BorlapBorlap Új helyszínre költözött a Dionysos Borház. Önmagában a dolog ennél több szót nem érdemelne, hiszen ebből a fajta üzletből van már Budapesten éppen elég. Illetve mégsem! Ez más, mint a többi.

 

BorlapBorlap Új helyszínre költözött a Dionysos Borház. Önmagában a dolog ennél több szót nem érdemelne, hiszen ebből a fajta üzletből van már Budapesten éppen elég. Illetve mégsem! Ez más, mint a többi.

Ságodi Hajnalka igazgató Bornak vagy a pohárban vagy a pincében a helye! Itt mindkét követelmény akár egyszerre is teljesülhet, mert ez a bizonyos új helyszín Budapesten a VI. kerületi Dessewffy utca 22-ben, egy pincében található. A megnyitóra a tulajdonosok csak néhány barátjukat hívták meg, akiknek Ságodi Hajnalka igazgató elmondta: ők nem egy megszokott borboltot képzeltek el maguknak. Olyanból valóban egyre több van – ami persze nem baj, mert azt jelzi, hogy az igényes borfogyasztók tábora napról-napra nő.

Aki megteszi azt a pár lépést, lefelé az utcáról, először persze valóban egy hagyományosnak látszó borszaküzletben találja magát. Lássuk be: a legtöbb embert azért mégis csak ez érdekli. Széles körű, nemzetközi – és kétségtelenül minőségi – borválaszték sorakozik a polcokon. Az elrendezéssel mindjárt a származáshelyi sajátságokat is igyekeztek elérhetőbbé tenni a vásárlók számára. Egy fajta borvidéki idegenvezetőként próbálnak segítséget nyújtani a magyar borkedvelőknek, a külföldi borrégiók adottságainak feltérképezésében.

 Külföldi partnereik kiválasztásakor igen magasra tették a mércét. Kínálatukba a különféle borok csak szigorúan ellenőrzött válogatási folyamat után kerülhettek csak be. Ezt a választékot pillanatnyilag százötvennél is több bor alkotja – nem kizárólag Európából. A hazai borfogyasztó annyit már bizonyosan tud, hogy egyes tájegységek francia borai megbízható minőséget képviselnek. A nemzetközi fajták: a Chardonnay, Cabernet, Merlot mellé ezért a nagy borairól híres Sauternes, Bourgogne, Bordeaux vidékén található néhány Chateau – nálunk kevésbé ismert – bora is bekerült a válogatásba.

Olasz borok Nincs ez másként az olasz borokkal és vidékekkel sem. Toscana, Piemont, Lombardia is borok tucatjával képviselteti magát. Fehérekkel, mint a Terre di Fanciacorta Bianco Vigna Bosco Alto (na, ezt a nevet tessék megjegyezni!) vagy a nem kevésbé nyakatekert nevű Il Cepetto Vernaccia di San Gimignano. Az itáliai kiruccanásainkból ismert Chiantit, a szalmafonatos, hasas üvegben azért ne keressük! Van, hogyne lenne Chianti itt is, például a Chianti Classico Riserva Casale dello Sparviero – de azért az egy kicsit más. Csak úgy, mint ez az egész üzlet.

Tokaji borokMiben mások? Magukat nemcsak borháznak, klubnak is nevezik. Egy klub, ahová a borbarát – ha kedve van – bármikor be tud térni. Még akkor is, ha éppen nem vesz semmit. Csak éppen beszélgetni akar egy kicsit az itt dolgozó munkatársakkal, esetleg saját barátaival. Erre az elülső eladótér mögötti -kényelmes bőrfotelekkel berendezett helyiségben lesz lehetősége. Innen egy másik szoba nyílik; a kóstolóterem, ahol a tulajdonosok terve szerint – heti rendszerességgel fognak majd borbemutatókat tartani. Ám a vendégeiknek nem csak ezzel szeretnének a kedvébe járni. Bővítették a kínálatukat is. Korábban nyolcvan-kilencven százalékban szinte csak külföldi borokat tartottak. Mostantól a „nagy magyar nevek" borai is megjelennek a polcokon sőt, az igazán jó minőségű, „kézműves" technikával dolgozó kis pincészetek borait is bemutatják.

 Hűtlenek azért eredeti elképzelésükhöz, az „idegenvezetéshez" sem lesznek. Szeretnék bebizonyítani: a borok élvezeti értéke nem feltétlenül nő egyenes arányban az árral! Különösen igaz ez a görög, mexikói, kaliforniai, argentin borokra. Mert – magától értetődően – itt ezek is kaphatóak. Az árakat nézve, a magyar borok azért valamivel jobb helyzetben vannak, hiszen a szállítási költség alacsonyabb. Közülük 900.- és 15 000.- forint közötti értékben válogathatunk. A külföldiek felső határa sem magasabb, ám ott a lista 1500.- forintnál kezdődik. Még ez sem túl sok, különösen, mert elmondhatjuk: minden itt vásárolt palack egyenesen a borok istenétől, Dionysostól származik!

http://www.dbhq.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük