A szakemberek körében már kezd megszokottá válni, hogy rendszeresen bemutatóra hívja borhoz értő barátait a Zwack-ház. Ezúttal hét pincészet közel harminc borát vonultatták fel, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a Zwack Izabella Borválogatás újabb érdekes darabjaival.

 

 A szakemberek körében már kezd megszokottá válni, hogy rendszeresen bemutatóra hívja borhoz értő barátait a Zwack-ház. Ezúttal hét pincészet közel harminc borát vonultatták fel, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a Zwack Izabella Borválogatás újabb érdekes darabjaival.

 Ami eddig még nem fordult elő, most a bejáratnál jegyet kaptak az előre bejelentkezett látogatók. Légli Géza „kézműves" bora, a Kislaki Bormanufaktúra 2008-a roséja ugyanis egészen friss volt, mindössze 16 napja került palackba, ezért a kóstolóra csak keveset tudtak hozni belőle. A kezdeti csekély mennyiség teljesen érthető, ha belegondolunk, a Dél-Balaton vidékén, Szőlőskislakon elterülő, mindössze hat és félhektáros gazdaságot csak 2006-ban alapították. Filozófiájuk egyszerű és logikus: természetközeli szőlőtermesztés és kézműves módszerekkel való borkészítés. Az elgondolás létjogosultságára ennél a rosénál jobb bizonyíték nem is kell!

 Léder Zoltán sem nevezhető hétköznapi egyéniségnek. Az Alföldről jött és megpróbál szép borokat készíteni. Összesen négy és félhektáron dolgozik, de a fehérborok mellett Kékfrankossal és Cabernettel is foglalkozik. Három – négy hónapig minden borát 2 – 3 hektoliteres fahordóban érleli. Az ő filozófiájának fontos eleme, hogy nem viszi versenyekre a borait. Megelégszik azzal, ha az emberek megismerik, megszeretik és erre már Dániában és Németországban is van példa. A 2007-es, kifejezetten málnás ízű Sillerjének címkéjén ez olvasható: „A bor megtestesítője az örök igazságnak, mely szerint a teljes örömök az áldozathozatalnál fogannak."

 A Somló-hegy oldalában áll a Szent Ilona kápolna. Innen választotta a nevét a Szent Ilona borház. Van még a hegyen egy természetes képződmény, az imádkozó alakra emlékeztető Barát-szikla. Róla kapta a nevét a pincészet 2006-os Furmint alapú Cuvée-je. Ízeiben a táj jellegzetességeit hordozza, illatában az új fahordó érvényesül. A 2002-ben alapított birtokon számos fehérszőlő fajta – Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini, Szürkebarát – termelése folyik. A legnagyobb részt a Furmint foglalja el és természetesen nem hiányozhat a Juhfark sem. Előzetes bejelentésre szívesen fogadnak látogatókat, akiknek nemcsak borkóstolásra, hanem a szőlőfeldolgozás és a borászati technológia rejtelmeivel való ismerkedésre is lehetőségük nyílik.

 A Lisicza Borház Cserszegi Fűszerese ízeiben és illatában is jól felismerhetően hordozza a fajtajelleget. Különlegességük az Öt torony – 2007, világos bordóba hajló színű, 50 : 50 arányú Pinot Noir – Merlot Cuvée, tizenegy hónapig volt második töltésű barrique hordóban. A 14,5 hektáros birtok a Mecsek nyugati lábánál található kis falucska, Helesfa határában terül el, pincészetükben csak saját szőlővel dolgoznak. Bizonyára nem véletlen, hogy az egyik boruknak a rejtelmesen hangzó „Altiora" nevet adták. Aki utánanéz a latin szó értelmének, megtudhatja: jelentése magasabb fokú tanulmány! Mit mondjunk? A bor méltó hozzá!

 Vida Péter Szekszárdról két bort hozott. A 2006-os Kékfrankos – Cabernet Franc ( 1/3 : 2/3) telt, koncentrált vörösbor. Gazdag ízvilága, finom tannintartalma nehezebb marhahúsok kiváló kísérőjének teszi. A másik, a 2006-os Szekszárdi Cabernet Franc ízein a termőtáj kétezer éves borászati múltja érződik. Rubin színű, bársonyos, nagy beltartalmi értékkel. A szekszárdi dombok nagyszerűsége a védett völgyekben rejlik, ahol különleges mikroklíma alakul ki. Itt a szőlőtőkén megszülető gyümölcs később az erjedés során egy egészen más élőlénnyé válik. Magában hordozza a lehetőségét, hogy akár évtizedekig is hirdesse a bor dicsőségét.

A Disznókő Pincészet borainak kóstolását feltétlenül a 2007-es Tokaji Dry Furminttal érdemes kezdeni, már csak annak igazolásaként is, hogy Tokaj csodálatosan száraz boroknak is szülőhelye. A Késői szüretelésű Furmint viszont – meglepő – kitűnő aperetif is. Október végén, kézzel, fürtönként, fürtrészenként válogatva szedik, kíméletesen préselik, erjesztés után néhány hónapig fahordóban érlelik. A sor végére természetesen a négy, öt, majd a hatputtonyos aszút érdemes hagyni. Akkor járunk a legjobban, ha ezek mindegyikénél, a pohár fölé hajolva egy mély levegőt veszünk, hogy a csodálatos illat minél tökéletesebben érvényesülhessen. A Tokaji Aszú kortyolgatása közben értjük meg csak igazán XXIII. János pápa szavait: „Az ember olyan, mint a bor. Némelyik idővel ecetté válik, ám van, aki az évekkel együtt érik."

 Bár a meghívás borbemutatóra szólt, a látogatók egy különleges újdonsággal is találkozhattak. Kecskeméten a barackpálinkát gyártó céget eredetileg még a Zwack család alapította és a „Hírös" nevet már 1937-ben védetté tette. A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában 2008-ban elérkezettnek látták az időt, hogy új termékkel jelenjenek meg. Mézes, ágyas, friss gyümölcsből készült, pálinka alapú különlegességek alkotják a „Hírös Kecskeméti" sorozatot. Ilyen lett például a Mézes ágyas barack, a Mézes ágyas áfonya vagy a Mézes ágyas körte, melyekkel most először lépnek a közönség elé. Könnyű italok, csak 35 szeszfokkal, mert a méz miatt több alkohollal beopálosodnának. Így viszont gyönyörű, tiszta, élményszámba menő ízű italokkal találkozhat a fogyasztó.

http://www.zwackpalinka.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük