkölcstelenség" a vetőmagok terminátor technológiával történő előállítása - figyelmeztet nemrég közzétett publikációjában három elismert teológus. </p><p>

kep.thumbnail 34„Súlyos erkölcstelenség" a vetőmagok terminátor technológiával történő előállítása – figyelmeztet nemrég közzétett publikációjában három elismert teológus.

kep.thumbnail 34„Súlyos erkölcstelenség" a vetőmagok terminátor technológiával történő előállítása – figyelmeztet nemrég közzétett publikációjában három elismert teológus.

Roland Lesseps SJ, Sean McDonagh és Donal Dorr szerint a sokat vitatott terminátor génmódosítási technológia, amelynek alkalmazását az ENSZ egyelőre nem engedélyezi, „sem a gazdák, sem a fogyasztók számára nem előnyös", viszont „hosszú távú következményekkel jár a környezetre nézve" – írja az ICN.

Terminátor technológiának neveznek minden olyan eljárást, amely steril génmódosított (GM) növény képződéséhez vezet. A vállalatok többfajta terminációs módszert dolgoztak ki, amelyek azon alapszanak, hogy egyes gének csak egy bizonyos vegyi anyag (hormon, fehérje stb.) jelenlétében működnek. Az eljárások közös vonása, hogy a vetőmagot sterillé teszik, hogy ne lehessen újra elvetni addig, amíg a vállalat által felkínált módszerrel vagy az általa forgalmazott vegyszerrel nem kezelik. (A témáról lásd Pusztai Árpád és Bardócz Zsuzsa tudományos igényű, de nem szakemberek számára megfogalmazott ismertetését.)

A biotechnológiai vállalatok szerint a terminátor magvakból olyan génmódosított növények fejlődnek, amelyek egy „öngyilkos" génnek köszönhetően nem tudják más növényekre átterjeszteni módosított genetikai tulajdonságaikat. A publikáció társszerzője, Sean McDonagh azonban leszögezi: „A terminátor eljárásnak nem létezik biztonságos és elfogadható formája."

A teológus szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy a technológia a fejlődő országok szegény földműveseire nézve várhatóan katasztrofális következményekkel jár majd. A terminátor technológia térnyerésével 1,4 milliárd, jelenleg vetőmag-tartalékolásból élő földműves veszítheti el a megélhetését. „A szegényebbeknek nem lesz pénzük, hogy minden évben új vetőmagot vásároljanak, így éhezés vár rájuk" – mutat rá Roland Lesseps SJ.

A szerzők a terminátor technológiával szemben nyomós teológiai érvként említik, hogy az eljárás „magát az élet princípiumát támadja. Aki egy élő szervezetben megsemmisíti az élet princípiumát, helytelenül viszonyul a teremtett világhoz, amelyet Isten minden embernek szánt ajándékának kellene tekintenie".

A „Ha a búzaszem el nem hal" című elemzést szándékosan az ENSZ Biodiverzitás Konvenció május 19. és 30. közötti ülésszaka előtt tették közzé, mivel az ülésszak témái közt várhatóan szerepelni fog az eljárás jelenleg érvényes ENSZ-tilalmának kérdése. A terminátor technológia engedélyezése a Biodiverzitás Konvenció hatáskörébe tartozik.

Magyar Kurir

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.