2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarok az 50. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13332"><img class="image thumbnail" src="/files/images/lourdes.thumbnail.jpg" border="0" width="85" height="100" /></a></span>A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspöksége szervezésében 2008. május 20-án indult a magyar katonákból álló csoport az 50. Nemzetközi Katonai Zarándoklatra Lourdes-ba. Vasárnap, május 25-én nemzetközi szentmisével zárult a zarándoklat. <br />

lourdes.thumbnailA Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspöksége szervezésében 2008. május 20-án indult a magyar katonákból álló csoport az 50. Nemzetközi Katonai Zarándoklatra Lourdes-ba. Vasárnap, május 25-én nemzetközi szentmisével zárult a zarándoklat.

lourdes.thumbnailA Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspöksége szervezésében 2008. május 20-án indult a magyar katonákból álló csoport az 50. Nemzetközi Katonai Zarándoklatra Lourdes-ba. Vasárnap, május 25-én nemzetközi szentmisével zárult a zarándoklat.

A zarándoklatot előkészítő és a Lourdes-i Katonai Táborban szervező és segítő tevékenységet ellátó Magyar Előkészítő Törzs (16 katona) már május 14-én megérkezett a kegyhelyre és megkezdte szolgálatát.

Mint azt a helyszínen tartózkodó Berta Tibor alezredes a Katonai Ordinariátus általános helynöke honlapunknak elmondta, a zarándoklat – melyen 1994 óta vesz részt a magyar honvédség küldöttsége is – elsődlegesen lelkiségi célokat szolgál. A mintegy százfős zarándokcsoport, melyben van katonazenekar, táborépítő csoport, valamint tisztek és szakpolitikusok ,május 23-án egy Berta Tibor által külön celebrált magyar nyelvű szentmisén vett részt, ahol az egyházi énekek zenei szolgálatát a katonazenekar végezte. Berta Tiboron kívül még két tábori lelkész tartózkodik Lourdes-ban.

A szombati program legjelentősebb eseménye a délutáni keresztút, mely a Lourdes-i nagy kálváriához vezet. Mint a helynök beszámolt róla, a megnyitó nemzetközi jellegű volt, mint ahogy az első szentmise is. Békefalu néven kiállítást is szerveztek a résztvevő országok történelmi belváros területén, ennek munkálatai szombaton kora délután fejeződnek be. Ezen a helyen a különböző katonazenekarok koncertjét is meghallgathatják az érdeklődők. A nap végén este virrasztást tartanak. Vasárnap nemzetközi szentmisével zárul hivatalosan a zarándoklat.

A katonai diplomácia képviselői ezt követően, a magyar csoport többi tagjai pedig hétfőn utaznak vissza Magyarországra. Érdekességként jegyezte meg Berta Tibor, hogy négy esztendővel ezelőtt Végh Ferenc nyugállományú tábornok is részese volt a Lourdes-i zarándokútnak, s a korábban, Törökországban elszenvedett súlyos balesete után imádkoztak felépüléséért a betegek kegyhelyén.

Magyar Kurir

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.