2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új helyszínen, megújult „képességekkel” mutatkozik be az Ability Park

13 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/14840"></a></span><span class="inline left"><a href="/node/14856"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ability.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.abilitypark.hu/" title="http://www.abilitypark.hu/" width="61" height="100" /></a><span style="width: 59px" class="caption"><strong><a href="http://www.abilitypark.hu/">http://www.abilitypark.hu/</a> </strong></span></span>  <p>2008. június 25-től a város központjában nyitotta meg kapuit az Ability Park állandó kiállítása, mely az új lehetőségeket kínáló helyszín mellett megújult játékparkkal és számos újdonsággal várja az érdeklődőket. </p><p> 

http://www.abilitypark.hu/http://www.abilitypark.hu/  

2008. június 25-től a város központjában nyitotta meg kapuit az Ability Park állandó kiállítása, mely az új lehetőségeket kínáló helyszín mellett megújult játékparkkal és számos újdonsággal várja az érdeklődőket.

 

http://www.abilitypark.hu/http://www.abilitypark.hu/  

2008. június 25-től a város központjában nyitotta meg kapuit az Ability Park állandó kiállítása, mely az új lehetőségeket kínáló helyszín mellett megújult játékparkkal és számos újdonsággal várja az érdeklődőket.

 

Nagy Géza, az Ability Park elnöke bejelentette az elkövetkező időszak programjait és képzési terveit, melyeket „Az év támogatottja 2008" program keretein belül, minimum 40 000 000 forint támogatásból valósít meg a Student Service Egyesület, az Ability Park működtetője. 6 év, 250 rendezvény, több mint 250 000 látogató… és az elkövetkezendő 10 év az új helyszínen

A „régi-új" Ability Park

6 év alatt több mint 250 kisebb és nagyobb rendezvényt szervezett meg és bonyolított le az Ability Park országszerte, és több mint 250 000 látogató próbálta ki a Park interaktív játékait.

a park vezetőiA park vezetőiA 2002-ben induló, akkor még változó helyszíneken működő Ability Parkot abból a megfontolásból hozták létre kitalálói, hogy a tematikus élményparkok iránti vágyat és a játék szeretetét szórakoztató és interaktív módon kapcsolják össze a fogyatékos személyekkel szemben tanúsított társadalmi attitűd-formálás igényével. „Az Ability Park megalakulása óta játékos formában próbálja megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteit. „Célunk, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok által bemutatott játékok segítségével a park valamennyi korosztály számára élvezhetően és megérthetően mozdítsa elő a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást. Illetve a fogyatékos személyek képességeinek, lehetőségeinek és igényeinek érthető, megélhető formában történő bemutatásával megpróbálja elérni, hogy a közönyt, idegenkedést és sajnálkozást együttérzés és megbecsülés váltsa fel" – mondta el Nagy Géza, az Ability Park elnöke.

4 hazai és 2 nemzetközi elismerés 2002 óta.

dóra krisztina és vörös szabolcsDóra Krisztina és Vörös SzabolcsA megfogalmazott célokat szem előtt tartva a park önálló kiállításként mutatkozik be júniustól. Az új környezet a város szívében lehetőséget biztosít arra, hogy a megújult játékok a hét majdnem minden napján rendelkezésre álljanak a közönség számára, illetve hogy a szakmai műhelyben az Ability Park munkatársai újabb és újabb ötleteken tudjanak dolgozni. A Dessewfy utca 18-20. szám alatt megtalálható kétszintes épület még nagyobb játéktér kialakítását teszi lehetővé, melyet a már eddigiekben is megszokott módon látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok vezetésével lehet kipróbálni.

"102 főt foglalkoztat az Egyesület, ebből 85 fő megváltozott munkaképességű, fogyatékos ember."

Ability Park – A képességek próbája

nagy gézaNagy GézaHazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív élményparkunk, az Ability Park játékos formában próbálja megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteit. Célunk, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok által bemutatott játékok segítségével a park valamennyi korosztály számára élvezhetően és megérthetően mozdítsa elő a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást, mindenekelőtt pedig tartalmas és örömteli élményt nyújtson mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára akarja tenni képességeit.

megnyitó sajtótájékoztatóMegnyitó sajtótájékoztatóA 2002-ben induló, akkor még változó helyszíneken működő Ability Parkot abból a megfontolásból hozták létre kitalálói, hogy a tematikus élményparkok iránti vágyat és a játék szeretetét szórakoztató és interaktív módon kapcsolják össze a fogyatékos személyekkel szemben tanúsított társadalmi attitűd-formálás igényével. A park a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletváltást akarja elősegíteni, illetve a fogyatékos személyek képességeinek, lehetőségeinek és igényeinek érthető, megélhető formában történő bemutatásával megpróbálja elérni, hogy a közönyt, idegenkedést és sajnálkozást együttérzés és megbecsülés váltsa fel.

Az Ability Park komplex esélyegyenlőségi projekt: képzési és oktatási programjaival egyfelől megpróbálja a különböző szakmák (építészet, oktatás, média, informatika) nyelvére lefordítani a fogyatékos emberek problémáit, és rávilágít arra, hogy a fogyatékos ügy inkább technikai, mint szociális kérdés. Másfelől foglalkoztatási program, a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok alkalmazásával ugyanis jelentős szerepet vállal a fogyatékos emberek munkahelyi rehabilitációjában. Végül, de nem utolsó sorban pedig turisztikai látványosság, amely az állandó helyszínek és egyéb logikai-ügyességi játékok, illetve műhelyek és információs szolgáltatások segítségével tartalmas és örömteli élményt nyújt mindenkinek, aki játszani és szórakozni szeretne, vagy épp próbára akarja tenni képességeit. 

dóra krisztinaDóra KrisztinaAz Ability Park 2002 óta számos rendezvényen (Sziget Fesztivál, Sportsziget, Gyereksziget) vett részt, hetekig látogatható volt a Millenáris Parkban, és több száz vidéki programot szervezett. A Magyar Formatervezési Díj mellett 2003-ban elnyerte a WYBA (World Young Business Achiever Award) társadalmi felelősségvállalásban nyújtott kiemelkedő szerepért járó különdíját, illetve 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendje Lovagkereszt díját és a Pannon Példakép Alapítvány díját. Megalakulása óta több mint 250 ezer látogatója volt, 2007 februárjától pedig egy éven keresztül állandó kiállításként működött a Jövő Háza Központban (Millenáris Park).

2008 júniusában a Park állandó, önálló helyszínre költözött a VI. kerület, Dessewffy u. 18-20. számba, mely hétfő kivételével minden nap nyitva tart az érdeklődőknek.

Játékok, ahol mindenki megtudhatja mire képes

Sötét ügyek – vaklabirintus:

boltBoltAz elsötétített labirintusban a játék erejéig egy detektívregény szereplőivé válhatunk. Feladatunk a következő: el kell mennünk egy Sam Hero nevű magándetektív lakására – az elsötétített lakásbelsőbe – és elhozni, illetve elrendezni néhány dolgot, hogy megoldjuk Sam problémáit és felmentsük az ellene felhozott vádak alól. Mivel a lakás megfigyelés alatt áll, nem kapcsolhatunk villanyt, és teljes sötétségben kell megoldanunk a változatos feladatokat.

Csodaváros:

Csodaváros az értelmi fogyatékosok ötletei alapján felépített város bolttal és postával, ahol nekünk kell megfejteni az adott intézmény (fogyatékos gyermekek által létrehozott) szabályrendszerét.  

Kerekesszékes akadálypálya:

Következő labirintusunk egy akadálymentes gyorsasági-ügyességi pálya, amelyen kerekesszékes animátorok segítségével, kerekesszékben ülve kell végigmennünk és próbára tenni ügyességünket.

Jeltér – jelnyelvi játékok:

ez is szituációEz is szituációA Jeltérben kipróbálhatjuk a különböző témákra és szabályokra épülő jelnyelvi játékokat, amelyek a siketek gondolkodását meghatározó vizuális logikát mutatják be (például a daktil memoryt, ami a jelnyelvi ujjábécé és a magyar ábécé összepárosítására épül), siket animátorok segítségével pedig elsajátíthatjuk a jelnyelvi ábécé alapjait is.

Játéktár – érzékszervi játékok:

Apró tégelyekbe helyezett illatminták, illetve tapintásra, szaglásra és hallásra alapuló memóriajátékok várnak minket a Játéktárban.

Ajtók terme:

Következő helyszínünk egy olyan terem, amelynek belső ajtaján nincs kilincs, a kijáratot pedig egy számzáras lakat zárja le. A tapintással és szaglással kapcsolatos játékok során egy számkódhoz juthatunk, és ennek segítségével tudjuk kinyitni a lakatot. 

Csak egy maradhat:

postaPostaFogyatékos ügyi totónk nem más, mint egy műveltségi vetélkedő, amelynek minden kérdése kapcsolatban áll a fogyatékos emberekkel. A képzőművészethez, zenéhez, irodalomhoz, történelemhez, oktatáshoz és sporthoz kapcsolódó kérdések során nyolc fokozatosan nehezedő szint alatt kell minél jobban teljesítenünk. Mivel kieséses rendszer van, az győz, aki utolsónak marad benn a játékban, illetve teljesíti mind a nyolc szintet.

Rendszerető rendszerező:

Az autista emberekkel kapcsolatos játékok során egy rendszerető gengszter napirendjét kell összeállítanunk, illetve a szétszabdalt Hamupipőkét összeraknunk. A játék során megismerkedhetünk az autista emberek tanulási nehézségeivel és megtanulhatjuk azt is, hogyan segíthetünk nekik.

Ability Park: „Az év támogatottja 2008" nyertese

játszva tanulniJátszva tanulni„Az év támogatottja" pályázat minimum támogatási összege 40 000 000 forint.

A Tesco áruházlánc 2003-ban indította útjára hagyománytermető céllal „Az év támogatottja" programot, melyhez idén a Procter&Gamble számos márkája is csatlakozott. A támogatás keretében a két nemzetközi cég minimum 20-20 millió forintot adományoz az Ability Parknak, melyből közös, 2009 májusáig tartó programsorozatukat kívánják megvalósítani. Az egyéves program egyik legjelentősebb eleme az a road-show, melynek keretén belül az Ability Park 15 magyarországi Tesco áruházban mutatja be a park interaktív játékait.

A Tesco áruházak vásárlói összesen 8 hét alatt bármely Procter&Gamble termék árának 1%-val hozzájárulhatnak az Ability Park támogatási összegéhez

2008. június 20. és július 17., illetve augusztus 15. és szeptember 11. között a vásárlók hozzájárulhatnak a 40 millió forintos támogatáshoz, sőt növelhetik azt, hiszen ha bármilyen Procter&Gamble terméket vásárolnak a Tesco áruházakban, a megvásárolt termékek árának 1 százalékával gyarapíthatják az Ability Parknak szánt támogatási összeget.

érzékfejlesztéshez vezetÉrzékfejlesztéshez vezet„Az év támogatottja 2008" keretében megvalósuló Ability Park programok 4 nagyobb részből tevődnek össze:

  • Az Ability Park és 15 magyarországi Tesco áruház közös rendezvénysorozata, mely során a  road-show helyszínein bemutatjuk a park által kínált lehetőségeket.

Az országjáró road-show 2008 szeptemberétől 2009 májusáig tart. Az utazó kiállítás számos vidéki települést, kis- és nagyvárost érint.

A Tesco áruházakban felállítják az Ability Park interaktív játékait, melyeket bármely érdeklődő kipróbálhat, aki ellátogat az áruházba. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen egy vak, siket vagy éppen mozgássérült ember mindennapi élete, próbára tehetik képességeiket, ügyességüket.

·        Ügyfélszolgálati és ergonómiai akadálymentesítési képzés megvalósítása a Tesco és a Procter&Gamble munkatársai számára, amelynek során a Tesco és a Procter&Gamble alkalmazottjai elsajátíthatják a speciális igényű ügyfelek kiszolgálásának technikáit, az Ability Park eszköztára pedig újabb képzési modullal bővül.

  • Az Ability Park állandó kiállításán Tesco- és Procter&Gamble-sarok kialakítása („A minőség elérhető")

Az Ability Park a képzési és oktatási programjaival egyfelől a különböző szakmák (építészet, oktatás, média, informatika) nyelvére próbálja meg lefordítani a fogyatékos emberek problémáit, és rávilágít arra, hogy a fogyatékos ügy inkább technikai, mint szociális kérdés.

  • Havi 250 db ingyenes családi jegy rendelkezésre bocsátása az Ability Park állandó kiállítására az első 250 vásárlónak, aki a Tesco áruházak valamelyikében Procter&Gamble termékeket vásárol.

„Az év támogatottja" program

kerekesszék tanpályaKerekesszék tanpálya„Az év támogatottja" programot 2003-ban hagyományteremtő céllal indította útjára az Tesco áruházlánc Magyarországon.

A program célja a bármilyen szempontból hátrányos helyzetű, beteg gyermekek, felnőttek illetve idősek támogatása, helyzetük javítása. A cél elérésének érdekében minden évben olyan együttműködő szervezetet keresnek, amelynek országos szintű kapcsolatrendszere van az ilyen gyermekeket, felnőtteket illetve időseket ellátó intézményekkel.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a program keretében évente maximum egy pályázót támogat, a támogatás összege 20 millió forint, melyet az áruházlánc biztosít a pályázat nyertesének. Ebben az évben a Procter&Gamble is az ügy mellé állt, szintén legalább 20 millió forintos adománnyal. A promóciós időszakban a Tesco vásárlói is hozzájárulhatnak a támogatási összeg növeléséhez, minden a Tesco-ban vásárolt Procter&Gamble termék árának 1%-ával.

A korábbi évek támogatottjai

komoly összpontosítássalKomoly összpontosítással2003-ban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapta a támogatást, melynek segítségével az adomány 6 város 15 intézményébe jutott el, s hozzájárult az adott intézmény legfőbb szükségleteihez.

2004-ben az Aranyág Alapítványt választották ki a pályázók közül. Az alapítványon keresztül 9 város 13 intézményébe jutott a támogatásból, és segített beteg gyermekek ezrein. Az Aranyág Alapítvány közreműködésével 2004 júliusa és 2005 májusa között budapesti, győri, kaposvári, miskolci, nyíregyházi, pécsi, szombathelyi, tatabányai és veszprémi kórházak gyermek- és csecsemőosztályai, szociális intézményei és szeretetotthonai juthattak hozzá a működésükhöz nélkülözhetetlen eszközökhöz és anyagi támogatáshoz.

2005-ben a Mosoly Alapítvány nyerte el a díjat. A támogatásból különböző programokat szervezett, a gyermekek lelki rehabilitációját tűzte ki célul. A Tesco áruházak parkolójában alkotó napot hirdetett meg, míg Győrben ép, daganatos beteg, értelmi fogyatékos és állami gondozott gyerekek együtt készítettek mandalákat. Siófokon drámapedagógiai foglalkozássorozatot tartottak, melyek célja a kultúra, az etika, az erkölcs közvetítése volt mesén keresztül. Az alapítvány támogatója a Bátor Tábornak is, ahol több turnusban adtak és adnak folyamatosan lehetőséget cukorbeteg és daganatos gyermekeknek a rekreációra.

épen sem egyszerűÉpen sem egyszerűA Kézenfogva Alapítvány lett a 2006-os pályázat nyertese. Az alapítványt támogatva az értelmi- és halmozottan fogyatékos gyermekek, felnőttek helyzetén kívánt a Tesco javítani. Ezt a célt közösen, elsősorban a közvélemény-formálás eszközével kívánta elérni, annak érdekében, hogy a társadalom elfogadóbb legyen a fogyatékos emberek iránt. Országos kampányok elindításával próbálta a társadalom szélesebb rétegeinek érzékenységét és figyelmét növelni.

A pályázatot 2007-ben a Salva Vita Alapítvány nyerte meg. Az Alapítvány és a Tesco között már évek óta folyik együttműködés sérült emberek foglalkoztatása kapcsán. 2007-2008-ban a Tesco-Global Áruházak Zrt. „Az év támogatottja" programja keretében a Salva Vita Alapítvány által korábban iskolai program modulként kidolgozott, később családban élő, értelmi sérült felnőttekre adaptált Munkahelyi Gyakorlat program országos terjesztését támogatja. Az Alapítvány által megvalósítani kívánt "Felkészülni… Rajt! Cél: a munka" program ugyanis egyedülálló módon nemcsak egy társadalmi tudatformálást elősegítő kampány, hanem egyben a sérült emberek elhelyezkedését elősegítő gyakorlatorientált, komplex, országos hatókörű képzési program. A két szervezet mostani együttműködése azért is újszerű, mert a Tesco-Global Áruházak Zrt. ezúttal nemcsak a több tízmillió forintos pályázati összeggel, hanem a programban való aktív részvételével is támogatja a célok megvalósulását.

Foto: Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.