Ural 2 - az orosz csodaUral 2 – az orosz csodaÉvente 220 millió tonnányi régi számítógép és más műszaki eszköz kerül a szemétbe.  Sokan azt hiszik, a régi gépük értéktelen, pedig jobban tennék, ha elajándékoznák. Egy 233 MHz-es Intel Pentium vagy Celeron, egy AMD K6, Athlon, Duron vagy ezeknél korszerűbb már megfelel adomány céljára. Ám mielőtt bontóba visszük vagy eladományozzuk a régi eszközt, távolítsuk el a kényes információkat és visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt. És ne csak hardvert ajándékozzunk.

Ural 2 - az orosz csodaUral 2 – az orosz csodaÉvente 220 millió tonnányi régi számítógép és más műszaki eszköz kerül a szemétbe.  Sokan azt hiszik, a régi gépük értéktelen, pedig jobban tennék, ha elajándékoznák. Egy 233 MHz-es Intel Pentium vagy Celeron, egy AMD K6, Athlon, Duron vagy ezeknél korszerűbb már megfelel adomány céljára. Ám mielőtt bontóba visszük vagy eladományozzuk a régi eszközt, távolítsuk el a kényes információkat és visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt. És ne csak hardvert ajándékozzunk.

Napjaink környezettudatos, de technikafüggő világában a kisvállalkozásoknak alaposan át kell gondolniuk az új, élvonalbeli technikára tervezett beruházásaikat. Azzal is tisztában kell lenniük ugyanakkor, hogy miként szabadulhatnak meg helyesen a régi számítástechnikai berendezéseiktől. Ha nyugodtak szeretnének lenni afelől, hogy mindent megtettek a környezet védelme érdekében, a használt, de még működőképes számítástechnikai berendezéseket inkább jándékozzák el, ne kerüljenek idő előtt szemétdombra. A régi elektronikus eszközök valakinek még értékesek lehetnek. Az  adományozás lehetővé teszi, hogy az iskolák, a nonprofit és más szervezetek hozzájuthassanak azokhoz az alapvető eszközökhöz, amelyekre, bár szükségük lenne, saját erejükből gyakran nem tudnak megvásárolni.

Charles Simonyi is Ural-2-n tanultCharles Simonyi is Ural-2-n tanultA szanálásnak is megvannak a szabályai. A régi számítógépek elajándékozása vagy selejtezése előtt mindig meg kell győződni arról, hogy nem maradt bizalmas vagy kényes üzleti adat a gépen. Senki se vessen szabad prédát a bűnözőknek, ne hozza magát se kényelmetlen helyzetbe, a jog procedúra sem hiányzik senkinek.

A Symantec a közelmúltban készitett tanulmányt az elajándékozott használt számítógépeken felejtett adatok és információk típusairól. Eszerint rengeteg bizalmas vagy kényes üzleti információt, például számlákat, leltárlistákat, banki számlakivonatokat, egy cég neveket és pozíciókat tartalmazó szervezeti táblázatát, kapcsolatlistákat és üzleti e-maileket is vissza lehetett nyerni a használt eszközökből

Proper 16 - az embargósértő magyar PCProper 16 – az embargósértő magyar PCSzükségtelen megemlíteni, hogy a számítógép megfelelő selejtezése vagy elajándékozása hasznosabb, mint kidobni az elavult eszközt. A kényes vagy bizalmas üzleti információk viszont nem kerülhetnek rossz kezekbe. Ennek elkerülésére és a környezet védelmében álljon itt néhány, a régi számítástechnikai berendezések selejtezése vagy elajándékozása előtt megfontolandó ajánlás:

  • Használható-e még máshol a régi számítógép?

Döntsük el, hogy újra felhasználható-e a régi számítógép. A legtöbb ember tévesen  hiszi azt, hogy a régi számítógépe értéktelen. Ezzel szemben számos iskola, közösség és más csoport jó hasznát veheti a régi eszközöknek. Egy 233 MHz-es Intel Pentium vagy Celeron, egy AMD K6, Athlon, Duron vagy ezeknél korszerűbb már megfelel adomány céljára.

  • Az idejét múlt vagy hibás számítástechnikai eszközök újrahasznosítása

Az EPA adatai szerint 220 millió tonnányi régi számítógép és más műszaki eszköz kerül a szemétbe évente. Ezek a rendszerek ráadásul gyakran olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek károsak a környezetre, és ezért különleges ártalmatlanítást igényelnek. A környezet védelme érdekében keressünk egy helyi újrafeldolgozó céget a régi vagy hibás számítógépeink újrahasznosításához. Az újrafeldolgozó cégek kiemelik a számítógép használható részeit és a veszélyes anyagokat osztályozva, biztonságosan kezelik.

  • Szerezzük be az adományozási útmutatókat és tartsuk magunkat azokhoz!

Ha a számítógép még használható, mielőtt elajándékoznánk, keressünk meg egy helyi iskolát vagy jótékonysági szervezetet, mivel az ajándékozás módja minden szervezetnél más és más lehet. Egyik-másik adományozással foglalkozó webhelyen útbaigazítást találhatunk arra nézve, hogy hol és hogyan adományozhatunk használt számítógéprendszert.

  • Ne csak hardvert ajándékozzunk!

Mivel a jótékonysági szerzeteknek általában nincs pénzük új operációs rendszer vásárlására, megfontolandó, hogy hagyjuk érintetlenül a régi operációs rendszert a régi számítógépen. Ha a számítógéppel együtt kapott, eredeti adathordozók és kézikönyvek is megvannak, ajánlatos azokat is a géppel együtt elajándékozni. Emellett a hozzá tartozó billentyűzet, egér, nyomtató, modem, szoftvercsomag és egyéb tartozékok elajándékozása is javasolt. Az iskolák és a jótékonysági szervezetek gyakran jó hasznát veszik ezeknek.

  • Távolítsuk el a kényes információt, és visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt!

A régi számítógép elajándékozása vagy selejtezése előtt távolítsuk el az összes bizalmas vagy kényes fájlt, és visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt! Sokan nem tudják, hogy a régi fájlok és könyvtárak törléséhez több kell, mint a fájlnak a munkaasztal szemetesébe történő áthúzása, majd a szemetes kiürítése. A legtöbb így törölt fájl és könyvtár még visszahozható. Ezzel a kisvállalkozások nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen a régi pénzügyi és könyvelési fájlok, az alkalmazottak személyi adatai, számlák, üzleti e-mailek és más bizalmas adatok rossz kezekbe kerülhetnek a számítógép selejtezése vagy elajándékozása után. Ennek megelőzésére győződjünk meg arról, hogy minden ilyen jellegű fájl eltávolításra került egy jó rendszer-segédprogram használatával, amely visszaállíthatatlanul üresre törli a merevlemezt.

  • Tartsuk nyilván az adományokat!

Kérjünk elismervényt az ajándékozásról, és vezessünk erről nyilvántartást! Egy adótanácsadó meg tudja mondani, hogy mely adományok írhatók le az adóból. A legtöbb szervezet kérésre ki tud állítani adónyugtát.

  • Tervezzünk előre!

Tegyünk el minden iratot, ami az új számítógéppel együtt érkezett, hogy amikor eljön az elajándékozás ideje, a lehető leghasznosabban tehessük azt!

A szükségtelenné vált számítástechnikai berendezéseket  ne próbáljuk meg drágán rásózni valakirre az e-bay-en " Antik számítógép gyűjtőknek eladó" szöveggel. Mindenki jobban jár, ha inkább elajándékozza vagy leselejtezi. A kisvállalkozások  így nem csupán kiveszik részüket a környezet védelméből, afelől is de nyugodtak lehetnek, hogy mindent megtettek üzleti érdekeik védelmére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük