Az elmúlt hét év sikeres volt, így hát az idén, július 19-én, nyolcadik alkalommal is kigyúlnak majd a tüzek a bográcsok alatt Siójuton.

 

 Az elmúlt hét év sikeres volt, így hát az idén, július 19-én, nyolcadik alkalommal is kigyúlnak majd a tüzek a bográcsok alatt Siójuton.

 A falu Siófoktól nyolc kilométerre, a Sió-csatorna mentén fekszik, nem Balaton-parti település. Náluk nem járnak turisták, hát másként akarták a figyelmet felhívni magukra. Hét évvel ezelőtt, az első alkalommal 49 bogrács alatt gyúlt tűz, 14 csapat gulyást, 28 csapat pörköltet, 7 pedig halászlét főzött. A rendezők maguk is meglepődtek, melléjük szegődött a siker! Így, utólag persze könnyű megítélni: szerencséről szó sincs. Az eredmény a sok munka és a falubeliek összefogása nyomán jött létre – most már több éve, folyamatosan.

A jó hír is könnyen terjed, a második évtől kezdődően egyre többen jöttek „bográcsozni" Siójutra. Tagjai lettek az „Különleges asztali örömök Somogyban" rendezvénysorozatának és a Gasztronómiai Fesztiválok rendezvény-naptára is feltűnteti már az időpontjukat. Szerepelnek a Magyar Turizmus Rt. külföldön terjesztett ajánlati listáján, így ismerhette meg nevüket a világ.

A tavalyi Bográcsfesztiválra jelentkezett csapatok száma meghaladta a százötvenet. Közülük 128-an indultak harcba a főzőverseny díjaiért. Természetesen „versenyen kívül" is főztek jó néhányan. Az ilyen, tömeges rendezvényen az első perctől az utolsóig, kötelezően jelen vannak a mentők, a rendőrök és a tűzoltók. Nekik van tapasztalatuk a létszám becslésében. Ők egybehangzóan tízezer körülire tették a megjelentek számát, miközben – ne feledjük – hatszáz lakosú faluról van szó! Az idén várhatóan még többen jelentkeznek majd, aki pedig csak szórakozni, kóstolgatni kar, az sem marad mulatság nélkül. A rendezők színes szórakoztató műsorról is gondoskodtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük