2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Találkozz Európával és hagyj üzenetet Európának a Szigeten!

7 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42255"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a56.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>2010. augusztus 11-én a kora délutáni órákban került sor a Sziget Fesztiválon a European Meeting Point,,Találkozz Európával" sátor megnyitására és a European Tree képzőművészeti alkotás felavatására. </p><p> 

  a56.thumbnail

2010. augusztus 11-én a kora délutáni órákban került sor a Sziget Fesztiválon a European Meeting Point,,Találkozz Európával" sátor megnyitására és a European Tree képzőművészeti alkotás felavatására.

 

  a56.thumbnail

2010. augusztus 11-én a kora délutáni órákban került sor a Sziget Fesztiválon a European Meeting Point,,Találkozz Európával" sátor megnyitására és a European Tree képzőművészeti alkotás felavatására.

 

a%20(1)28.thumbnailAz ünnepélyes eseményen Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda ügyvezető igazgatója, Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja, Kovács Zoltán államtitkár, Olivier Alsteens a Belga Királyság Miniszterelnöki Hivatala Kommunikációs Igazgatósága főigazgatója és Szép Fruzsina programigazgató köszöntötte a jelenlévőket és ismertették a célkitűzéseket.

Európai kulturális programok a Szigeten

 – Trió Fókusz

a%20(2)25.thumbnailAz Európai Unió elnöksége alatt, 2010 januárja és 2011 júliusa között három ország (Spanyolország, Belgium és Magyarország) adja egymásnak a stafétabotot. 2011. január 1. és Június 30. között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját. A Trió elnökség kapcsán a Sziget programszervezői meghívtak számos kiváló spanyol, belga és magyar előadót, hogy az Európában egyedülálló rendezvényen hangsúlyosan mutathassák be kortárs művészeti életüket. A Sziget EU Trió Fókusz programjában több közös produkciót hoztak létre, melyek a fesztiválon láthatóak és élhetőek át először.

a pékekA pékekA kiemelt helyszín nem titkoltan Magyarország 2011-es EU-elnökségére is szeretné felhívni a figyelmét annak a kb. 400 000 szigetlakónak, akik ebben a 7 napban megfordulnak nálunk. Szeretnék bebizonyítani a Szigeten, mint a világ minden sarkában ismert „Hungarikumnak" a példáján keresztül, hogy egy olyan országban élünk, amely nyitott, büszke kultúrájára, és magáénak érzi az Európai Unió egyetemes értékeit.

a zenekarA zenekarA hét során számos helyszínen, színpadon találkozhatnak ennek a három országnak (Spanyolország, Belgium, Magyarország) a művészeivel, amelyet bő egy év munkájával választott ki a Sziget programszervező csapata, együttműködve a Trió elnökséget alkotó országokkal és az Európai Unióval. Mivel az idei Sziget éppen a belga soros EU-elnökség idejére esik, így az EU Trió-programoknál kiemelten „fókuszáltunk" a Belgiumból érkező fellépőkre.
 

European Meeting Point – „Találkozz Európával!"

a zenekarA zenekarEzt a helyszínt a három érintett kormány, az Európai Bizottság és az Európai Parlament támogatásával hozta létre a Sziget Nyitott, befogadó, sokszínű, izgalmas, és egyben interaktív találkozóhely, információbázis és óriási buli a „Madrid-Brüsszel-Budapest" fókusszal.

a zenekarA zenekarA European Meeting Point közvetlenül a Hungarikum falu mellett található, ezzel is szimbolizálva az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a Trió Elnökség egyik országa. Ezen a helyszínen működik majd augusztus 9 – 16. között az Európai Konzulátus (EU4U) is, ahová a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak, valamint a sátorban kapott helyet az a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Sziget által szervezett számos program és nyereményjáték.
 

European Trio Tree – „Hagyj üzenetet Európának"!

european meeting pointEuropean Meeting PointA European Meeting Point előtt a Trió országok fiatal képzőművészei (3 spanyol, 3 belga, 3 magyar) egy képzőművészeti alkotást hoztak létre a Sziget számára. (Andres Galeano (E) Interaktív performansz, Liobet & Pons (E) Interaktív installáció a közönség bevonásával, Boris Sverlow (B) & Ben Dierckx (B) Interaktív installáció, Rein Vyncke (B) festészeti akció a közönség bevonásával, Ungor Tamás (H) installáció, Kis Aba Regő (H), Tubakos Ádám (H) kutatás és installáció a közönség bevonásával, Kuzo (H/D/VE) művészeti vezető).

european trio tree - részletEuropean Trio Tree – részletA European Trio Tree egy fát ábrázoló kortárs műalkotás, amely egyszerre helyet ad és közösségi élményt nyújt. Az installáción keresztül a szigetlakók írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak és Európának. Az üzenetek, gondolatok azonnal olvashatóak a www.facebook.com/EU-Trio-Tree  oldalon.

kovács zoltánKovács ZoltánA projekt gondolatisága két vezérelv mentén szökkent szárba:

  • Európa soknemzetiségű országainak problémái: migráció, munkanélküliség, identitásválság, útkeresés a közös Európában, illetve
  • a problémákból kivezető megoldások keresése: határok szabad átjárhatóságának joga, tolerancia, közös kulturális gyökerek ápolása, szellemi és gazdasági szabadság, munkavégzéshez való egyetemes jog garantálása.

olivier alsteensOlivier AlsteensEzek lehetnek azok a közös gondolatok, amelyek mentén egy ilyen fesztiválon is értelmet nyerhet, és tartalommal gazdagodhat egy ilyen kezdeményezés.
 

Vita-szervíz:

Fontos kiemelni a programban a Vita-szerviz című programelemet, amelynek lényege, hogy aktivitásra ösztönözze a fiatalokat, megtanítsa őket vitázni és a vitakultúra javításával hozzájáruljon a demokráciára való neveléshez.

A program keretében (csütörtökön, aug. 12-én) vitabemutatót és egy vitaversenyt szerveznek a látogatóknak, profi trénerek közreműködésével. A téma az EU és a magyar EU elnökség. A résztvevők tételmondatokat kapnak, és ezek mentén kell egymással vitázniuk. A program a Vita-csata elnevezésű, tavaszán megvalósított bizottsági és külügyminisztériumi projekt folytatása.
 

Háttér – Magyarország EU-elnökségi kommunikációja:

Magyarország 2011 első félévében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az EU-elnökség szakpolitikai kommunikációjáért a Külügyminisztérium (KüM), lakossági kommunikációjáért pedig (beleértve a kulturális tartalmakat és az imázs-kommunikációt is) a Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium (KIM) felel. A KIM Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága már dolgozik Magyarország új országmárka-stratégiáján, melyet a „lehetőség" (,‚potential") fogalma köré épít. A stratégia a tervek szerint négy fókuszterületen keresztül pozícionálja újra hazánkat, mint kiemelt „lehetőségeket" rejtő országot. Ezek (1) a zöld gazdaság (the green potential), (2) a kreativitás (the creative potential), (3) a gyógyturizmus (the healing potential), valamint (4) a vállalkozásbarát környezet (the market potential). Az Államtitkárság tervei szerint az Új országmárka-stratégia üzenetei már Magyarország 2011-es EU-elnöksége alatt megjelennek majd.

Állandó program minden nap: meglepetés programok európai parlamenti képviselőkkel, olvasósarok friss külföldi ás hazai folyóiratokkal magazinokkal, WIFI, fotókiállítás,
ingyenes masszázs mindennap 12.00-1600 között, valamint

12.00 – 22.00 EU Trio Tree-programok
12.00 – 19.00 EU-Konzulátus
12.00 – 22.00 Zenés sátornyitás: Mustbeat (H)
12.00 – 16.00 „Madrid-Brüsszel-Budapest" Óriás társasjáték
13.00 – 15.00 EU-Forródrót
14.00 – 17.00 „Find it at Sziget!" – Találd meg a Szigeten!
15.00 – 18.00 „Találkozz Európával!" Kaszinó, Fókusznap játékokkal és ajándékokkal
23.00-04.00 YOUrope DJ & VJ Party (naponta más DJ & VJ)

Az EU-Forródrót témája naponta különböző, többek között: a szegénységről és a kirekesztésről, EU-munkavállalás és ösztöndíj, a Víz a téma, a magyar EU elnökségről.

A Europeari Meeting Point megvalósításában együttműködtek az EU Trió Fókusz partnerintézményei: a Belga Miniszterelnöki Hivatal, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Hungarofest, a budapesti Belga és Spanyol Nagykövetség és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség; továbbá a tagállamok konzulátusai, és a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet, a Madridi Magyar Nagykövetség és a magyarországi Europe Direct irodák.

Az ünnepélyes avatás után kötetlen beszélgetés kezdődött, többen kipróbálták a kaszinót, a játékokat, és belemerültek a European Trio Tree üzeneteinek olvasásába. A jó hangulatról egy belga zenekar magával ragadó stílusú muzsikája gondoskodott, valamint a Hungarikum falu pékségének termékeiből kaptunk ízelítőt.

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.