2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nüanszokon múlik a sikeres nyelvtanulás

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11245"><img class="image thumbnail" src="/files/images/powersy6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="54" /></a></span> <p><em>Alapvetően több, látszólag nem túl fontos szabály betartásán múlik a sikeres idegennyelv-tanulás, állítja az 1983-ban alakult, magyar tulajdonú Babilon Nyelvstúdió. A 25. születésnapját idén ünneplő nyelviskola számos módszertani újítás révén vált kiemelkedően sikeressé, megfontolandó jó tanácsait ez alkalomból 25 pontban adja közre.</em></p><p>

 powersy6.thumbnail

Alapvetően több, látszólag nem túl fontos szabály betartásán múlik a sikeres idegennyelv-tanulás, állítja az 1983-ban alakult, magyar tulajdonú Babilon Nyelvstúdió. A 25. születésnapját idén ünneplő nyelviskola számos módszertani újítás révén vált kiemelkedően sikeressé, megfontolandó jó tanácsait ez alkalomból 25 pontban adja közre.

 powersy6.thumbnail

Alapvetően több, látszólag nem túl fontos szabály betartásán múlik a sikeres idegennyelv-tanulás, állítja az 1983-ban alakult, magyar tulajdonú Babilon Nyelvstúdió. A 25. születésnapját idén ünneplő nyelviskola számos módszertani újítás révén vált kiemelkedően sikeressé, megfontolandó jó tanácsait ez alkalomból 25 pontban adja közre.

Akkor és most

Maróthy Miklós pár évvel ezelőtt a Renault Hungária kereskedelmi igazgatójaként szembesült azzal, amivel sokan mások is: a magas szintű angol nyelvtudás hiánya komoly akadályt jelenthet karrierjében. Maróthynak lehetősége nyílt arra, hogy egy másik ország Renault képviseletét vezesse, s habár a menedzser kitűnően beszélt franciául, az új pozícióhoz elengedhetetlen volt a felsőfokú angoltudás. „A nyelvtanulás idő- és energiaigényes dolog. Ha az ember napi tizenórás munka mellett tanul nyelvet, akkor rendkívül fontos a megfelelő partner kiválasztása, aki kellő rugalmassággal és megfelelő szakértelemmel átsegíti a tanulót e nehéz időszakon" – mondja Maróthy Miklós, aki a Babilon Nyelvstúdió korábbi tanulójaként sikerrel vette az akadályt: elnyerte a külképviselet jogát. Bár azóta hazatért, a Renault Hungária ügyvezetőjeként ma is nagy hasznát veszi a magas szinten elsajátított nyelvtudásnak.

Az ő példája is jól szemlélteti, hogy mennyire fontos a nyelviskola rugalmassága, és a megfelelő hozzáállás, de a nyelvoktatás módszertani átalakulása is jelentősen hozzájárul a tanulás sikerességéhez. Már nagyon korán, az 1980-as évek kezdetétől, az angol és a német nyelv térhódításával jelentkezett az igény újfajta, hazánkban addig még ismeretlen módszerek bevezetésére. Ebben a Babilon Nyelvstúdió úttörőként vett részt. Az alapító Babai Éva ott volt a kezdeteknél, amikor megjelentek az első közoktatáson kívüli nyelvtanítással foglalkozó cégek és a különböző vadonatúj módszertani irányzatok is – így például az emberközpontú, a nyelvi szituációk önálló megoldását hangsúlyozó és a kommunikációs készséget fejlesztő tananyagok.

Így induljon neki

Módszertanilag bizonyított és a Babilon negyed évszázados tapasztalata is alátámasztja, hogy a nyelvtudás szintjének felmérése alapvető fontosságú, ez a kiinduló pontja minden tanulási folyamatnak. Az oktatás során is van már bevált sikerrecept. „Kurzusainkon a magyar, valamint az idegen anyanyelvű tanárok szoros kooperációjának módszere kiemelkedően eredményesnek bizonyult. Közösen állítják össze a tananyagot és osztják meg egymás között a tanórákat. Mindez a kommunikációs készség maximális fejlesztését szolgálja, hétköznapi élethelyzetekhez köti a nyelvtanulást, így a nyelv eszközzé válik a hallgató kezében" – mondja Babai Éva. A 25 éves születésnapját ünneplő Babilon Nyelvstúdió 25 pontban gyűjtötte össze jó tanácsait, melyekre egy kezdő, de akár egy haladó szinten lévő nyelvtanulónak is figyelni kell.

 

25 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz:

 

1.      Válasszon egy emberközpontú, családias nyelvstúdiót, ne hagyja, hogy elvesszen a tanulás élvezete. Ha nem volt meggyőző az első benyomása az adott iskoláról vagy stúdióról, akkor gondolkozzon el rajta, hogy jó helyen jár-e.

2.      Használható tudást csakis minőségi oktatóktól szerezhet, ezért olyan nyelvstúdiót keressen, ahol módszertanilag képzett, lehetőség szerint anyanyelvi tanárok várják. A Babilonnál amerikai, skót és angol nyelvtanárok is dolgoznak.

3.      A nyelviskola kiválasztásánál érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen alternatív segítséget tudnak biztosítani a nyelvoktatás terén: a Babilon Nyelvstúdió például segít abban, hogy a tanuló a kapcsolódó kiállításokra, konferenciákra is eljusson, folyamatosan frissülő könyvtárában pedig rendkívül sokféle tananyag áll rendelkezésre.

4.      A szintfelmérésnek kulcsfontosságú szerepe van. Mind az írásbeli, mind a szóbeli tudást érdemes feltérképezni. A Babilon kurzusai elindítása előtt mindig ingyenes szintfelmérőt tart.

5.      Mindig jelezze, ha úgy érzi, hogy nem a megfelelő tanfolyami csoportba került. A Babilonnál rugalmas a csoportok közötti mobilitás lehetősége.

6.      Mindig tűzzön ki rövid- és hosszútávú célokat maga elé, legyen kialakított időterve.

7.      Fontos a tudásnak, életkornak és érdeklődésnek megfelelő tankönyv kiválasztása, melyet érdemes testreszabott tananyaggal kiegészíteni. 

8.      A motiváció rendkívül fontos. Mindig jusson eszébe, hogy miért tanulja az adott nyelvet, képzelje el, hogy már idegen nyelven beszél. Óráról órára vigyen magával kérdéseket, melyek saját érdeklődési köréből származnak, ez jó alapja lehet egy párbeszédnek.

9.      Ne féljen a hibáktól: ez a tanulással járó folyamat természetes része. Sokan nem hajlandóak megszólalni addig idegen nyelven, míg nem használják magabiztosan. De hogyan tanulna meg jól beszélni, ha egyáltalán nem beszél? Gyakoroljon minél többet éles helyzetekben, ne ijedjen meg például, ha egy külföldi útbaigazítást kér az utcán.

10.  Hasznosítsa korábbi nyelvtanulási tapasztalatait, fedezze fel a rokon vonásokat korábban tanult nyelvekkel vagy akár anyanyelvével.

11.  A hangos vagy félhangos tanulás is hasznos, segíti a tanulási folyamatot. Mindig mondja ki hangosan a szavakat, amikor memorizál vagy szöveget alkot. Ez nem csak a kiejtésben, de a nyelv elsajátításában is segít.

12.  Szókincse bővítéséhez használjon változatos módszereket, például kártyákat, képeket vagy olvasson idegen nyelven rövid, könnyedebb hangvételű írásokat, például novellákat, újságcikkeket, tanuljon vicceket vagy éppen memorizálja kedvenc dalszövegeit.

13.  A szavakat ne önmagukban memorizálja. Hatékonyabb, ha egy főnévhez kapcsol például egy igét is, ha egy melléknévhez hozzáteszi az ellentétét is, vagy éppen találó, önmagához közel álló kifejezésekbe, mondatokba ágyazza az új szavakat.

14.  Ne essen abba a hibába, hogy együltő helyzetben bemagol rengeteg szót. Inkább tanuljon meg naponta 20-25 új szót, ez egy sokkal eredményesebb módszer.

15.  Maximális ráfordítással végezze a feladatait, ne hagyja, hogy valami rosszul rögzüljön, mert a későbbiekben már nehéz korrigálni. Vigyázzon a típushibákkal.

16.  Újra és újra vegye át, amit korábban tanult. Lehet, hogy úgy érzi, bizonyos tananyag már semmi újdonsággal nem járhat, majd meglepetten tapasztalja, hogy a korábbi dolgok új perspektívába kerülnek.

17.  Mindig rendszerezze a korábban tanultakat, és ne csak a könyvespolcokon, hanem a fejében is.

18.  Rendszeresség: minden nap tanuljon, még ha csak 5-10 percet is tud rászánni. Kis nyelvszókártyákat lehet a buszon is nézegetni, idegennyelvű CD-t a kocsiban hallgatni…

19.  Használjon kétnyelvű könyveket. Ezek nem csak hasznosak, de kényelmesek is, hiszen míg az egyik oldalon idegen nyelven, addig a másikon anyanyelvén találja meg a szöveget.

20.  Nézzen feliratos filmeket, hallgasson külföldi zenét, vagy csak ültesse át a nyelvet hétköznapi szituációkba.

21.  Kösse össze a kellemest a hasznossal. Szervezzenek a csoporttársakkal közös programokat, és osszák meg egymással tapasztalataikat.

22.  Az internet ma már tökéletesen elfogadott eszköz a tanuláshoz. Bármilyen nyelvi szinten is legyen, rengeteg hasznos segédanyagot és kiegészítést találhat.

23.  Ne csak a nyelvre koncentráljon, próbálja meg megismerni a nyelvhez tartozó kultúrát, szokásokat és hagyományokat is.

24.  Tartsa szem előtt, hogy a legtöbb munkaadó az élő nyelvhasználatot és a kiváló kommunikációs készséget preferálja.

25.  Ügyeljen rá, hogy a tanfolyam végén akkreditált és államilag elismert nyelvvizsgabizonyítványt kapjon. A Babilon Trinity és Euroexam vizsgákkal foglalkozik, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

 

 

http://www.babilon-nyelvstudio.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.