2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tájékozottan Budapesten- a BTH és a BRFK közös kiadványa és sajtótájékoztatója az idegenforgalom rendészeti feladatairól

13 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/14836"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tb.thumbnail.jpg" border="0" alt="Tájékozottan Budapesten" title="Tájékozottan Budapesten" width="54" height="100" /></a><span style="width: 52px" class="caption"><strong>Tájékozottan Budapesten</strong></span></span>  <p>A BTH és a BRFK együttműködésében elkészült a „Tájékozottan Budapesten" című információs kiadvány magyar, angol, német, olasz és francia nyelveken.  A BRFK és a Budapesti Tuzrisztikai Hivatal közös sajtótájékoztatón ismertették a rendőrség és a Hivatal együttműködését a külföldiak számára is elfogadható, a budapestiek számára is élhető fővárosi rend kialakításában.</p><p>

tájékozottan budapestenTájékozottan Budapesten 

A BTH és a BRFK együttműködésében elkészült a „Tájékozottan Budapesten" című információs kiadvány magyar, angol, német, olasz és francia nyelveken.  A BRFK és a Budapesti Tuzrisztikai Hivatal közös sajtótájékoztatón ismertették a rendőrség és a Hivatal együttműködését a külföldiak számára is elfogadható, a budapestiek számára is élhető fővárosi rend kialakításában.

tájékozottan budapestenTájékozottan Budapesten 

A BTH és a BRFK együttműködésében elkészült a „Tájékozottan Budapesten" című információs kiadvány magyar, angol, német, olasz és francia nyelveken.  A BRFK és a Budapesti Tuzrisztikai Hivatal közös sajtótájékoztatón ismertették a rendőrség és a Hivatal együttműködését a külföldiak számára is elfogadható, a budapestiek számára is élhető fővárosi rend kialakításában.

20080704334aa.thumbnailA sajtótájékoztatót Fekete László a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató KHT ügyvezetője, Ikvai Szabó Imre Budapest főpolgármester helyettese, valamint Dr Tóth Gábor rendőrtábornok, Budapest rendőrfőkapitánya tartotta.

dr tóth gábor rendőrtábornok, budapest rendőrfőkapitányaDr Tóth Gábor rendőrtábornok, Budapest rendőrfőkapitányaErre nagyon nagy szükség is van. A grafittizők elrondítjáka várost, az aluljárók szubkultúrája pedig elüldözi a normális polgárokat. Ieg sok teendő van a BKV ellenőrök viselkedésének megregulázására is, mint kérdésünkre elmondották: Tanfolyamokat tartanak a számukra. De a szakmának semmilyen presztizse sincs. ( Erre most jöttek csak rá, ebben kialakult elnnőri szubkultúrában?! a szerk megjegyzése) Igyekznek kiszűrni az agressziveket. A tájékozatlan külföldiek számára különös eljárásrendet alakítottak ki: többnyelvű tájékoztató+ 1 db vonaljegy megvásárlása. Az ellenőrök a tapasztalatok alapján ezt nem nagyon alkalmazzák. Szerkesztőségünk az Index Tékozló Homár rovatát és a BKV-val foglalkozó blogokat ajánlotta az Illetékesek szíves figyelmébe. Mert a helyzet – a MÁV Keletiben lévő nemzetközi jegypénztárával és a pakoló ellnőrőkkel együtt alaposan lejáratja Magyarországot. Amit nyerunk marketingen itt kamatos kamattal elvesztjük.

A BTH Kht. a rendőrséggel közösen évente frissíti és adja ki (legelőször 2004-ben) a figyelemfelkeltő leporellót, melynek célja, hogy a hazai és külföldi turistákat praktikus tanácsokkal, segítse Budapesti tartózkodásuk idején, s ezáltal zavartalanul évezhessék pihenésüket.

A 210 ezer példányban kiadott prospektus naprakészen és részletesen bemutatja a budapesti tömegközlekedés sajátosságait, a valutaváltással, vendéglátóhelyekkel és a taxikkal kapcsolatos lényeges tudnivalókat, a parkolási szabályokat, valamint tartalmazza az alapvető segélyhívó és egyéb rendőrségi telefonszámokat, illetve a budapesti Tourinform irodák és információs számok listáját is. Idén új fejezettel is bővült az információs brosúra; külön részben ismertetik a repülőtérről a városközpontba történő bejutás különböző lehetőségeit.

A kiadvány megtalálható minden budapesti Tourinform Irodában, a legnagyobb turisztikai csomópontokon, a nagyobb beutaztató irodákban, a kereskedelmi szálláshelyeken, valamint a terjesztésben a járőrök és kapitányságok közreműködésével maga a Budapesti Rendőr-főkapitányság is részt vesz, amely a szezonra további bűnmegelőzési intézkedésekkel és akciókkal is készül. 

A BTH Kht. kiemelt jelentőséggel kezeli a BRFK-val való együttműködést, hiszen a turizmus egyik legfontosabb alapfeltétele a biztonságos környezet.                                                                      

Budapest a magyar idegenforgalom húzóereje, egyben az ország közigazgatási, gazdasági, kulturális és tudományos központja, a közel ezer műemlékkel, két világörökséggel, több, mint kétszáz múzeummal és galériával, természeti értékeivel évről-évre egyre több külföldi és magyar turistát, és ennek nemkívánatos kísérő jelenségeként, jogsértőt vonz.

A Budapesti rendőr-főkapitányság arra törekszik, hogy a főváros biztonságát szavatolja, ezáltal Magyarországot, a fővárost a külföldi turisták számára vonzóvá tegye a 2008-as évben is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a turisztikai idénnyel kapcsolatos feladatokat, mozgóőrhelyek felállításával, illetve visszatérő ellenőrzéssel biztosítja a folyamatos rendőri jelenlétet a fővárosban, illetve fokozott és összehangolt bűnügyi-ifjúságvédelmi, közrendvédelmi és idegenrendészeti ellenőrzéseket szervez együttműködésben a társszervekkel.

A Budapest Rendőrfőkapitánya által elrendelt, június végén és július elején zajló fokozott ellenőrzés keretében a rendőrök ellenőrzik Budapest turisztikailag frekventál területeit is.

A BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht.-val kötött együttműködési megállapodása alapján az V. kerületben, a Sütő utcában található Tourinform Irodában, naponta 8 órától 20 óráig idegen nyelvet beszélő rendőrök teljesítenek szolgálatot.

A „szállodai kapcsolattartó rendszer" keretében a kerületi kapitányságok állományából kijelölt kapcsolattartók a szállodákkal, panziókkal állnak összeköttetésben, valamint idegen nyelvet beszélő diákok (július és augusztus hónapban 15-15 fő) segítik a rendőrség munkáját a turisztikailag frekventált területeken.

A BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. és a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésében idén is elkészült „Tájékozottan Budapesten" című kiadvány, amely öt nyelven (angol, francia, olasz, német és magyar), 210.000 példányban jelenik meg. A kiadvány célja a külföldi turisták megismertetése a tömegközlekedés, a parkolás, a pénzváltás, az éttermi fogyasztások alkalmával felmerülő veszélyekkel, valamint tájékoztatást ad a hazánkban használatos rendőri egyenruházatról, illetve az áldozatvédelmi lehetőségekről. Az idei évben egy új fejezettel is bővült a kiadvány, külön részben kerülnek ismertetésre a repülőtérről a városközpontba történő bejutás különböző lehetőségei. A tájékoztatók a főváros idegenforgalmilag frekventált kerületiben (I., V., VI., VII., VIII., XI., XIII., XIV., RIK, Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság) a kapitányságokat felkereső turisták rendelkezésére állnak a nap 24 órájában, továbbá a fővárosi tourinform irodákban, valamint a kereskedelmi szálláshelyeken is.

A Bűnmegelőzési Osztály idegen nyelvet beszélő munkatársai Budapest idegenforgalmilag frekventált pontjain, szállodákban és azok környékén a kapcsolatteremtést szorgalmazzák majd az állampolgárokkal, turistákkal azért, hogy őket preventív szempontból hasznos információkkal lássák el. A projektet a Turisztikai Szolgáltató Kht. magyar és idegen nyelvű szórólapokkal és színes kiadványokkal támogatja.

A rendőrkapitányságok ügyeletei megkülönböztetett figyelmet fordítanak a külföldi állampolgárok bejelentéseire, panaszaik felvételére, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények esetén az elsődleges nyomozati cselekmények soron kívül kerülnek végrehajtásra.

Folyamatos a rendőri jelenlét posztos rendőri helyek felállításával és gyalogos járőrszolgálattal a Budai Várban, a történelmi Belváros területén, a Citadellán, a Margitszigeten, a Bazilikánál, a Hősök terén és a Városligetben, valamint fokozott ellenőrzés alatt áll a nagy vasúti pályaudvarok, metróaluljárók környéke, illetve a főváros egyéb frekventált helyei.

A Bevetési Főosztály munkatársai fokozottan ellenőrzik, és mélységi ellenőrzéseket hajtanak végre a pályaudvarokon, a nemzetközi vonatokon, az autópályák be- és kivezető szakaszán, valamint a főútvonalakon.

A külföldieket érintő közlekedési balesetek bekövetkezésekor a helyszíni szemle soron kívül kerül végrehajtásra, valamint a Közlekedésrendészeti Főosztály motoros járőrei folyamatosan ellenőrzik az autópályák be- és kivezető szakaszát, és segítik a forgalom folyamatosságának megtartását.

Térfigyelő kamerák segítik a rendőri munkát a Várban, a Belvárosban, a Hősök terén és a Városliget egy részén, valamint a Nyugati- és a Keleti pályaudvaron.

Az idei évben is visszatérő ellenőrzésekre és hatékony intézkedésekre kerül sor azokon a helyeken, ahol jellemző a közvéleményt irritáló személyek – koldusok, hajléktalanok, szélvédőmosók, engedély nélküli árusok, tiltott szerencsejáték szervezők – megjelenése.

2007-es év eredményei

A tavalyi évben a fővárosi közterületek engedély nélküli árusaival, a zsebtolvajokkal, a kéregetőkkel, valamint a köztéri szabálytalankodókkal szemben a BRFK és a Fővárosi Közterület Felügyelet 2007. június végétől akciósorozatot indított, melyben összesen 408 rendőr és 402 közterület felügyelő vett részt. Az akciósorozat eredményeként 45 fő került elfogásra, 69 főt állítottak elő a rendőrök és 37 darab szabálysértési feljelentést tettek.

A BRFK és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség munkatársai 2007. július 19-20-án, valamint augusztus 29-30-án átfogóan ellenőrizték az útkereszteződésekben felbukkanó reklámterjesztőket és munkaadóikat. Az akciók célja a munkaadók figyelmének felhívása volt az ilyen tevékenység folytatásának szabálytalanságára és veszélyére. Az ellenőrzésben 34 rendőr és 25 munkaügyi felügyelő vett részt, összesen 93 munkavállalót és 45 munkáltatót ellenőriztek, 36 esetben összesen 9.150.00 forint értékben szabtak ki munkaügyi bírságot és 3 eltiltó határozat született.

Sajnos évről-évre visszatérően előfordulnak olyan esetek, amikor jellemzően külföldi állampolgárokat indokolatlanul magas számlák kiállításával károsítanak meg, a 2007-es idegenforgalmi szezonban 45 bejelentést tettek a magas számlák miatt, ezek közül 34 esetben került sor helyszíni rendőri intézkedésre, 11 esetben pedig a rendőrkapitányságon tettek bejelentést. Az esetek többségében a tényállás tisztázását követően az érintettek kiegyenlítették a számlákat, és tájékoztatást kaptak arról, hogy sérelmeiket polgári peres úton érvényesíthetik.

Az érintett kerületi rendőrkapitányságok akcióin túl sor került az éjszakai szórakozóhelyek összehangolt ellenőrzésére az APEH és a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség munkatársainak bevonásával. Az akciókban összesen 54 rendőr, 8 munkaügyi felügyelő és 10 APEH ellenőr vett részt.

Az ellenőrzések során 3 esetben történt előállítás és 7 szabálysértési feljelentés született.

Az idegenforgalmi szezonban jelentősen megnövekszik a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság feladata, 2007-ben 4678 intézkedést foganatosítottak a vízirendőrök, vízbefulladás miatt 14 esetben, holttest kifogása miatt 33 alkalommal intézkedtek, és 18 sikeres vízből mentést hajtottak végre.

A BRFK Bűnügyi Főosztály I. Gépjármű Bűnözés Elleni Osztálya  10 alkalommal szervezett fokozott ellenőrzést a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek elfogására, a bűncselekmények megelőzésére. A fokozott ellenőrzések során egy elhagyatott, körözött gépjárművet leltek fel.

A BRFK Bűnügyi Főosztály I. Betörési Osztálya 32 alkalommal szervezett akciót a zseblopások elkövetőinek elfogására, illetve az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére. Az akciók során összesen 74 fő került elfogásra, és 4 fővel szemben intézkedtek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt.

A kerületi fokozott ellenőrzések során összesen 5077 személyt igazoltattak, 1881 darab járművet ellenőriztek, hatályos körözés alapján 525 főt fogtak el, illetve egyéb okból 93 főt állítottak elő a rendőrök.

A nyári hónapokban több európai hírű rendezvénynek ad otthont Budapest, melyek közül kiemelt figyelmet érdemel a Sziget Fesztivál. 2007-ben 415.000 fő – 30 ezer fővel több, mint tavaly – vett részt a fesztiválon. A jogsértések legnagyobb számát, mely a látogatók számával arányosan növekedett, a sátorból történő lopás valósította meg, ezt követte a zseblopás, az alkalmi lopás és a gépjármű feltörés. Pozitívum, hogy a fesztivál ideje alatt rablás, illetve kiemelt rendkívüli esemény nem történt.

A 2007-es év januárja és szeptembere közötti időszakot vizsgálva az ismertté vált bűncselekmények száma összességében 11,7 %-kal, 87. 448-ról 77.232-re  csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2006. azonos időszakához viszonyítva a külföldi természetes személyek sérelmére elkövetett ismertté vált közvádas bűncselekmények száma számottevően nem változott, a sértettek száma összesen 1263.

A külföldi állampolgárságú sértettek sérelmére elkövetett bűncselekmények számában a legnagyobb arányú csökkenés a X. kerületben volt, míg a legnagyobb növekedés a XIX. kerületben mutatható ki.

A sértett külföldi személyek származását tekintve megállapítható, hogy a bűncselekmények közül 990-et Európából, 146-ot Ázsiából, 11-et Afrikából, 85-öt Amerikából, 31-et Ausztráliából és Óceániából érkező személy ellen követtek el.

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett ismertté vált bűncselekmények közül – számát tekintve – első helyen a lopás áll.

A külföldi személyek által elkövetett bűncselekmények száma 25,1 %-kal csökkent.

Jó tanácsok turisták számára

  1. Érkezéskor a forgalmas pályaudvarokon, buszállomásokon és a repülőtéren ne tévessze szem elől a csomagjait, és azokat soha ne hagyja őrizetlenül!
  2. Óvakodjon a szolgáltatásaikat a maximált tarifánál jóval magasabb áron kínáló fuvarozóktól, inkább rendeljen autót, vagy a kijáratnál levő taxiállomáson várakozó taxikat vegye igénybe!
  3. A tömegközlekedési eszközök a zsebtolvajok közkedvelt helyszínei, mivel a tömegben észrevétlenül foszthatják meg az utazókat értékeiktől, pénztárcájuktól, ezért azokat lehetőség szerint belső vagy oldalzsebeiben hordja, nagyobb összeget lehetőség szerint ne vigyen magával, vagy több helyen szétosztva tartsa! Figyeljen arra, hogy iratai ne lógjanak ki a zsebéből és a táskáját mindig tartsa szorosan magánál, bezárt állapotban!
  4. Valutáját soha ne az utcán, pályaudvarok mellett megforduló, illegális pénzváltó személyeknél váltsa át, még akkor se, ha kedvezőbb árfolyamot kínálnak, mert könnyen csalás áldozataivá válhatnak!
  5. Amennyiben gépkocsival indul városnézésre, azt mindig zárja le, soha ne hagyjon benne értékeket, és magnóját vagy annak előlapját minden esetben vegye ki az autóból! Javasoljuk, hogy kapcsolja be a riasztó- és indításgátló berendezést, és lehetőség szerint őrzött parkolóban hagyja a gépkocsit! Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis jogsértés áldozatává válik, haladéktalanul tegyen részletes bejelentést!
  6. Bármilyen problémája adódna, forduljon a legközelebbi rendőrhöz! Felhívjuk a fegyelmét arra, hogy vigyázzon az álrendőrökkel, akik „Police Tourist" szavakat hangoztatva az önnél levő készpénzt, bankkártyát szeretnék ellenőrizni! Ilyen esetben tagadja meg iratai átadását, és kérjen segítséget a rendőröktől!
  7. Bármilyen rendőri segítséget igénylő problémája esetén hívja az ingyenes 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét, ahol arról is felvilágosítást kap, hogy hol tehet idegen nyelven feljelentést, bejelentést! Amennyiben bármilyen okból rendőri eljárás érintettjévé válik, az eljáró hatóságon keresztül kérjen konzuli segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.