Az IDC független piacelemző cég 2007-es felmérése szerint 2010-re az összes kiszolgálóegység 15 %-át virtualizált kiszolgálók fogják alkotni, amely a hardverköltségek jelentős csökkenését eredményezi

 

Az IDC független piacelemző cég 2007-es felmérése szerint 2010-re az összes kiszolgálóegység 15 %-át virtualizált kiszolgálók fogják alkotni, amely a hardverköltségek jelentős csökkenését eredményezi

Napjainkban egyre több vállalat és intézmény dönt a virtualizációs megoldások használata mellett, amelytől nem csak jelentős költségmegtakarítást, de nagyobb biztonságot, az üzemeltetés egyszerűsítését, hatékonyabb helykihasználást, és a leállási idő csökkentését is várják. Az Intel és a Novell évek óta a virtualizációs technológiák fejlesztésének élvonalában állnak, így az általuk kínált megoldások stabil, kiforrott technológiát nyújtanak és egyre népszerűbbek a vállalati felhasználók körében. Ezt bizonyítja a Yankee Group nemrégiben végzett felmérése is, mely szerint a felhasználók 84 %-a nyilatkozta azt, hogy már él a kiszolgáló-virtualizáció adta lehetőségekkel, vagy a következő 12 hónap során élni fog vele.[1] A Novell 2006. november 2-án kötött együttműködési megállapodást a Microsofttal, melynek keretében a két vállalat egyik kiemelt együttműködési területe a virtualizációs technológiák továbbfejlesztése. A Microsoft és a Novell közös kutató-fejlesztő laboratóriumában (Interoperability Lab) 2007. szeptember 12-e óta közösen dolgoznak a technológia továbbfejlesztésén.

A virtualizációs megoldások alkalmazásával megvalósítható, hogy egyetlen fizikai számítógépen számtalan virtuális gép fusson, egymás erőforrásaitól és feladataitól elkülönítve – ezáltal hatékonyabb erőforrás-gazdálkodást és biztonságosabb működést biztosít. Az IDC előrejelzése szerint 2010-re az összes kiszolgálóegység 15 %-át virtualizált kiszolgálók fogják alkotni, ez a teljes kiszolgáló forgalomnak csaknem egyharmadát jelenti.[2] Emellett megnövelt rendelkezésre állást és könnyebb kezelhetőséget biztosít, a funkcionális elemek szétválasztása pedig jelentősen növeli a biztonságot a rosszindulatú kódok vagy vírusok ellen.

Intel-Novell közös fejlesztések

Az Intel és a Novell tavaly jelentette be az iparág első olyan vállalati Linux alapú virtualizációs megoldását, melynek alapja az Intel Virtualization Technology megoldásra optimalizált Xen technológia. A Dual-Core Intel Xeon platformon futó SUSE Linux Enterprise Server 10 alacsony költségszint mellett nagy teljesítményű virtualizációs megoldást kínál az ügyfelek számára, amely a vendég operációs rendszerek módosítása nélkül képes Linux környezetek fogadására.

2007. februárjában pedig a további fejlesztések eredményeképpen bejelentették paravirtuális hálózati és blokkeszköz-illesztőprogramjaik elérhetőségét, amelyek révén az ügyfelek a módosítás nélküli Linux vendég operációs rendszer SUSE Linux Enterprise Server feletti futtatása mellett biztonságosan válthatnak át újabb és energiatakarékosabb kiszolgálóra, régebbi Windows és Linux megoldásaikat virtuális kiszolgálókra konszolidálva. Az Intel már 2005. novembere óta szállít virtualizációs technológiájával ellátott processzorokat kiszolgálók és munkaállomások számára.

Az Intel Core mikroarchitektúra a négymagos teljesítménnyel ötvözve, és a high-end szervereknél alkalmazott Intel virtualizációs technológia együttesen biztosítják a felhasználóknak az ideális platformot virtualizációhoz és szerverkonszolidációhoz.

Az Intel Xeon 7300 bemutatása óta a felhasználók egyesíthetik az Intel Core mikroarchitektúra alapú szerver erőforrásaikat egy dinamikus virtuális szerver infrastruktúrában, függetlenül attól, hogy egy-, két- vagy többprocesszoros megoldásokról van szó. Így megvalósulhat a valódi virtuális gépmigráció, és fejlődhetnek az olyan szolgáltatások, mint a hiba esetén történő átterhelés, a terhelés kiegyensúlyozás, kárhelyreállítás, szerverkarbantartás. A korábban bejelentett Intel VT FlexMigration segíti majd az Intel következő generációs 45 nanométeres Core mikroarchitektúra alapú platformjainak zökkenőmentes csatlakoztatását.

2007. júliusától elérhető a Novell SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack, amely paravirtuális hálózati, busz- és blokkeszköz-illesztőprogramokból áll, amelyek segítségével a Windows és Linux vendégrendszerek módosítás nélküli, közel eredeti teljesítménnyel futtathatók.

A virtualizáció nyújtotta előnyök kiterjeszthetőek az otthoni tevékenységekre és szórakozásra is. A jövőben az otthoni számítógép-felhasználók képesek lesznek virtuális „partíciók" létrehozására és ezáltal számos felhasználói környezet elkülönítésére, mint például a dedikált böngészők, produktivitás szoftver alkalmazások, személyi videó felvevők, és a virtualizációs technológia lehetőséget teremt a szolgáltatóknak arra, hogy távolból is diagnosztizálják és megoldják a felmerülő problémákat.


[1] Yankee Group 2006 Global Server Virtualization Survey

[2] IDC Special Study, Worldwide Server Virtualization 2006-2010 Forecast, #07C5089. dokumentum,

   2007. január

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük