2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

OMV: Move and Help – segítség és környezettudatos nevelés

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/13432"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kkk.thumbnail.jpg" border="0" alt="omv" title="omv" width="100" height="63" /></a></span>Az OMV nemzetközi társadalmi felelősségvállalási programja, a 2004-ben létrejött Move & Help, mindig a társadalmi szempontból legaktuálisabb problémákra összpontosít.</p><p>

omvAz OMV nemzetközi társadalmi felelősségvállalási programja, a 2004-ben létrejött Move & Help, mindig a társadalmi szempontból legaktuálisabb problémákra összpontosít.

omvAz OMV nemzetközi társadalmi felelősségvállalási programja, a 2004-ben létrejött Move & Help, mindig a társadalmi szempontból legaktuálisabb problémákra összpontosít.

 „Ebben az évben a Move & Help tevékenységét az energiafelhasználás hatékonyságára koncentráljuk, és tapasztalt segélyszervezetekkel együttműködve különféle oktatási programokat indítunk gyermekek és fiatalok számára. A nemzetközi és hazai figyelem felkeltése érdekében a programot megjelenítjük az OMV mindennapi üzleti tevékenységében is: a társaság működésének minden eleme ki kell, hogy fejezze a fenntarthatóságot." – magyarázta Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója.

Az OMV Move & Help az osztrák Erdő- és Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Szövetségi Minisztérium kezdeményezésének, a klima:aktiv programnak együttműködő partnere, valamint támogatója az Üzemanyag-takarékossági Kampány 2008 mozgalomnak is. A kampány kiemelt eseménye volt az osztrák szövetségi államok közötti üzemanyag-takarékossági verseny május 6-i nyitórendezvénye, és várhatóan hasonló érdeklődésre tart számot a verseny döntője, amelyre október 10-én, Bécsben kerül sor.

Az üzemanyag-takarékosság fontosságának hangsúlyozása egyike az OMV töltőállomások ez évi akcióinak. Az OMV továbbra is kínál kénmentes üzemanyagokat, és elkötelezett a bioüzemanyagok terén, de ezek mellett népszerűsíti az ésszerű, biztonságos és környezetbarát vezetési stílust is. Ennek keretében 2008 szeptemberében az osztrák gépjárművezetők hasznos tanácsokat kapnak az OMV töltőállomásain ahhoz, hogy hogyan takarékoskodjanak az üzemanyaggal, valamint részt vehetnek egy versenyen is.

Nemzetközi partnerszervezetek támogatása

A Move & Help program elkötelezett a környezetvédelem és az energiatakarékosság mellett, ezért 300.000 euróval támogatja a Caritast, az SOS-Gyermekfalvakat és az UNEP-et. A Move & Help oktatási alapja további 100.000 eurót juttat az SOS-Gyermekfalvak lakóinak és az osztrák fiataloknak szóló oktatási program népszerűsítésére.

Az OMV Move & Help programja pilot projektet indít a Caritas-szal együtt, amelynek lényege a környezetbarát mobil segítség. A klima:aktiv programmal együttműködésben megvalósuló projekt középpontjában gázüzemű járművek biztosítása és a Caritas alkalmazottainak üzemanyag-takarékosságra való oktatása állnak. Az OMV Nélkülözőket Segítő Alapjából nehéz sorsú osztrák családok kapnak támogatást. Ez az alap a Caritas-szal együtt korszerű háztartási gépeket biztosít a családok számára, így azok pénzt és energiát takarítanak meg, ezzel is védve a környezetet. Készül továbbá egy tájékoztató füzet is, amely egyszerű és hasznos tippeket tartalmaz az energiatakarékos háztartásvezetésre és gépjárműfenntartásra.

Az SOS-Gyermekfalu szervezettel kialakított hosszú távú együttműködés idei fő témája az „Energiatakarékosság és Mobilitás". Az OMV Move & Help biztosítja gázüzemű járművek beszerzését, valamint a klima:aktiv keretében üzemanyag-megtakarítással kapcsolatos képzésben részesíti az SOS-Gyermekfalvakban dolgozó nevelőszülőket is. Emellett az OMV Move & Help hozzájárul az SOS-Gyermekfalvak energiatakarékos fűtési rendszerre történő átállásához.

Az OMV Move & Help Oktatási Alap 2006 közepén jött létre az SOS-Gyermekfalvak nemzetközi szervezetével együttműködésben. Az OMV 2008-ban is támogatja az anyagilag hátrányos helyzetű gyermekek oktatását. A rászoruló gyermekek kiválasztása és a támogatások odaítélése az SOS-Gyermekfalvak nevelőszüleivel és tapasztalt oktatókkal együttműködésben történik. Az alap különféle oktatási tevékenységeket finanszíroz: biztosítja a tehetséges gyermekek képzését, fedezi tandíjukat, vagy elősegíti felsőoktatási képzésüket. Ebben az évben az OMV Move & Help Oktatási Alapja kiemelten foglalkozik azzal, hogy a gyermekeket energiatakarékosságra oktassa. „Az egész gyerekjáték" elnevezésű program során az SOS-Gyermekfalvak lakói képes ismertetőkből egyszerű energiatakarékossági ötleteket ismerhetnek meg.

2008-ban az OMV Move & Help először kezdeményezett együttműködést az UNEP-pel. Az együttműködésre a „Move4Nature Training Tour" („Mozdulj a Természetért!") program keretében kerül sor Magyarországon, Romániában és Iránban. A tevékenység a zöld oktatás létrehozására és támogatására összpontosít. A program része egy road show is, amely során országonként 50-50 iskolát keresnek fel: oktatásban részesítik a tanárokat a „Teach the Teachers", azaz az „Oktasd a Tanárokat!" zöld képzés során. A képzést követően a tanárok képesek lesznek a felelős környezettudatos gondolkodást átadni tanítványaiknak. Az oktatás témái között szerepel többek között a természet megóvása és a helyes hulladékkezelés is. 2009 végéig a tanárok és a tanulók speciálisan kifejlesztett módszerek segítségével angolul, illetve a saját anyanyelvükön szerzik meg ezeket az ismereteket.

A tevékenység másik fontos eleme az UNEP támogatása a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. A világnap az UNEP kezdeményezésére jött létre, s 1972 óta minden évben más ország ad otthont az eseménynek, idén Új-Zéland a házigazda. Az OMV Move & Help kommunikációs támogatásával biztosít nyilvánosságot a programnak Ausztriában.

Az OMV elkötelezett a Vezetési Kódexben rögzített értékek iránt. A vállalat értékrendjében ezen értékek között kiemelt helyen szerepel a gazdaságilag gyengébb régiók társadalmi és természeti környezete iránt viselt felelősség. Az OMV jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy kezelje a tevékenységéhez kapcsolódó gazdasági, környezeti és szociális kérdéseket. Az OMV vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenységét teljes körűen dokumentálja a Globális Jelentéstételi Kezdeményezés irányelveinek megfelelően, kétévente megjelenő teljesítmény-jelentések formájában. Az OMV CSR Jelentés a www.omv.com/csr-report2007_de címen érhető el.

2006 júniusában az OMV létrehozta OMV Future Energy Fund nevű 100%-os leányvállalatát, amelynek célja megújuló energiaforrások használatának kutatása mintegy 100 millió euró összértékben. Ezzel az OMV megkezdte az átalakulást egy pusztán olaj- és gázipari csoportból egy olyan energetikai csoporttá, amely megújuló energiaforrásokat is integrál portfoliójába.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.