A Kiállítás díszvendége Görögország igen széles kínálattal jelent meg a látogató közönség előtt. Meghívott szakemberek számára viszont külön bemutatót is tartottak, ahol először a magyarországi görög kolónia táncegyüttese köszöntötte a vendégeket.

 A Kiállítás díszvendége Görögország igen széles kínálattal jelent meg a látogató közönség előtt. Meghívott szakemberek számára viszont külön bemutatót is tartottak, ahol először a magyarországi görög kolónia táncegyüttese köszöntötte a vendégeket.

 Emanuel Alexandrakis szakállamtitkár ez alkalommal külön is kiemelte, hogy egy nagyon erős görög csoport él Magyarországon és szorosan együttműködik a helyi közösségekkel. A magyarok legkedveltebb úti céljai közé tartozik Pieria, Halkidiki három félszigete és a közvetlen közelükben Thessaloniki. A varázslatos természet, az érintetlen táj, a zöldellő fenyőerdők és a kristálytiszta vizű tenger egyedülálló harmóniája adja meg ennek a vidéknek semmihez sem fogható karakterét. Ez egy csodálatos hely, gazdag növény és állatvilággal és még ennél is sokkal gazdagabb történelmi múlttal.

 Pieria megye prefektusa, George Papastergiou ezt még azzal egészítette ki: Görögország nem csak tenger és napfény, lényegesen több ennél! A pieriai part ez első valóban melegvizű tengerpart, ahová az ember Magyarországról gépkocsival eljuthat. A nyolcvan kilométer hosszan elnyúló finom-homokos szabadstrandok a kisgyermekkel érkezők kedvelt fürdőző területei, mivel mindenben megfelelnek az EU követelményeinek! A tökéletesen tiszta vizet jelző kék zászló tizenhét helyen látható. Szinte az összes szállodát vagy már felújították vagy jelenleg végzik a munkálatokat. Igen jó programcsomagokkal és – nem mellesleg – árakkal várják a magyar turistákat. Az idegenforgalmi kikötőben korábban nem volt, most már van búvárkodási lehetőség és a többi kikötő karbantartása is a figyelem előterébe került. Paralia kiválóan alkalmas arra, hogy onnan kiindulva egynapos kirándulásokat tegyünk. Thessaloniki 67 km, Vergina, ahol Nagy Sándor apja van eltemetve, 50 km, a Meteorák – ahol ma már a kolostorok könnyen látogathatók, 120 km távolságra van.

 Itt van az Olympus hegye is, amit az istenek lakhelyüknek választottak – nem véletlenül. A helybeliek most kérik is a magyar utazók segítségét, mert szeretnék, ha az Olympus bekerülne a világ új csodái közé. A hegyi környezettől tíz percre van a tengerpart, ahol úszkálni, egy órával később pedig már a hegyen síelni lehet. Itt van Dion városa, ahonnan Nagy Sándor indult hódító útjára és persze itt van a mai Pieria, ahol 380 szállodában, mintegy ötvenezer ágy várja az érkezőket. Pieria megye minden korosztály és szinte minden anyagi háttérrel rendelkező család számára elérhető. Egy olyan hely, ami mindenkinek megéri, hogy megismerje! Bátran jöhet ide, aki a természeti környezetet, a történelmi emlékeket, és az is, aki az éjszakai szórakozás különböző lehetőségeit keresi. A kis falvakban közvetlenül az ott lakók között élhet a látogató, megtapasztalhatja hétköznapi életüket. (http://www.pieria-tourism.gr/)

Thessaloniki, Görögország második legnagyobb városa, egy modern, mediterrán metropolis – önmagában is vonzó úti cél. Négy szomszédos ország határához van közel és autóval csak egy óra ide az Athos -hegy, az egyik legnagyobb keresztény zarándokhely. Kínálja magát, hogy kiindulópontja legyen egy körutazásnak. A világ harmadik legnagyobb archeológiai lelőhelyéhez lehet innen eljutni és nyolc sípálya is van a közvetlen közelében. Itt a történelem és a szórakozás találkozik, három kultúra érintkezési pontja volt már évszázadokkal ezelőtt. Ebben a városban van Görögország legnagyobb kiállítási és konferencia központja, egyetemén 120 ezer diák tanul. Több tucat múzeum, színház és az UNESCO által védett műemlékek sora vonzza a látogatókat, miközben nem beszéltünk még a minden igényt kielégítő görög konyha finomságairól. Ez jogosítja fel a várost az „Ínyencek fővárosa" cím viselésére. Itt uralkodott II. Fülöp, született Nagy Sándor és tanított Arisztotelész. A város központjától húsz kilométerre már gyönyörű strand húzódik, melynek mentén az egyszerű vendégszobától a luxushotelig mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

 Halkidiki három félszigete ugyancsak kedvelt helye a nyári és téli üdülésre érkező magyaroknak. Thessalonikihez közeli, ötszáz kilométer hosszú tengerpartján 80 strand található. Ezek közül 46 nyerte el a kék zászlós minősítést. Itt a nyár hat hónapig tart. Számtalan eldugott, romantikus öblében vagy a kis halászfalvakban horgászgatva hosszabb időt is érdemes eltölteni. A naplemente az Égei-tengerbe, háttérben az Olympus csúcsaival, örök életre emlékezetes, páratlan látvány. Itt minden nyáron négy nagy, nemzetközi kulturális fesztivál zajlik. Ezeken kívül évente száz(!) táncos mulatságot rendeznek a falvakban, a templomoknál, melyek többsége valamilyen egyházi ünnephez, évfordulóhoz kapcsolódik.

 Halkidiki a tengeri sportokon kívül sportesemények egész sorát kínálja, melyek közül a legjelentősebb a világ leghíresebb hosszútávúszói részvételével megrendezett Toroni-öböl átúszása minden nyáron Kallithea és Nikiti között. A nyár során felkészülő sportolók számára is vonzerőt jelent Halkidiki, hiszen számos kosárlabda és strandröplabda torna, vitorlásverseny, atlétikai és sportlövő verseny, maratonfutás, horgászverseny, kick-box torna színhelye ez a terület. A Porto Carras Grand Resort létesítményeiben nemzetközi szabványoknak megfelelő golfpálya, valamint golf- és teniszakadémia működik. Szani és Porto Carras kikötői minden méretű hajó fogadására alkalmasak, a látogatók minden igényét képesek kielégíteni.

 Halkidiki, az Athosz-hegy félszigetén található autonóm kolostor-köztársasággal – mely valóban állam az államban – a vallási turizmus, ráadásul a világszintű vallási turizmus úti célja is egyben. Az egyedülálló szépségű, érintetlen természettel megáldott félszigetet kizárólag a kétezer kétszáz szerzetes lakja a húsz bizánci stílusban épült kolostorban, a tizenkét remetetanyán és nyolcszáz remetecellában. Évente körülbelül egymillió látogató csodálja meg az ortodox vallás bölcsőjét, amely több mint ezer éve a bizánciak életének és vallásának szabályai szerint éli életét. Athosz a bizánci és posztbizánci művészet hatalmas múzeuma. A kolostorok freskókat, gazdag könyvtárakat, mozaikokat, értékes miniatúrákat, kegytárgyakat és különféle felbecsülhetetlen értékű relikviákat őriznek, az itt tett látogatást ezzel egyedülálló kulturális és vallási tapasztalattá alakítják.

Halkidiki lakóit jellemzi annak a földnek a tisztelete, amely a javakat adja. Tiszteletére rendezik a cipuro (törkölypálinka), a bor, a gomba, a gabona, a méz, a fenyő, az olajfa, a szardínia, a kagyló ünnepét, melyek mindegyikének közös jellemzője, hogy a hagyományból és az időből jött létre. A nők falusi turizmus szövetkezeteket alapítanak, amelyek házias ételeket és biotermékeket állítanak elő, míg a néprajzi múzeumokban a látogató a népművészet páratlan finomsággal és odafigyeléssel készített remekműveivel találkozhat. A hagyományos poligiroszi karnevál farsangkor látogatók ezreit vonzza. A gasztronómiai élvezetek nem korlátozódnak csupán a szervezett nyári fesztiválokra és a tengeri ízekre. A téli Halkidikin a hegyvidéki hagyományok ízeit élvezhetjük a hegyi falvak minden egyes tavernájában és szálláshelyén.

 Halkidiki történelmi fontosságáról jelentős régészeti leletek tanúskodnak. Az emberi jelenlét nyomai az őskorban kezdődnek: a petralonai barlangban találták meg azt az ősembert, aki 250 000 évvel ezelőtt élt itt. A barlang ma különleges paleontológiái érdekességgel bír, a leletek egy részét a barlang múzeumában állították ki, illetve a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem Paleontológiai Tanszékén őrzik. A klasszikus ókorban Halkidiki fénykorát élte. Ekkor kiemelkedő jelentőségű, erős városok léteztek itt, amelyek feltárásával fontos régészeti lelőhelyek kerültek felszínre. Kallitheában találhatók Ammón Zeusz templomának maradványai, Poszidiban pedig a legrégibb görög Poszeidón templom. Az ókori Sztajira volt a történelem legnagyobb filozófusának, Arisztotelésznek a szülőhelye. A területen elszórtan fellelhető bizánci és egyházi műemlékek – a 17. századtól napjainkig – látogatók ezrei számára elsősorban vallási kegyhelyet jelentenek.

Azoknak pedig, akik ennél sokkal „világibb" szórakozásra vágynak, a Porto Carras Grand Resorton belül működő kaszinó szintén egész évben nyitva tart, Las Vegas és Monte Carlo versenytársává vált.

(folytatjuk)

Az első rész:

http://www.euroastra.info/node/23764

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük