2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Hotel a Pusztán

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/4173"><img class="image thumbnail" src="/files/images/01-kastely_0.thumbnail.JPG" border="0" alt="Almásy kastély - ma szálloda - Kétpó" title="Almásy kastély - ma szálloda - Kétpó" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Emberkerülõk lehettek az Almásy grófok. Ha másból nem, hát ez abból valószínûsíthetõ, hogy kastélyukat a forgalmas helyektõl távol építették meg. A kastély, ma szálloda, egy olasz - magyar házaspár tulajdona.</p><p>

 

almásy kastély - ma szálloda - kétpó Emberkerülõk lehettek az Almásy grófok. Ha másból nem, hát ez abból valószínûsíthetõ, hogy kastélyukat a forgalmas helyektõl távol építették meg. A kastély, ma szálloda, egy olasz – magyar házaspár tulajdona.

 

almásy kastély - ma szálloda - kétpó Emberkerülõk lehettek az Almásy grófok. Ha másból nem, hát ez abból valószínûsíthetõ, hogy kastélyukat a forgalmas helyektõl távol építették meg. A kastély, ma szálloda, egy olasz – magyar házaspár tulajdona.

almásy kastély hotel -medence Szinte a Puszta közepén, egy alföldi kis falu, Kétpó határában áll az Almásy Kastély Hotel. Kell némi elszántság a felkereséséhez. A faluig, elõbb a 4-es, majd Törökszentmiklóstól a 46-os úton, egészen könnyen el lehet jutni. Ám a falun túl, az utolsó kilométereket orvos is bátran felírhatná receptre – veseköveseknek! Megúszni nem lehet, mert a vasútállomás is a falunak a kastélytól távolabb esõ végénél van. Igaz, errõl a helyzetrõl a szálloda tulajdonosai vajmi kevéssé tehetnek. Az útépítés nem az õ dolguk. Az 1880-ban készült, egykor jobb napokat látott, késõbb szinte a pusztulásig lerombolt épületbõl õk kellemes – ahogy ma mondják – családbarát szállodát csináltak. A kéthektáros kerttel övezett, elegáns hotel sokszínû szolgáltatást nyújt. A vendégeket kényelmesen berendezett szobák és apartmanok várják. Van romantikus toronyszoba, mely a múltba repít vissza, úszómedence, toronyfürdõ és szauna, ami segít ellazulni a fárasztó hétköznapok után. A bálterem lehetõséget ad a nyugodt beszélgetésre, az esti hangverseny pedig a teljes kikapcsolódásra.

almásy kastély hotel - gyerekcsúszdaInduljunk ki abból, mi is az a családbarát? A válasz egyszerû: ha a gyerekek étkezése megoldott, biztonságban játszhatnak a legkisebbek is – a mama nyugodt. Márpedig, ha õ nyugodt, a papa is bátran megihatja egy, két (három?) sörét, nem kell felesége rosszallásától tartania.

Kezdjük az étkezéssel! A félpanziós ellátás svédasztalos rendszerû és ez már önmagában sem hangzik rosszul. Ráadásul igaz a reggelire és a vacsorára is. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a tíz éven aluli gyerekek étkezése ingyenes, félpanzió ide vagy oda, õk gyermekmenükbõl ebédet is kaphatnak, délutánonként egy kis fagylalt is jut nekik, a ?családbarát" szó használata igazán indokolt. Az etetõszék, pelenkázó, fürdetõkád, a gyermekágyak is mind kéznél vannak.

almásy kastély hotel A nyár egyik legfontosabb élménye a fürdés, de errõl itt rossz idõ esetén vagy este sem kell lemondani. Az átépítés során, a torony aljában tágas pezsgõfürdõt alakítottak ki, még a gróf is elismerõen csettintene a láttán. Késõ este is nyitva van és – hogy elkerüljék a vitákat – a használatához elõzetesen be kell jelentkezni. A rendszer jól mûködik. A nagy úszómedence a kertben tiszta, a nem egészen ?vízbiztos" kicsiknek karúszót is adnak, a legkisebbeket pedig a pancsoló várja.

almásy kastély hotel A homokozó tele játékkal, a fából épült, hintával is felszerelt mászókáról a csúszda egyenesen ide vezet. Kicsit távolabb, tágas, füves tér nyílik a labdázáshoz és a teniszpálya sem hiányzik. A teljesen bekerített kertben a gyerekek biztonságban szabadon engedhetõk. Ha pedig az idõjárás átmenetileg mégis fedél alá kényszerítené a nyaralókat, akkor sincs gond. A játékszobában akár egy óvodai csoport is elférne. A pool biliárd már inkább a felnõttek szórakozását szolgálja, csakúgy, mint a szauna.

almásy kastély hotel A szórakozási lehetõségeknek ezzel még koránt sincs vége. A faluban már 1998 óta mûködik a Pói Lovarda. Ha valaki szeretne belekóstolni, hogy utaztak annak idején a ?grófék", rendelhet hintót magának és kikocsizhat, megszemlélni a környéket. Az estébe közelítõ nyári délutánon ez – fõleg a gyerekeknek – különleges élményt adhat. A vidék gazdag apróvadban, Nyúl, fácán, fecske, gólya, néhány ragadozó madár biztosan kerül a kocsikázók szeme elé. Utána napokig téma maradhat, hogy ki hány tapsifülest látott átfutni az úton.

almásy kastély hotelA lovardát egyébként is érdemes felkeresni. Jól felkészültek az apróságok fogadására. Náluk is van nyuszi, kecske, borjú, mind etethetõ, simogatható. Ha belegondolunk, hogy sok városi gyerek még csirkét is csak tányérban látott – no, legfeljebb képen – könnyû elképzelni, milyen bámuló szemmel nézik a libasorban vonuló kiskacsákat. Mindezek tetejébe, még a ló hátára is fel lehet ülni! A futószáron vezetett, szelíd jószág engedelmesen rója a köröket, hol lépésben, hol enyhe ügetésben, maga is gondosan vigyázva arra, hogy kis huszárjának baja ne essék. A lovarda tulajdonosai csikós- és íjászbemutatót is szervezhetnek. A kastélyban gyakran tartanak esküvõt. Ilyenkor, a násznép szállítására akár több fogattal is ki tudnak állni, 40-50 személy szállítása sem jelent gondot.

almásy kastély hotel Szórakozásból még akár egy hétbe is elég sok fér. Hát még, ha tekintetbe vesszük, hogy Szarvas sincs ide nagyon távol. A világhírû Arborétum már maga is sok látnivalót kínál, ám a növények csak addig kötik le a gyerekek figyelmét, amíg meg nem érkezik a hajó. A motoros a kert hajóállomásáról indul és ide is tér vissza körútja végeztével. Igazán mégsem ettõl érdekes. Sokkal inkább attól, hogy amikor elindul, csak egy kapitánya van, amikor pedig újra kiköt, már jóval több is van a fedélzetén. A Körös nyugodt vizén, egy darabon, a vállalkozó kedvû gyerekek vezethetik a hajót. Hát kell ennél nagyobb mulatság?

Mindent összevetve, az Almásy Kastély Hotel bátran ajánlható a kisgyermekkel, akár több gyerekkel is nyaralni induló családoknak. Elfogadják az üdülési csekket és a Magyar Turizmus Kártya (Hungary Card) felmutatói az árból tíz százalék engedményt kapnak.

http://www.almasyhotel.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.