2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Terminál határok nélkül – A Schengeni váltás a Malév forgalmát is érinti

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11158"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ferihegy2.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ferihegy 2 terminálok Schengen kompatibilisak" title="Ferihegy 2 terminálok Schengen kompatibilisak" width="100" height="76" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Ferihegy 2 terminálok Schengen kompatibilisak</strong></span></span> <p>A schengeni időszámítás az idei nyári menetrend kezdetétől, azaz 2008. március 30-án 00.00 órától lép életbe a ferihegyi repülőtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent. </p><p> 

 ferihegy 2 terminálok schengen kompatibilisakFerihegy 2 terminálok Schengen kompatibilisak

A schengeni időszámítás az idei nyári menetrend kezdetétől, azaz 2008. március 30-án 00.00 órától lép életbe a ferihegyi repülőtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent.

 

 ferihegy 2 terminálok schengen kompatibilisakFerihegy 2 terminálok Schengen kompatibilisak

A schengeni időszámítás az idei nyári menetrend kezdetétől, azaz 2008. március 30-án 00.00 órától lép életbe a ferihegyi repülőtéren, ami a Malév üzemelésében, így utasai számára is változásokat jelent.

 

Ettől az időponttól kezdődően a ferihegyi határokon is megszűnik a határellenőrzés Schengen államokba való utazás esetén. Az új szabályozásnak köszönhetően a Malév a jövőben nem csak 2A terminálról közlekedik. A Schengen országokba induló és onnan érkező járatai továbbra is a 2A-ról, míg a nem schengeni járatai a 2B terminálról üzemelnek.

A Malév kéri utasait, hogy indulás előtt tájékozódjanak, hogy melyik terminálról (A vagy B) indul járatuk, illetve, hogy melyikre fog érkezni, hogy a hozzátartozók is a megfelelő helyen várhassák őket. A magyar nemzeti légitársaság javasolja továbbá utasainak, hogy legalább 2 órával a járat indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Az új rendszer szerint Ferihegy 2A-n, vagyis a Schengen terminálon a forgalom 61%-a, míg a 2B-n, a nem Schengen terminálon, 39%-a bonyolódik majd. A 2A terminálon tehát lényegesen nagyobb forgalom lesz, ami egy check-in pultra a gyakorlatban a korábbinál nagyobb terhelést jelent. Emiatt a járatokra való bejelentkezésnél csúcs időszakokban előfordulhat torlódás. A légitársaság ezért, kéri utasait, hogy használják a 2A terminálon felállított maléves önkiszolgáló check-in automatákat is.

A schengeni üzemelés miatt a Malév repülőgépei gyakran csak külső állóhelyet használhatnak – például, ha a repülőgép Schengen országból érkezik, de nem Schengenbe indul tovább -, ezért utasainknak a jelenleginél gyakrabban kell buszba szállniuk, átszálló utasaink számára pedig az időigényesebb tranzitidő jelenthet majd problémát.

Mivel a Ferihegyi repülőtéren a Malév indítja a legtöbb járatot, és a Malév az egyetlen légitársaság, mely mind a schengeni és nem schengeni országokba üzemel, ezért ez a változás, és minden ezzel járó esetleges kellemetlenség is a Malév utasait érintheti leginkább. A légitársaság számára, a repülőtér ígérete szerint, az átállás még az előttünk álló nyári csúcsforgalomban sem okoz majd jelentős késéseket és utasaink kellő információ birtokában a megszokotthoz hasonló gyors, zökkenőmentes földi kiszolgálás után érhetik el járataink fedélzetét.

Bár a Schengen legkézzelfoghatóbb hatása, hogy megszűnik az útlevél ellenőrzés a schengeni tagállamok közti határok átlépésekor – így a repülőtéren is -, de a check-in pultoknál – az utas azonosítás érdekében – továbbra is kérni fogják az útlevelet vagy személyi igazolványt. A schengeni térségen belül is szükséges az útlevél vagy személyi igazolvány, azt a tagállamok területein annak hatóságai bármikor kérhetik.

Az utas biztonsági ellenőrzés mind a schengeni, mind a nem schengeni terminálon gyakorlatban marad. A Schengen terminál forgalma miatt, a check-in pultok zsúfoltsága mellett, ezen a területen lehet torlódásra számítani a csúcsidőszakokban.

A Malév reméli, hogy a határok nélküli utazás a Ferihegyi repülőtéren is éppoly zökkenőmentes lesz, mint ahogy azt a közutakon már megszokhattunk.

A Malév célállomásai schengeni elosztás szerint

Nem Schengen célállomások 2B Terminál

Schengen célállomások 2A Terminál

Amman

Malaga

Bejrút

Amszterdam

Bangkok

Stockholm

Kairó

Athén

Kolozsvár

Brüsszel

Damaszkusz

Párizs

Dublin

Koppenhága

Genf

Róma

Isztambul

Frankfurt

New York

Göteborg

Kiev

Hamburg

Larnaca

Helsinki

Szentpétervár

Ljubljana

London

Lyon

Odessza

Madrid

Bukarest

München

Peking

Milánó

Pristina

Prága

Szarajevó

Thesszaloniki

Szkopje

Stuttgart

Szófia

Berlin

Moszkva

Velence

Jekatyerinburg

Varsó

Podgorica

 

Marosvásárhely

 

Tirana

 

Tel Aviv

 

Temesvár

 

Várna

 

Toronto

 

Zágráb

 

Zürich

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.