2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Van kitől tanulni

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11139"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Ausztria.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ausztria" title="Ausztria" width="77" height="100" /></a></span> </strong>Tanulni sosem szégyen, hát még, ha a tanítót keresni sem nagyon kell. Itt van a szomszédban. Korábban sokszor néztünk vágyakozva a Lajtán túlra, ma már semmi(?) nem akadályozhatna meg bennünket, hogy hasznosítsunk néhány tapasztalatot.</p><p>

 

ausztria Tanulni sosem szégyen, hát még, ha a tanítót keresni sem nagyon kell. Itt van a szomszédban. Korábban sokszor néztünk vágyakozva a Lajtán túlra, ma már semmi(?) nem akadályozhatna meg bennünket, hogy hasznosítsunk néhány tapasztalatot.

 

ausztria Tanulni sosem szégyen, hát még, ha a tanítót keresni sem nagyon kell. Itt van a szomszédban. Korábban sokszor néztünk vágyakozva a Lajtán túlra, ma már semmi(?) nem akadályozhatna meg bennünket, hogy hasznosítsunk néhány tapasztalatot.

elkezd.thumbnail Idehaza gyakran és sokat beszélünk arról, milyen fontos Magyarország számára az idegenforgalom. Az eredményeink – bár kétség kívül vannak – valljuk be: szerények. Az utóbbi években néhány országból egyre kevesebben jönnek hozzánk, bár az is igaz, hogy más helyekről viszont a beutazó turisták száma nő. Sokan dolgoznak azért, hogy ez a növekedés még lendületesebb, még tartósabb legyen, ám néha úgy látszik: talán mégsem nekünk kellene mindenben felfedeznünk a melegvizet. Hogy megláthassuk, miként is van ez máshol, a Magyar Újságírók Szövetségének Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya beszélgetésre hívta meg az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Közép-Európai Régiójának vezetőjét.

drkapusgy.thumbnail Dr. Kapus György, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Magyarországi Képviseletének is vezetője. Tájékoztatóját pontos adatokkal kezdte. Ausztria, területét és lélekszámát tekintve is nálunk kisebb ország, idegenforgalmi eredményei viszont sokszorosan szárnyalják túl a mienket. Ha most mindjárt leszámítjuk, hogy nekünk nincsenek síelésre alkalmas hegyeink, a különbség akkor is megdöbbentő. Ausztria területe 83 ezer km2, lakossága 7,5 millió. Tavaly, 2007-ben, 31 129 795 turista kereste fel, 121 417 118 vendégéjszakát töltve el náluk. Hazai adataink ennek egyhatodát teszik ki. Pénzügyi adatok most még csak a korábbi évekről vannak. Egy turista 2006-ban átlagosan 1900 eurót költött, ezzel Ausztria ebben az évben a világon az első helyen állt. Az ebből származó nemzetgazdasági összbevétel – a járulékos kiadásokkal együtt – meghaladta a negyvenmilliárd eurót. Ausztria szövetségi köztársaság, kilenc tartományból áll, önálló tartományi törvényhozással. Bizonyosa feladatok – egészségügy, oktatás stb. – a tartományok feletti, állami kézben maradnak, a vállalkozók kamarai tagsága is mindenhol kötelező. Nincs közös turisztikai törvény, az idegenforgalmi intézmények működését a kamara engedélyezi és felügyeli. Az adók és egyéb bevételek a tartományokban maradnak, csak a „közös ügyek" fenntartásához járulnak hozzá. Nemzeti intézménynek számít a turizmusmarketing szervezet (Österreich Werbung), egy közhasznú szervezet, melynek tulajdonosa 75 százalékban az állam és 25 százalékban a Kamara. Éves költségvetése 32 millió euró. A Magyar Turizmus Zrt. 2007-ben 3 192 millió forint állami támogatást kapott. Az ÖW az osztrák turisztikai és szabadidős iparágon belül, mint különleges piaci ismeretekkel rendelkező, meghatározó impulzusokat adó és újításokat kínáló résztvevő jelenik meg. Feladata a vevőorientált viselkedés elterjesztése, a piaci viszonyokhoz legjobban alkalmazkodó termékek kifejlesztése, növekedési stratégiák kidolgozása, valamint a közös fellépésen alapuló költségcsökkentés. Tisztában vannak azzal, hogy a turisztikai iparág érzékeny, csak hosszú távon ható tevékenység. Ezért a stratégia támpillére a saját erőből történő növekedés és a folyamatos szakmai továbbképzés.

Honlapjuk, a http://www.austriantourism.com/ szinte napi frissítéssel dolgozik és az összes tartományi honlap magyarul is elérhető. Annak érzékeltetésére, hogy milyen sikeresen dolgoznak, végül álljon itt még egy adatsor: Tavaly 151 081 300 magyar turista látogatott Ausztriába. Az átlagos napi költésük 100 euró volt. Tessék csak számolni: a gazdag Magyarország naponta hány millió forinttal támogatta a szegény Ausztriát! Igaz, az osztrák vendéglátók is tisztában vannak ezzel, ezért igyekeznek kifogástalan szolgáltatást nyújtani és a legfontosabb szempont náluk a szakmai alázat a vendéggel szemben.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.