2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Praktiker: vásárlás virtuális kosárral

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/13334"><img class="image thumbnail" src="/files/images/aP1010031.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span>Magyarországon vezették be elsőként a barkácspiacon azt a korszerű eszközt, amellyel a vásárlók „kézbe vehetik" az információt. A világpremierre a május közepén került sor a Praktiker vecsési áruházában, ahol egyelőre 15 darab áll a barkácsáruház törzsvásárlói rendelkezésére. Használatukhoz törzsvásárlói kártya szükséges. <p>

  1.1.Magyarországon vezették be elsőként a barkácspiacon azt a korszerű eszközt, amellyel a vásárlók „kézbe vehetik" az információt. A világpremierre a május közepén került sor a Praktiker vecsési áruházában, ahol egyelőre 15 darab áll a barkácsáruház törzsvásárlói rendelkezésére. Használatukhoz törzsvásárlói kártya szükséges.

  1.1.Magyarországon vezették be elsőként a barkácspiacon azt a korszerű eszközt, amellyel a vásárlók „kézbe vehetik" az információt. A világpremierre a május közepén került sor a Praktiker vecsési áruházában, ahol egyelőre 15 darab áll a barkácsáruház törzsvásárlói rendelkezésére. Használatukhoz törzsvásárlói kártya szükséges.

A „Praktinfo" egy bevásárlást segítő kézi szkenner, amely a vásárlás folyamat alatt végig információval látja el használóját. A Motorola által gyártott intelligens eszközt a barkácslánc törzsvásárlói használhatják, egyelőre csak a Praktiker vecsési áruházában, ahol korábban már olyan jelentős IT-fejlesztések valósultak meg, mint például az elektronikus árcímkék, az internetes info-terminálok, az IBM-érintőképernyős kasszák, a plazma televíziós irányítótáblák, illetve a vezeték nélküli internet-kapcsolat.

2.2.A legújabb fejlesztés, a „Praktinfo" használatával egy virtuális kosár jön létre, ahol megtekinthető az addig a bevásárlókocsiba összegyűjtött termékek összesített értéke. Az eszköz emellett megmutatja a termékek nevét, árát, fotóját, valamint a vásárlási kedvezményeket, de egyéb kiegészítő információkat is. A menüjében lekérdezhető az aktuális törzsvásárlói akció, a kedvezményre jogosító vásárlói egyenleg és az áruház térképe. Azon termékeknél, amelyek kézben nem szállítóhatók, a „Praktinfo" segítségével fuvarjegyzéket lehet készíteni, ami alapján a Praktiker áruátvételi munkatársai összekészítik a megvásárolni kívánt árucikkeket. Az intelligens eszközt jelenleg csak a food-szektorban használják, a barkácspiacon a Praktiker az első áruházlánc a világon, ahol a rendszert bevezették.

3.3.Az eszköz WLAN hálózaton kommunikál a kiszolgáló szerverével és web interface-en keresztül éri el a kasszarendszert, ahonnan minden alkalommal az aktuális árat veszi át. A kézi szkennereket a Motorola biztosította. Az eszközökkel együtt az alaprendszert is a Motorola szállította, a Praktiker részére, ami egy MS SQL adatbázisra épülő .NET alapú, C#-ban fejlesztett a program. Az IBM a Praktiker stratégiai partnereként egy hosszú távú együttműködés keretében ezt az alaprendszert fejlesztette és szabta testre a Praktiker részére. A győri Szintézis Zrt. pedig a Praktiker kasszarendszerét módosította, hogy az eszköz mindig az aktuális árat jelenítse meg, illetve létrehozta az alaprendszer és a kasszarendszer közötti interface-t. A „Praktinfo"az installáció és a teszt folyamán megbízhatónak bizonyult.

4.4.Az IBM részéről a fejlesztést magyar szakemberek végezték, a Praktiker rendszeréhez való illesztést a barkácsáruház-lánc hazai programozói dolgozták ki, és a kasszarendszer módosítását is magyar specialisták, a Szintézis Zrt. munkatársai hajtották végre.

 

5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.
11.11. 12.12.
13.13. 14.14.

15.15.A frankfurti tőzsdére bejegyzett Praktiker AG az európai barkácspiac egyik meghatározó szereplője, több mint 23.000 embernek ad munkát, jelenleg 9 országban összesen 427 barkácsáruházat üzemeltet. Magyarországon 1998 óta van jelen, azóta 17 üzletegységet nyitott. A Praktiker 1400 magyar munkavállalót foglalkoztat, polcain 55 ezerféle termékből lehet választani, jó ideje nemcsak barkácscikkekből széles a kínálat. Reklámprospektusai kéthetente 700 magyarországi településre jutnak el. Magyar áruházainak összterülete 143.000 négyzetméter. A Praktiker az egyetlen hazai barkácsáruház, amelyik webshop-ot működtet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.