Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe – jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter egy tévéinterjúban, amelyről szombaton számolt be a Mediafax hírügynökség.

Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe – jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter egy tévéinterjúban, amelyről szombaton számolt be a Mediafax hírügynökség.

    Corlatean szerint egy ilyen döntés megkérdőjelezné a folyamat hitelességét, és Románia nem érdekelt abban, hogy egy ilyen folyamat része legyen.    
    Traian Basescu államfő elhatárolódott ettől a kijelentéstől, Victor Ponta miniszterelnök viszont megerősítette, hogy a külügyminiszter a bukaresti kormány álláspontját ismertette.
    "Ahogy eddig is megvoltunk Schengen nélkül, ezután is megleszünk. Elővesszük az útleveleket, a cégek pedig, a nyugatiakat is beleértve, pénzt veszítenek. Ha az unió, vagy azok, akik ellenzik felvételünket, egy adott pillanatban majd szeretnék, hogy belépjünk, akkor hívják meg Romániát" – mondta Titus Corlatean a Realitatea hírtelevíziónak adott interjúban.
    Kifejtette: Románia már rég teljesítette a csatlakozási feltételeket és meggyőződése, hogy felvételét egyes tagállamok belpolitikai megfontolásból hátráltatják. Példaként az idei német választásokra és a jövő évi francia helyhatósági voksolásra utalt.
    Traian Basescu román államfő szombaton közleményben határolódott el a külügyminiszter kijelentéseitől, amelyek szerinte a tárcavezető magánvéleményét tükrözik, és legfeljebb "viszonyulási javaslatként" értelmezhetők.
    "Románia továbbra is teljes mértékben érdekelt a schengeni övezethez való mielőbbi csatlakozásban" – szögezte le az elnöki hivatal közleménye.
    Victor Ponta miniszterelnök szombaton azt mondta, Corlatean nem magánvéleményét mondta el, hanem a kormány nevében beszélt.
    "Mi teljesítettük a feltételeket. Ha újabb halasztás lesz, akkor annak az országnak kell politikai megoldást találnia, amely meggátolja a belépésünket. Mi tehát várni fogunk, de a schengeni csatlakozás lekerül a kormány prioritási listájáról" – mondta Victor Ponta.    
    Corlatean televíziós szereplését megelőzően a miniszterelnök a B1 hírtelevíziónak adott interjújában jelezte: olyan jelzéseket kapott, hogy egy-két tagország a román és bolgár schengeni csatlakozás októberre való elhalasztását fogja javasolni a migrációs hullám esetleges növekedésével kapcsolatos aggályokra hivatkozva.
    Az unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa március 7-8-i ülésén tűzi ismét napirendre Románia és Bulgária belépését a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelyet eredetileg 2011 tavaszára ütemeztek be.
    Az Európai Bizottság több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia a belügyminiszterek értekezletének.

hbl \ knc \ kho

MTI 2013. március 2., szombat 14:13

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük