1.1.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat sajtótájékoztatót tartott a 2008 szeptember 25-én a Gong Étteremben, ahol a főirányú sajtó mellett képviseltette magát az alternatív nyilvánosság is. A sajtótájékoztató érdekessége volt, hogy itt mutattak be néhány gránáthüvelyt – lásd képgalériánkat – melyek köszönő viszonyban sincsenek a a rendszeresített és a rendőrség sajtóközleményében megnevezett eszközzel.

 1.1.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat sajtótájékoztatót tartott a 2008 szeptember 25-én a Gong Étteremben, ahol a főirányú sajtó mellett képviseltette magát az alternatív nyilvánosság is. A sajtótájékoztató érdekessége volt, hogy itt mutattak be néhány gránáthüvelyt – lásd képgalériánkat – melyek köszönő viszonyban sincsenek a a rendszeresített és a rendőrség sajtóközleményében megnevezett eszközzel.

A sajtótájékoztatón a Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei ismertették a történelmi igazságtétel aktuális kérdéseit (Kristóf ügy és Képíró Sándor ügyének legújabb fejleményei), a 2006. évi őszi rendőri brutalitáshoz-bírósági jogsértésekhez és a 2007-2008 évi tüntetésekhez kapcsolódó jogvédő munka eredményeit (ezek között: két eset is volt, amikor tömegoszlatásban részt vevő rendőrök azonosítószám alapján mégsem voltak azonosíthatók).

Ez nem hagyott nyomot a helyszínen...: A rendőrök szerint ezt a Skat Shell CS gránátot használták. Ennek nincsen nyoma...Ez nem hagyott nyomot a helyszínen…: A rendőrök szerint ezt a Skat Shell CS gránátot használták. Ennek nincsen nyoma…A 2006 őszi ügyek kapcsán elhangzott: eddig már öt károsult ügyében született a rendőri szerveket összesen 2,5 millió forint kártérítésre kötelező elsőfokú ítélet, ennek ellenére több mint húsz károsult ügyében a rendőrség továbbra sem hajlandó egyezségkötésekre. Két, akkor még csak 19 éves büntetlen előéletű, rendezett és törvénytisztelő életvitelű lány áldozat idén már jogerősen nyert kártalanítási pert az állam ellen, 1,1 millió és egymillió forintot kaptak utóbb alaptalannak bizonyult 2006. szeptemberi 11 napos előzetes letartóztatás miatt.

Szeptember elején részperegyezség alapján egymillió forint kártalanítást kapott egy közel két hónapot szintén ártatlanul és megalapozatlanul előzetes letartóztatásba került, szintén a rendőrség által 2006. szeptemberében "levadászott" fiatalember, a további hárommillió forint kártalanítás iránt a per folytatódik. Szeptember 8-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen 1,6 millió forint kártalanítás és kamatainak megfizetésére kötelezte a magyar államot egy, 2006. szeptember 21-én hajnalban a Nyugati téren „levadászott" egyetemista által indított kártalanítási perben.

Ilyen magas összeget ilyen időtartamú előzetes letartóztatás kártalanításaként még nem ítéltek meg eddig Magyarországon tudomásunk szerint. A rendőrök felelősségre vonása területén siralmas az eredmény, egyetlen rendőri vezetőt sem vontak felelősségre, a kisrendőrökkel szemben alig született néhány ítélet, azok sem elrettentőek, az állományt egyetlen rendőrnek sem kellett elhagynia. Továbbra is folyamatban van még jónéhány civilekkel szembeni koncepciós per, így például Gőbl György esetében is.

Jól látszik: nem a szokványos gázmaszkszűrőt használták.: A a 2008 szeptember 20-i oszlatás helyszínén készült képen feltűnő, hogy nem a szokásos gázmaszk szűrőt használták, hanem az ezüst jelzésűt, ami a hagyományos gázok mellett alkalmas a CR vagy hasonló tipusu nem vizes kolloid alapú anyagok szűrésére is.Jól látszik: nem a szokványos gázmaszkszűrőt használták.: A a 2008 szeptember 20-i oszlatás helyszínén készült képen feltűnő, hogy nem a szokásos gázmaszk szűrőt használták, hanem az ezüst jelzésűt, ami a hagyományos gázok mellett alkalmas a CR vagy hasonló tipusu nem vizes kolloid alapú anyagok szűrésére is.Eddig még nem látott felvételek és a bevetett könnygázgránátok bemutatásával tájékoztatást adtak első kézből a 2008. szeptember 20-i rendőri jogsértésekről: a jogellenes oszlatásról a Szabadság téren, a bevetett és eddig még tapasztalt gyötrelmeket okozó könnygázzal kapcsolatos anomáliákról, a Hazatérés templománál történtekről, ahol békés, hívő embereket terrorizált és fenyegetett a Rendőrség. Dr. Gaudi-Nagy Tamás a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője megpróbálta meggyőzni a rendőröket az akció jogellenességéről, ezt azt eseményt bemutatja az alábbi linken található videó. Ismertetésre került Bencze József országos rendőrfőkapitányhoz intézett nyílt levél, amelyben többek között arra vár kérdést a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, hogy használta-e a rendőrség CR gázt, illetve milyen vegyi ingerlőanyagot használt, mikor és kinek az engedélye alapján rendszeresítették ezt a rendfenntartási célra használt vegyi anyagot, továbbá miért maradt el a lakosság azonnali és széles körű tájékoztatása a bevetett könnygáz hatóanyagáról, a gáz okozta, helyszínen tapasztalt és több napon áthúzódó tünetek kezeléséről.

Ismertetésre kerültek továbbá az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának 2008. szeptember 23-i ülésén történtek. A bizottság a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló, kormány által beterjesztett T/6218 törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról vitatkozott.

A vitához hozzászólt a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és több más jogvédő szervezet is (TASZ, Helsinki Bizottság, Szabadág Kis Köre, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet), amelyek világnézetüktől függetlenül egybehangzóan ítéleték el és minősítették elfogadhatatlan, szabadságjogokat korlátozó, aktuálpolitikai jogalkotási kísérletnek a javaslatot, amely büntetné többek között az ellentüntetésen való sípolást, tojásdobálást és félelmet keltő alakzatban vonulást.

Bár a tervezetet az emberi jogi bizottság általános vitára alkalmatlannak minősítette, az alkotmányügyi bizottság szocialista többsége támogatta azt, így a Parlament várhatóan hétfőn mégis általános vitát nyit róla.

2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.
8.8. 9.9. 10.10.
11.11. 12.12. 13.13.
14.14. 15.15. 16.16.
17.17. 18.18. 19.19.
20.20. 21.21. 22.22.
23.23. 24.24. 24.25.
26.26. 27.27. 28.28.
29.29. 30.: Az engedélyezett UKG CS töltetű magyar (Balatonfűzfő, Nitrokémia) gyártmányú papírhüvelyű könnygázgránát, mellette a rendőrség által a 2008 szeptember 20-i oszlatás során használt ismeretlen gyármányú és töltetű - a tünbetek és a tocxikológia alapján CR ingerlő harcigázzal töltött, örökmécseshez hasonló gránát tok. Ez valószínűleg mint a fürtösbomba, szóródott szét. De ez sincs köszönőviszonyban a rendőrségi közleményben emlegetett Skat Shell CN CS töltetű gránáttal.   A Skat Shell gyártó honlapja:   http://www.defense-technology.com/products.aspx?pid=617130.: Az engedélyezett UKG CS töltetű magyar (Balatonfűzfő, Nitrokémia) gyártmányú papírhüvelyű könnygázgránát, mellette a rendőrség által a 2008 szeptember 20-i oszlatás során használt ismeretlen gyármányú és töltetű – a tünbetek és a tocxikológia alapján CR ingerlő harcigázzal töltött, örökmécseshez hasonló gránát tok. Ez valószínűleg mint a fürtösbomba, szóródott szét. De ez sincs köszönőviszonyban a rendőrségi közleményben emlegetett Skat Shell CN CS töltetű gránáttal. A Skat Shell gyártó honlapja: http://www.defense-technology.com/products.aspx?pid=6171 31.: Az oismeretlen töltetű gránátot középen egy gyujtó oszlop fogta kötegbe, ami begyujtotta a pénzérmetorony szerűen egymások lévő darabokat a kilövéskor. Benne egy, a szúnyogirtóhoz hasonló pirotechnikai töltet - spirál párologtatta el a harcanyagot. Ezt a hagyományos gázálarcok nem csak az ezust jelzésű katonai, illetve a FFF jelzésű ipari szűrők fogják meg. A használt anyag a CS-el ellentétben nem volt vízzel eltávolítható, sőt a víz fokozta az irritációt. (Nagyon erős detergenses vízzel, például káliszappan oldattal lett volna gyorsan a bőrről eltávoltiható.) Tüdővérzést, orr és nyálkahártya vérzést es maradandó tűdő irritációt okoz. Az epilepsziás rohamot kiváltja. Ha valóban bebizonyosodik a CR gáz, akkor közés és hosszú távon a Vietnam szindráma, azaz rákos tünetek kialakukása várható.  A CR használatát ezért tiltották be Európában. Szinkódja a viola.31.: Az ismeretlen töltetű gránátot középen egy gyujtó oszlop fogta kötegbe, ami begyujtotta a pénzérmetorony szerűen egymások lévő darabokat a kilövéskor. Benne egy, a szúnyogirtóhoz hasonló pirotechnikai töltet – spirál párologtatta el a harcanyagot. Ezt a hagyományos gázálarcok nem csak az ezust jelzésű katonai, illetve a FFF jelzésű ipari szűrők fogják meg. A használt anyag a CS-el ellentétben nem volt vízzel eltávolítható, sőt a víz fokozta az irritációt. (Nagyon erős detergenses vízzel, például káliszappan oldattal lett volna gyorsan a bőrről eltávoltiható.) Tüdővérzést, orr és nyálkahártya vérzést es maradandó tűdő irritációt okoz. Az epilepsziás rohamot kiváltja. Ha valóban bebizonyosodik a CR gáz, akkor közés és hosszú távon a Vietnam szindróma, azaz rákos tünetek kialakukása várható. A CR használatát ezért tiltották be Európában. Szinkódja a viola.

Az MTI híre: http://www.gondola.hu/hirek/79328

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük