2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tőzsdén az Externet!

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13573"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Externet_BET_20080530_.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span> <p>A mai napon megkezdődött a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén az Externet Nyrt. részvényeivel. Az Externet stratégiai célkitűzése, hogy a távközlési piac konszolidációs folyamatának aktív résztvevőjeként tovább növelje a társaság értékét és előfizetői állományát.</p><p> 

 1.1.

A mai napon megkezdődött a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén az Externet Nyrt. részvényeivel. Az Externet stratégiai célkitűzése, hogy a távközlési piac konszolidációs folyamatának aktív résztvevőjeként tovább növelje a társaság értékét és előfizetői állományát.

 

 1.1.

A mai napon megkezdődött a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén az Externet Nyrt. részvényeivel. Az Externet stratégiai célkitűzése, hogy a távközlési piac konszolidációs folyamatának aktív résztvevőjeként tovább növelje a társaság értékét és előfizetői állományát.

 

 „Törekvéseinket nagymértékben elősegíti a tőzsdei jelenlét, amelyen keresztül a jövőben lehetőség nyílik az akvizíciókat támogató forrásbevonásra. – emelte ki Pórffy András, a társaság elnök-vezérigazgatója.

2.2.Az Externet 1996-ban regionális internetszolgáltatóként indult, és napjainkra az egyik legdinamikusabban növekvő hazai távközlési vállalattá vált, üzleti és lakossági szolgáltatásai már az egész ország területén elérhetőek. A társaság ADSL előfizetőinek száma 2008-ra – négy év alatt megtízszereződve – ötvezener körül alakul. Külső források bevonása nélkül a 2004. évi 416 millió forintos árbevételét 2007-re közel 2 milliárd forintra növelte, ezzel párhuzamosan EBITDA eredménye 12 millió forintról 224 millió forintra emelkedett. Az Externet a folyamatban lévő tranzakciók lezárásával az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltatóvá lép elő.

Az ADSL piacon tapasztalható erős piaci verseny ellenére az Externet növelni tudta piaci részesedését és eredményességét, amit többek között innovatív technológiai megoldásai és magas fokú automatizáltsága tett lehetővé. A társaság tevékenységében és árbevételében meghatározó szerepet játszik az ADSL szolgáltatás, azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a telefonszolgáltatás, amely 2008 első negyedévében már a teljes árbevétel közel 20%-át adta.

 

3.3. 4.4.
5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.

Az Externet stratégiai célkitűzése, hogy a távközlési piac konszolidációs folyamatának aktív résztvevőjeként a társaság értékét, előfizetői állományát tovább növelje. „Törekvéseinket nagymértékben elősegíti a tőzsdei jelenléttel együtt járó transzparencia, illetve az akvizíciókat támogató jövőbeli forrásbevonás lehetősége." emelte ki Pórffy András, az Externet elnök-vezérigazgatója. „Az akvizíciós célpontok keresése folyamatos, és a tranzakciók teljes vagy részleges finanszírozására nyilvános kibocsátást is tervezünk a jövőben."

Az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. 6 320 000 darab, egyenként 50 forint névértékű, 316 millió forint össznévértékű dematerializált, névre szóló törzsrészvényeivel 2008. május 30-án jelent meg a BÉT részvényszekciójának "B" kategóriájában.

Az Externet tulajdonosi szerkezete a tőzsdei bevezetéskor: econet Invest Kft. 76,83 százalék, Vivacom Magyarország Kft. 12,69 százalék, Kraft Invest Kft. 10,48 százalék.  Az induló közkézhányad megteremtése érdekében a bevezetést követő hónapban a tulajdonosok mintegy 2 százaléknyi részvényt terveznek értékesíteni. Az 562 forintos nyitó árfolyamcél – amely 3,55 milliárdos piaci kapitalizációt jelentene – megegyezik a Vivanet-tranzakció során, a Vivanet tulajdonosai által elfogadott cégértékeléssel. A részvények bevezetése során a pénzügyi tanácsadói és vezető szervezői feladatokat az Equilor Befektetési Zrt. látta el.

 

11.11. 12.12.
13.13. 14.14.
15.15. 16.16.
17.17. 18.18.
19.19. 20.20.

Externet Nyrt. – Évszámokban

1996        Magyar tulajdonosi körrel létrejön az Externet Kft., elindul az országos dial-up, később ADSL szolgáltatás.

2004        A társaságot megvásárolja az econet.hu Nyrt, Pórffy András vezetésével új menedzsment alakul. Éves árbevétel: 416 millió forint

2005        Két új prémium üzleti szolgáltatás a PowerDSL, és WaveMax mikrohullámú internet hozzáférés bevezetése, duplázódó előfizetői állomány. Az UltraWEB tárhelyszolgáltató megvásárlása. Éves árbevétel: 751 millió forint

2006        Megafone telefonszolgáltatás elindítása lakossági és üzleti előfizetők részére, dinamikusan növekvő előfizetői állomány. Éves árbevétel: 1,5 milliárd forint

2007        Decembertől előfizetői hurok bérletén alapuló ADSL-szolgáltatás, akvizíciók megkezdése. Éves árbevétel:  közel 2 milliárd forint

2008        A Vivanet Internet Szolgáltató és a TVnet ADSL ügyfélállományának felvásárlásával jelentős előfizetőszám növekedés, tőzsdei bevezetés.

Az Externet szolgáltatásai:

§         xDSL típusú szélessávú internet hozzáférések

§         Telefonszolgáltatás egyéni és üzleti előfizetőknek

§         Mikrohullámú internet szolgáltatás

§         Hosting és domain név szolgáltatások

Az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. 2007 júliusa óta volt tagja a Tőzsdeképes Cégek Klubjának. A vállalat tőzsdére lépését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tőzsdei bevezetést ösztönző programja támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.